Веб и ИТ
617

Cum afectează GPS-ul modul în care gândim


       De câțiva ani, cercetătorii iau în considerare ipoteza că GPS-ul ne afectează labilitatea naturală de a ne orienta. Aceștia sunt tot mai convinși că, faptul că apelăm la o astfel de tehnologie, ne reduce din capacitatea proprie de a ne aminti locurile în care trebuie să mergem și rutele pe care să le alegem, scrie BostonGlobe.com.

       Potrivit oamenilor de știință, creierul nostru înmagazinează un fel de schițe mentale, unice pentru fiecare individ în parte, în funcție de nevoile sale, care “cartografiază” locurile pe care le vizităm sau avem de gând să le vizităm, și legăturile dintre ele.
 
      Odată cu apariția GPS-ului, acest efort mental nu mai este necesar, iar creierul nu mai apelează la această funcție.
 
        GPS-urile au început să apară la sfârșitul anilor ’90, inițial în industria mașinilor de lux, și erau considerate ceva demn de domeniul științifico-fantastic. Până atunci, puțini șoferi ar fi virat la întâmplare sau ar fi ales să iasă de pe autostradă în ultimul moment. Astfel de decizii ne sunt acum practic comandate de o voce din micul dispozitiv, voce pe care noi o urmăm cât se poate de încrezători.
 
       Munca omului s-a micșorat astfel considerabil. Până acum, eram nevoiți să fim foarte atenți la tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru, ca să putem asambla aceste hărți mentale, presărate cu detalii și indicații, pentru a ne putea ajuta să ne descurcăm în tot felul de situații. Odată cu apariția GPS-ului, procesul cognitiv de cartografiere mentală nu a mai fost necesar.
 
        Gary Burnett, profesor la Universitatea din Nottingham, Anglia, a condus în 2005 un experiment în care subiecților li se cerea să parcurgă patru rute. Jumătate dintre ei au avut instrucțiuni pas cu pas care să îi îndrume către destinație, în timp ce celorlalți li s-au dat hărți tradiționale. După aceea au fost întrebați despre ce au văzut pe drum și rugați să schițeze o hartă a traseului. Șoferii care doar au urmat instrucțiunile s-au descurcat mult mai slab decât ceilalți, iar unii dintre ei nici măcar nu și-au dat seama ca prin anumite locuri fuseseră îndrumați să treacă de două ori, venind din direcții diferite.
 
         Un alt studiu, de data aceasta din 2008, condus de profesorulToru Ishikawa, de la Universitatea din Tokyo, a ajuns la aceleași concluzii. GPS-ul scade capacitatea de concentrare și de orientare, chiar dacă subiecții îl folosesc când merg pe jos, și nu când sunt la volan. Desigur, cei care erau îndrumați pas cu pas de-a lungul traseului, ajungeau mult mai repede și mai exact la destinație, în timp ce aceia care foloseau hărțile tradiționale se mai pierdeau uneori pe drum.
 
       Cercetările care vin în sprijinul acestor teorii sunt numeroase și, deși cercetătorii nu spun că ar trebui acum să renunțăm la toate gadgeturile din viața noastră, aceștia atrag atenția că ar fi mai bine să le folosim în așa fel încât să ne îmbunătățească funcțiile naturale, și nu să le înlocuiască definitiv.
 
 via | it.bzi.ro

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.