Спорт и туризм
1182

Locuri magice care trebuie de vizitat

19 фото
1. Pamukkale - Turcia
image
1. Pamukkale   — Turcia

În limba turcă, ‘Pamukkale’ înseamnă Castelul din Bumbac, din motive ușor de observat. În plus, această minune geologică este de asemenea locația ruinelor orașului antic Hierapolis. De-a lungul secolelor, Castelul de Bumbac și ruinele Hierapolis-ului s-au apropiat geografic, aproape alipindu-se. În fapt, cîteva morminte antice din necropola orașului antic au devenit parte din peisaj. Pamukkale în sine reprezintă o serie de travertine, rocă formată din calcar  și ape termale. Travertinele de aici au formă concentrică și un aspect alb, oferind zonei un aspect ireal. Apele termale sedimentează carbonat de calciu la gurile de vărsare, proces ce produce înfățișarea ciudată, aproape organică, a structurii naturale.
 
2. Turnurile de Gheata ale muntelui Erebus — Antarctica

Muntele Erebus este unul dintre cei mai mari vulcani activi de pe Pamant. Acesta se înalță la aproape 4 km deasupra nivelului mării și este renumit în cercurile vulcanologilor pentru lacul de lavă permanent creat, mereu activ. Gazele vulcanice fierbinți ce ies din muntele Erebus fac mai mult decît să alimenteze lacul de lavă: aceste gaze fierbinți ce “transpiră” prin crăpăturile și găurile rocilor vulcanice ce înconjoară muntele, au creat un sistem complex de peșteri de gheață pe tot muntele.
 
3. Gheizerul Fly — Nevada, SUA

Fotografiile par făcute pe altă planetă, sau cel puțin de pe un platou de filmare al unui film SF, însă aceste fotografii ale gheizerului Fly sunt de pe planetă noastră (Nevada, USA, să fim mai exacți). Gheizerul poate fi găsit în Valea Hualapai, lîngă Gerlack. Este un fenomen ce nu poate fi admirat ușor, deoarece locația este proprietate privată. Gheizerul poate fi observat de pe drumul statal 34 (State Road 34), dar în cazul în care vrei să te apropii, îți trebuie permisiunea proprietarilor. În 1916, proprietarii locului căutau apă, în speranța de a face din împrejurimile deșertice o fermă prosperă. Și au dat de apă, într-adevar, iar ‘fîntana’ și-a făcut treaba decade la rînd. Formarea acestui gheizer a fost posibil atunci cînd sonda de forare a atins o pungă geotermală de apă.
 
4. Rocile “cort” Kasha Katuwe — New Mexico, SUA

Monumentul național Kasha-Katuwe din New Mexico reprezintă formațiuni de rocă cizelate de eroziuni. Aceste formațiuni au fost create de către erupții vulcanice explozive, ce au avut loc între 6 și 7 milioane de ani în urmă. În timp ce formațiunile sunt uniforme în ceea ce privește forma, acestea variază în înălțime, de la cîțiva metri, la un maximum de 25 metri și se întind pe o suprafață de 16 km².
 
5. Valea Lunii — The Valley of the Moon, Argentina

Ischigualasto, ce înseamnă “locul unde poți să așezi luna”, reprezintă o vale izolată în Argentina. Această zonă este împînzită cu formațiuni geologice produse de eroziunea vîntului, uimitoare pietre și bolovani, cu o forma atît de frumos rotunjită, încît seamănă cu niște mărgele gigantice. Pămîntul odată fertil al văii este acum arid și conține atît de multe fosile de animale și plante, încît paleontologi din întreaga lume vine aici pentru a le studia.  Eroziunile produse de-a lungul mileniilor au scos la iveală aceste fosile, cît și alte formațiuni geologice, precum și această masă compactă de elemente sferice. Vîntul, neiertător și răbdător, a bombardat masa de piatră secole de-a rîndul, scoțînd la iveală bulgării de argilit care, în forma lor originală, au ajutat la formarea acestei priveliști, în care îți poți imagina că niște uriași s-au jucat cu mărgelele.
 
6. Formațiunea “Danxia”- Danxia Landform, China

Acest fenomen geologic unic, cunoscut sub numele de “Danxia Landform”, poate fi admirat în cîteva zone ale Chinei. Fotografiile de mai jos, de exemplu, sunt făcute în Zhangye, provincia Gansu. Danxia, care se traduce “norul roșiatic”, reprezintă o formațiune specială, de gresie rosie ce a fost erodată de-a lungul timpului, fiind transformată într-o serie de munți înconjurați de stînci rotunjite și alte numeroase formațiuni de roci de forme neobișnuite.
 
7. Fîntîna Vrăjită — Parcul Național Chapada Diamantina, Brazilia

Poço Encantado, sau Fîntîna Vrăjită, este localizată în Parcul Național Chapada Diamantina, în statul Bahia, la aproximativ 400 km în interiorul orașului Salvador, capitala Bahiei. Acest gigantic bazin scufundat are peste 25 de metri adîncime, iar apa este așa de transparentă, încît rocile și trunchiurile de copaci seculari de pe fund sunt foarte ușor de observat. Cînd soarele ajunge într-o poziție oportună, raze de lumină coboară printr-o fisură, creînd o reflexie albastră pe suprafața apei. Accesul publicului către acest bazin este riguros controlat, pentru protejarea ecosistemului rar și delicat de aici.
 
8. Pădurea de Piatră — China

”Shilin” -termenul chinezesc pentru “pădurea de piatră” este un exemplu impresionant de topografie tip karst. Această “pădure de piatră” este formată din carbonat de calciu- piatra de var, și arată așa datorită apei care a decolorat suprafața pămîntului, erodînd totul în calea ei, în afară de acești stîlpi de piatră. Pădurea de Piatră este menționată încă din timpul dinastiei Ming, drept prima minune a lumii.
 
9. Canionul Wulingyan — Hunan, China

Regiunea Hunan a Chinei este presărata de peisaje de efect, iar magnificul canion Wulingyan este unul dintre cele mai mari atracții tursitice ale regiunii. Această minune geologică este formată din peste 3000 de sedimente argiloase. Aici se găsesc cascade pitorești, precum și unele dintre cele mai mari peșteri calcaroase din Asia.
 
10. Deșertul de sare Salar de Uyuni — Bolivia

Salar reprezintă una dintre emblemele Boliviei, un deșert masiv de sare, în mijlocul unei vaste cîmpii înalte (Altiplano). Acest deșert vast, plat, reflectă soarele astfel încît se creează un efect de oglindire al cerului. Aici se găsesc și cîteva lacuri, în culori ciudate, datorate depunerilor de minerale din regiune.
Acum aproximativ 40.000 de ani acum, această zonă făcea parte din Lacul Minchin, un imens lac preistoric. Cînd acest lac a secat, a lăsat în urmă sa două lacuri moderne: Lacul Poopó și Lacul Uru Uru, precum și două deșerturi de sare: Salar de Coipasa și mai marele Uyuni. Uyuni este de 25 de ori mai mare decît cîmpurile de sare Bonneville, din Statele Unite. Se estimează că aici sunt 10 miliarde tone de sare, din care mai puțin de 25.000 de tone sunt extrase anual.

19 изображений

 • 1. Pamukkale - Turcia
 • 1. Pamukkale - Turcia
 • 2. Turnurile de Gheata ale muntelui Erebus - Antarctica
 • 2. Turnurile de Gheata ale muntelui Erebus - Antarctica
 • 3. Gheizerul Fly - Nevada, SUA
 • 3. Gheizerul Fly - Nevada, SUA
 • 3. Gheizerul Fly - Nevada, SUA
 • 4. Rocile “cort” Kasha Katuwe - New Mexico, SUA
 • 5. Valea Lunii - The Valley of the Moon, Argentina
 • 5. Valea Lunii - The Valley of the Moon, Argentina
 • 6. Formațiunea “Danxia”- Danxia Landform, China
 • 7. Fîntîna Vrăjită - Parcul Național Chapada Diamantina, Brazilia
 • 8. Pădurea de Piatră - China
 • 8. Pădurea de Piatră - China
 • 9. Canionul Wulingyan - Hunan, China
 • 9. Canionul Wulingyan - Hunan, China
 • 10. Deșertul de sare Salar de Uyuni - Bolivia
 • 10. Deșertul de sare Salar de Uyuni - Bolivia

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.