Monitorul fiscal FISC.md
1006

A apărut în vînzare ediţia Codului Fiscal al Republicii Moldova pentru anul 2012

  Aducem la cunoştinţa tuturor contribuabililor că a apărut în vînzare Codul Fiscal al Republicii Moldova, cu cele mai recente actualizări şi completări. Noua ediţie include modificările efectuate în Legea nr.267 din 23 decembrie 2011 şi care a intrat în vigoare la data de 13 ianuarie 2012. 

    Î.S.”Fiscservinform” pune accent pe asigurarea nivelului de comoditate a tuturor contribuabililor. Din acest considerent, instituţia a editat Codul Fiscal prin prisma utilizării practice, cu scopul de a uşura modalitatea de căutare a informaţiei necesare şi pentru a oferi utilizatorilor accesibilitate în activitatea zilnică pe care o prestează. 
Здоровье и красота
600

Mituri despre îngrijirea pielii


     Cum vine timpul  rece  pielea  începe să se usuce, ba chiar să se decojească. Cu toate  astea,  multe dintre  femei  reusesc   totuși să-și păstreze aspectul sănătos și catifelat al pielii. Dar cum li reușește acest lucru? Poate că își tratează correct piele pe orice timp al anului. De aceea  am hotărît să vă fac cunoștință cu cîteva din miturile despre îngrijirea pielii pet imp de  iarnă:
Здоровье и красота
651

Măscuțe pentru părul uscat


Dacă   părul vă este  sensibil, casant și uscat, atunci este  bine să vă   preparați  și sa aplicați  mascuțe de par calde, din uleiuri  de  măsline, brusture, ulei de richin cu diferite adaosuri.  Aceste maști vor fi de mare folos  la rehidratatea podoabei capilare și veți  previni  mătreața. Vreau să vă propun cîteva din rețete de măști pentru păr:
Здоровье и красота
750

Îngrijirea pielii pe timp de iarnă

     Cu toții știm  ca partea vizibilă a pielii corpului omenesc  este reprezentată de stratul cornos format din celule. Acestea se înnoiesc prin diviziune la nivelul epidermei, o dată la 28 de zile. Iar sub stratul numit epidermă se află un altul, care se numește derma, ce prezintă două tipuri de fibre: unele elastice care ajută pielea să nu se deformeze şi cele de colagen care menţin fermitatea şi elasticitatea pielii. Doamnelor rețineți, că colagenul poate reţine apa şi ajută la păstrarea unui aspect tineresc al pielii noastre, ceea ce își dorește fiecare din noi.
Monitorul fiscal FISC.md
2089

Codul Fiscal actualizat în formă de agendă al contabilului pentru anul 2012

    În luna ianuarie va fi tipărit primul număr din acest an a publicaţiei periodice „Monitorul Fiscal FISC.md”, care va conţine Codul Fiscal al Republicii Moldova pentru anul 2012, cu cele mai recente modificări şi completări adoptate de Parlament. Acest cod va număra aproximativ 365 de pagini, incluzînd informaţie atît în limba română, cît şi în limba rusă. Fiecare pagină va dispune de o agendă de lucru şi un calendar pentru ziua curentă iar în calitate de „semn de carte” se va anexa calendarul fiscal pentru prezentarea la timp a dărilor de seamă fiscale.   

    Î.S.”Fiscservinform” Vă propune în continuare abonament pentru publicaţia periodică „Monitorul Fiscal FISC.md”, la un preţ de 449 lei. Nu rataţi şansa de a Vă abona chiar ACUM şi de a intra în posesia Codului Fiscal cu o reducere de 50 lei, comparativ cu 120 lei, preţul de comercializare în reţelele de distribuţie. 
Orange Moldova
631

Orange – partener general al Incubatorului de afaceri ASEM

Incubatorul de Afaceri al Academiei de Studii Economice a Moldovei (ASEM) in parteneriat cu Orange Moldova a organizat in perioada septembrie – decembrie 2011 editia a VII-ea a Concursului anual «Idei de Afaceri» pentru studentii ASEM.
Scopul concursului este de a oferi oportunitati studentilor si masteranzilor ASEM pentru a-si transforma ideile lor inovative in afaceri reale.
Diana Vornovitchi, Director al Incubatorului de afaceri ASEM: «Concursul „Idei de afaceri“ este un proiect invovator pentru ca vine sa ofere suport real pentru studentii ASEM, care doresc sa initieze activitati economice. Anul acesta, castigatorilor locurilor I-III, le vom oferi oficii in incinta incubatorului pentru o perioada de 2 ani. Partenerul nostru, compania Orange le-a oferit cate un laptop – echipament de stricta necesitate la initierea unei afaceri si alte premii tuturor participantilor. Mai mult decat atat, pe perioada concursului, organizam diverse traininguri prin intermediul carora, participantii isi dezvolta aptitudinile antreprenoriale, abilitatile de lucru in echipa, planificarea si managementul afacerii etc.»
Психология и отношения
1708

Creierul - centrul psihicului

    
            Este evident faptul că locul în care trebuie să căutăm informații despre intuiție este însăși sursa tuturor gîndurilor: mintea. Sună destul de simplu, dar pînă  cînd începeți să vă întrebați ce este cu adevărat mintea. Este, oare, vorba doar de depășirea barierilor fizice impuse de creier? Unde se situează psi-ul și ce este el, în sens fizic?
         Întrebări ca cele de mai sus intereseză atît medicii de diferite specializări, cît și psihologii și oamenii de știință ce se ocupă cu studiul psi-ului. Acești experți au început să studieze toate aspectele legate de ce anume este mintea în realitate – incluzînd aici creierul, subconștientul și inconștientul, cît și ceea ce presupune uniunea mai multor minți individuale. E posibil ca psi-ul să fie un alt aspect al funcționării creierului, o parte cumva bazată pe partea fizică a creierului. Este, de asemenea, posibil ca psi-ul să reprezinte o punte de legătură între partea fizică a creierului unui individ și mintea universală, mult mai vastă.
Здоровье и красота
732

Mahmureala

       
           Iată că suntem în ajunul  sărbătorilor de iarnă și asta înseamnă mese lungi încărcate cu de toate, oaspeți peste oaspeți  și desigur băutură diferită. Sigur că la așa evenimente, de regulă, sfaturile și îndemnurile la cumpătare sunt ignorate sau uitate cu desăvîrșire și mulți meseni se lasă duși de lăcomie fără să se gîndească la consecințe dintre cele mai neplacute.
               Efectele de după o noapte în care s-a exagerat cu consumul alcoolului, la care se adaugă fumatul exagerat și cîteva cești de cafea ori doze de băuturi energizante pentru rezistență, sunt dureroase și de lungă durată.  Regula numărul unul este să nu beți niciodată alcool pe stomac gol, fie că este bere, vin sau ceva mai tare. Se ”urcă la cap” în cinci minute. Nu este adevărată ideea  potrivit căreia a bea pe stomacul gol face să vină pofta de mîncare, ea vine oricum.
Психология и отношения
6600

Bioritmurile umane

          Bioritmurile umane  sunt cicluri naturale ale minții și corpului uman. Pe lîngă bioritmurile cunoscute: zi/noapte,  odihnă/oboseală, somn/veghe,  ciclul menstrual al femeii, există și alte bioritmuri care ne influentează viața.
         Bioritmul  fizic-vital are perioada de 23 zile și se referă la energia corpului fizic. Perioada de maxim este atunci cînd ne simțitm în stare să depunem eforturi care cer putere și rezistență fizică mare. Perioada de minim este cea de-a doua jumătate a ciclului, cînd avem mai puțină energie și vitalitate.  
Музыка и фильмы
637

Johnny Depp a mărturisit despre evaziune fiscală

           Johnny Depp, a fost privit  mereu ca  un om cărui  absolut nu-i pasă de lucrurile lumeşti:  legile, regulamentele, opinia publică   — nu sunt pentru el. Dar, de fapt, Johnny Depp este mult mai pragmatic decît pare, în special în ceea ce priveşte impozitele.

        Actorul a recunoscut că  întotdeauna cu atenţie calculează numărul de zile  pe care le poate petrece în a doua sa patrie,  Franţa,  pentru a evita plata impozitelor. Prin lege, aceasta trebuie să-și  împartă veniturile cu guvernul francez  numai în cazul în care petrece  în  țară  mai  mult de 183 de zile pe an,  sau aproximativ  6 luni. Astfel,  actorul   din punct de vedere  legal eludează impozitele.«Locuiesc  în  două case: una în Franţa  și  alta state   — spune  actorul de 48 de ani. — Guvernul francez  ar fi  vrut ca eu să devin  rezident al alcestei  ţării din cauza taxelor,  dar statutul de cetăţean al Franţei  ar  schimba  mult  lucrurile. Nu sunt gata să renunţ  la cetăţenia americană. „
Мода и Стиль
727

Motiv indian - Chanel pre-fall 2012


     Împreunăcu  noua sa  colecție  Chanel  pre-fall  2012, care precede colecția principală  de  toamnă-iarnă 2012,  kaiser  Karl Lagerfeld a invitat toți  fanii Chanel pentru a se deplasa într-o călătorie magică a modei în India.  "Am avut  colecţiii  Paris - Londra  şi  Paris — Shanghai,  acum e timpul să mergem într-un loc nou,  neaşteptat   ca  India. Cu atî t mai mult că Coco Chanel a fost foarte atașată de bijuteriile indiene " — astfel și-a  justificat alegerea  temei  principale pentru  colecția  Chanel de pre-fall 2012 chear de  însăși  designer.
Музыка и фильмы
595

Stele la brunch-ul The Hollywood Reporter

Jennifer Love Hewitt,  Kirsten Dunst,  Felicity Jones,  Kate Bosworth si alte frumoase actrite din  Hollywood  au fost invitate  la micul dejun  Power 100: Women In Entertainment  in hotelul 

Beverly Hills, care este organizat in fiecare an de renumita  editura  The  Hollywood Reporter. Oaspete  de  onare a avut cinstea sa fie  vestita actri?a de 73 de ani Jane Fonda, care  a primit premiul de onoare   Leadership Award.
          «N-am crezut ca v-oi izbucni in lacrimi!»  - A recunoscut vedeta filmului «Barbarella», cu lacrimi in ochi, a luat premiul de la  vechea  prietena Sherry Lansing, si a promis ca statuia nu se va pierde pe raftul cu numeroase premii, «Amy» si «Oscar».  «Sunt onorata sa primesc statueta de la The Hollywood Reporter, care este, probabil facuta  din sticla pe  care  Sherri recent a stricat-o» — a glumit ea. Cind a fost intrebata de  ce calitati trebuie sa dispuna pentru  a intra in lista  «celor mai influente femei din lume», actrita a raspuns fara ezitare: «Sa  dispui de  o viziune larga, sa fii milostiv si sa anutre?ti compasiune pentru altii.»
Здоровье и красота
2471

Laptele acru - chefir


În ultimul timp dinc e în ce mai mult s-a trezit interesul lumii medicale  pentru laptele acru, datorită valorii sale ca excelent terapeutic. Să vedem de ce.
         Bacterii care populează intestinul nostru produc în el fermentații și descompuneri continue, generînd toxine care sunt de obicei descompuse și absorbite de organismul uman. Aceste bacterii pot de asemenea provoca boli acute în intestin, cînd înmulțirea lor dintr-un motiv sau altul devine excesivă.
         Organismul sănătos combate în continuu aceste toxine și în această luptă se consumă o cantitate considerabilă de energie, rămînînd cu rezistența redusă și schibul celular prejudiciat.
Разное
921

Iaurtul de casa

   

    V-ați gîndit vreodată că se poate face iaurt în condiții de casă? Atît de simplu și atît de sănătos. În plus este gustos și la sigur nu-i preparat din laptele din magazin, care ca regulă din păcate e mai mult din praf. Acest lucru m-a făcut să fac mai multe  investigații și să caut o rețetă care să-mi placă mie și familiei mele.  Această  rețetă am aflat-o de la sora mea mai mica. Este simplă în preparare și nu necesită prea mult timp,   iar iaurtul nu se mai acrește după ce este băgat la frigider…
Здоровье и красота
655

Patru motive de a mînca o salată


Vă plac salatele?
Specialiștii sunt de părere că unul din cele mai sănătoase și mai simple obiceiuri alimentare pe care le putem adopta în orice perioadă a anului, este consumul zilnic al salatei. Chiar și pe timp de iarna ne putem satisface pofta pentru salată, căci diversitatea legumelor proaspete este foarte mare.
Здоровье и красота
689

Produsele pentru o alimentație corectă


Toată lumea ştie că o alimentație corectă — este cheia pentru sănătate de „fier”. Nu înzădar se spune, «Suntem ceea ce mîncăm.» Iată cîteva din produsele care trebuie să fie prezente pe masa noastră.
Разное
810

Visele parapsihice

Ce este un vis parapsihic? Aceasta e o intrebare cu un raspuns destul de dificil, in mare parte pentru ca aproape toate visele par sa aiba calitatea bizara sau eterica de a fi parapsihice, desi continutul lor nu are vreun inteles anume.
O alta problema ar fi ca, de cele mai multe ori, este dificil de identificat si cercetat visele parapsihice, atunci cind aceste apar. Spre exemplu, unii oamenichiar daca nu isi pot aminti visul in sine, atunci cind se trezes, sunt convinsi ca au o relevatie intuitive. Ei isi pot aminti anumite cuvinte sau doar ceea ce au simtit, aspect caracteric perceptiei extrasenzionale. Din pacate, prin insasi natural or, aceste vise sunt imposibil de confirmat si explorat ulterior.
Un alt tip de vise parapsihice este Acela care implica receptarea de informatii despre un anumit timp sau loc, informative pe care nu o puteti valida decit la o data ulterioara. In acest caz, visul poate parea foarte normal, exceptind faptul ca el include informatii care abea mai tirziu se pot dovedi ca fiind precognitii. Si mai sunt acele situatii in care se va intimpla sa aveti vise despre evenimente care au avut loc in trecutul indepartat, caz in care nici nu sunteticonstient ca ati avut o strafulgerare unica si corecta aupra istoriei personale sau a lumii.
Разное
781

Visele

Visele ramin un mister senzational. Unele pot fi banale sau revelatoare, altele pot fi infricosatoare si de rau augur, iar altele logice si linistitoare. De fiecare data noi ne intrebam ce sunt ele, de fapt. Sunt viziuni ale viitorului inevitabil, sau poate o informative provenita din latura emotionala. Ori, poate, fi o descarcare de ginduri, la care creerul s-a hotarit sa renunte, nemaiavind suficient loc de stocare.
Cercatatorii investigheaza toate posibilitatile si raspund intrebarilor printr-o multime de teorii. Unii spun ca nu exista dovezi pentru teoria ca visele ar avea intr-adevar o semnificatie. Dar cei mai multi oameni gasesc foarte greu de crezut ca noi visam fara absolut nici un motiv. De aceea, s-au cristalizat citeva posibile scopuri pentru care visam, printre care se numara urmatoarele:
Разное
809

Despre vis

Eric Maisel- consultant in domeniul creativitatii si autor al cartii Sleep Thinking: the Revolutionary Program that helps You Slove problems, Reduce Stress, and Increase Creativity While you Sleep (Gindirea in somn- un program revolutionary, care va va ajuta sa va rezolvati problem, sa reduceti stresul sis a va dezvoltati creativitatea in timp ce dormiti), publicata la Adams Media Corporation, in anul 2001- sugereaza ca creerul dumneavoastra poate presta o mnca imensa in timpul somnului, atita timp cit il invitati sa o faca. Conform teoriei sale, daca formulate o intrebare in mod clar, daca sunteti dispus sa asteptati raspunsul si daca i-o adresati propriului creer inainte de a merge la culcare, acesta va va oferi raspunsul in dimineata urmatoare. Maisel, recomanda decelarea raspunsului prin notarea gindurilor care va vin in minte imediat dup ace va treziti. Pentru mai multe informatii despre lucrarile lui maisel, studiati newsletter-ul sau, “Sleep Thinking” (“Gindirea in somn”), gazduit pe site-ul www.Ericmaisel.com.
Здоровье и красота
671

Cremele antirid, un mit creat de strategiile de marketing

Frica de imbatranire a devenit o adevarata obsesie a lumii moderne. Unde si nu te intorci toti vorbesc acest subiect. Ultima fixatie a sexului slab o reprezinta gerontofobia, teama de imbatranire si aversiunea fata de riduri.
Aceasta noua fobie determina, pana si in randul femeilor de 25 de ani teama de ridurile dermocontractante. Piata, insa, este suprasaturata de produse antibatranete pentru toate buzunarele. Asa ca fobiile pot fi usor combatute cu strategii de promovare bine gandite si inteligent tintite.
Insa sunt ele oare asa de efective precum ne vorbesc fietele frumoase de pe panourile de reclama? Oamenii de stiinta sustin ca banii cheltuiti pe astfel de produse sunt irositi in zadar. Ei mai spun ca ridurile, parul alb, slabirea memoriei si a vederii sunt procese ireversibile care nu pot fi combatute cu produse care mai mult amagesc populatia.
Industria cremelor antirid este una dintre cele mai profitabile, campaniile de marketing fiind extrem de agresive si foarte vizibile in media. Se estimeaza ca, in aceasta ramura a industriei internationale, se invart anual peste 26 miliarde de dolari.
Exigenta societatii fata de varstele inaintate adanceste si mai mult teama de batranete. Teama de bisturiul interventiilor chirurgicale estetice a dus, in mare masura, la explozia acestei industii «antibatranete». Mitul «tineretii absolute» este miza marilor companii producatoare de creme de infrumusetare.
Si daca meditam putin, intelegem ca propriile noastre fobii sunt teme de afaceri profitabile, insa profitul nu e al nostru. Noi raminem doar cu visul spulberat de a capata intinerire.
Образование и культура
1042

Cum se face o recenzie literară?

Ca si recenzent, trebuie sa imprimati prezentarii dvs. parerea critica si analitica dar si impresia personala pe care v-a lasat-o o carte. Persoanele care scriu recenzii ar trebui sa raspunda la doua intrebari: CE? si DE CE? Astfel, in scrierea unui text de acest gen, combinati abilitatea de a scrie despre ce ati citit, analiza scopului atins sau neatins de catre autor si exprimarea propriilor pareri.

In timp ce cititi un roman, puneti-va urmatoarele intrebari:

1. Care este punctul de vedere/scopul autorului?
Punctul de vedere si scopul pot fi mai degraba sugerate decat exprimate clar. De cele mai multe ori puteti gasi aceasta informatie in prefata sau introducere.

2. Care sunt motivele principale ale autorului?
Si aceste raspunsuri le gasiti tot in introducere.

3. In ce fel se leaga cartea de alte carti cu acelasi subiect?
Subiectul cartii este unul inedit, nemaiintalnit pana la ea? Daca nu e inedit, adauga informatii noi?

Desi, in general, recenziile inseamna inserarea impresiilor personale, exista unele aspecte pe care, de obicei, unii le iau drept instructiuni in scrierea textelor.
ferrari
790

Что нужно успеть до наступления Нового года?

      Вот и подходит к концу 2012 год. Каким он был для вас? Тяжелым, интересным, прибыльным? Наверное, были взлеты и падения, встречи и расставания, удачи и промахи. Всё ли успели сделать, что планировали?

      Впереди нас ждет новый, 2013 год. Что он принесет каждому из нас нам не дано предугадать, но мы должны настроиться на позитивный лад. Сделать все от нас зависящее, чтобы в новом году было меньше ошибок, тревог и неудач. Невозможно начать новое дело, не завершив старого. Давайте оставим все ненужное в старом году и войдем в год новый налегке! Итак, что же необходимо успеть до наступления Нового года?