Спорт и туризм
639

Beneficiile aerului de munte


Curele alimentare, indiferent de scopul pentru care sunt creeate, nu sunt complete fara o cura cu aerul de munte si o gura de apa dintr-un izvor ce rasare timid dintre stanci.

Aerul de munte, beneficii: Marirea longevitatii

Drumetiile pe munte refac fortele si maresc capacitatea de munca. De aceea e recomandata o astfel de experienta la fiecare sfarsit de saptamana, iar frumusetea pesiajelor, indiferent de anotimp, starneste sentimente unice si elimina stresul. Totusi, e de notat ca in munti, la fiecare 100 de metri pe verticala, scade temperatura aerului cu cinci grade Celsius iarna si sapte grade pe timpul verii.


De ce marea si muntele au efect terapeutic

De asemenea, presiunea atmosferica sufera aceeasi modificare, fiind cu 10-12 centimetri coloana de mercur mai mica la fiecare 100 de metri. La aceste schimbari se adauga complexul de factori biometeorologici format de radiatiile solare, miscarea aerului si vegetatie care influenteaza pozitiv corpul uman, marind speranta de viata a celor care merg frecvent pe munte.

Aerul de munte – Medicament natural

Mirosul specific padurilor de conifere, provenit de la substantele din vegetatie (fitoncide) care au rolul de a o proteja, este extrem de benefic pentru sanatate. Aerul este incarcat cu medicamente datorita fitoncidelor, iar persoanele bolnave isi revin cu vazand cu ochii atunci cand ajung la munte si inspira aerul care are darul de a combate bacteriile, virusurile sau ciupercile parazite, potrivit adevaurl.ro.

Aerul din preajma finetelor si pajistilor inflorite este stimulent hormonal, revigorant, si se spune ca intinereste. Ionii negativi sint molecule de oxigen din aer care au capatat sarcina electrica negativa. Au viata foarte scurta, de numai un minut, si au fost supranumiti si vitaminele aerului, deoarece stimuleaza si armonizeaza majoritatea proceselor vitale, dar si pe cele din sfera psihicului si a emotionalului.


Beneficiile aerului de munte: Oxigenare intensa

Compozitia aerului din zona Carpatilor este foarte variata datorita faptului ca sunt acoperiti de paduri. Astfel, de la ora 10, aerul este foarte bogat in oxigen si chiar daca respiratia este una normala, oxigenarea va fi mai intensa. Dar excursiile pe munte implica, de cele mai multe ori, efort fizic, astfel ca respiratia va fi mai accelerata, iar acest aport de oxigen va intari sistemul imunitar, va intensifica procesul de digestie si va produce o stare generala de bine.

Aerul de munte – Baile de soare

O practica mai putin cunoscuta o reprezinta baia de soare. Aceasta se face in costum de baie pentru ca aerul de munte sa intre in contact cu o suprafata cat mai mare a corpului. Timp de 15-30 de minute se sta in picioare pentru ca briza montana sa cuprinda cat mai bine trupul. Aerul din preajma torentelor de munte si a cascadelor are efecte uimitoare, fiind intens ionizat negativ. Se recomanda ca baia de soare sa se faca in intervalul orar 9-11 si 17-19, in timpul mersului si, pe langa efectele de intarire a oaselor si a dintilor si de marire a rezistentei pielii, este garantata si obtinerea unui bronz mult mai rezistent.


Aerul de munte – Beneficii in functie de altitudine

Intre 400-100 de metri altitudine, aerul de munte are un rol calmant, iar peste 1200 de metri, efectul acestuia este excitant.

Intre 800-1000 de metri aerul de la munte efect tonifiant, revigorand organismul, in special la persoanele astenice sau anemice, hipertensive sau la bolnavii cu ulcer in faya incipienta. Daca suferiti de o faza acuta a bolilor biliare, febrile, gastrie sau renale, e indicat sa evitati aceasta altitudine.

Intre 1200-1800 de metri, climatul alpin este leacul pentru persoanele anxioase, suferinzii de TBC sau alte afectiuni pulmonare, cu exceptia astmului bronsic.

Peste 1800 de metri, climatul este benefic doar persoanelor sanatoase, aerul de munte calindu-le imunitatea si reglandu-le apetitul, respectiv procesul digestiv.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.