avatar
+0.50
Рейтинг
0.84
Сила
Образование и культура
1553

Cîte miliarde de oameni poate întreţine Pămîntul?!


La sfârşitul lunii octombrie 2011, a devenit cunoscut faptul că populaţia Pământului a trecut marca de şapte miliarde de oameni. Experţii sunt îngrijoraţi: pe cât timp v-or ajunge resursele Pământului?
 
Oamenii de ştiinţă au efectuat calcule despre numărul maxim de persoane care poate menţine biosfera. Pe de o parte, prognoza optimistă a dovedit — chiar dacă mărimea populaţiei Homo Sapiens va atinge cifra de 10 miliarde de oameni, foamea poate fi încă evitată. Cu toate acestea, luînd în consideraţie ritmul actual de creştere a populaţiei, acest nivel poate fi în curând depăşit.
 «Puterea omenirii este atât de superioară forţelor planetei Pămînt, cheltuită în sprijinul existenţei acestora, încît rasa umană va fi atinsa de moarte timpurie — într-o formă sau alta» Aceste cuvinte prevestitoare ale filosofului Thomas Malthus a fost scrise la sfârşitul secolului al XVIII-lea, în eseul său despre cum vede el viitorul omenirii.
 
O atracţie irezistibila a omenirii de a se reproducere, după Malthus, va conduce inevitabil la suprapopularea planetei, distrugînd toate resursele, şi în final la moartea de foame. Până la care nivel maxim în «sprijinul existenţei» omenirii poate ajunge Pămîntul? Şi are oare dreptate Malthus, în viziunea sa despre viitorul nostru?