Спорт и туризм
848

Bali – o insulă plină de mister


       Bali, una din cele 18.000 de insule ale Indoneziei, este situată între insulele Java și Nussa Tenggara.  Această insulă plină de mister este una dintre cele mai populare destinații turistice din lume. Bali este paradis exotic, o insulă tropicală cu vulcani ce au înălțimi de peste 3000 m, dar și cu plaje cu nisipuri fine și strălucitoare.
       Chiar dacă majoritatea populației indoneziene este de religie musulmană, 92% din locuitorii insulei Bali practică Hinduismul balinez — un amestec între hinduismul adus de indieni în urmă cu 2000 de ani, și unele traditii și ritualuri locale aduse de Imperiul Majapahit. Peste 90% din populație face parte dintr-o castă numită Sutra, care este semnificativă doar în religie și ritualuri.        Minoritățile religioase o reprezintă islamicii în proporție de 5,7%, creștinii (1,4%), respectiv budiștii (0,6%).
       Bali este renumită prin templele sale. Traducerea în indoneziană pentru cuvântul templu este Pura, cuvânt provenit din sanscrită, care înseamnă spațiu înconjurat de ziduri. Templele din bali au fost construite în perioada imperiului Majapahit. Numărul lor este foarte mare, cel puțin trei temple se găsesc în fiecare sat. Chiar și amplasamentul lor este foarte important, fiind aliniate în funcție de munte, mare și răsărit. Cel mai important templu este Pura Puseh (sau templul originilor), dedicat strămoșilor fondatori ai satului și care este amplasat pe cel mai înalt punct al satului (muntele). În centrul satului este Pura Desa dedicat spiritelor care protejează satul (răsăritul). În punctul cel mai apropiat de nivelul mării este Pura Dalem, (sau templul Morților), unde se află și cimitirul (marea). Acesta este locul unde este așezat Durga, care reprezintă încarnarea oribilă a soției lui Shiva.
         Unele temple au o importanță atât de mare încât se poate spune că este proprietatea întregii insule, și nu doar a satului în care se află. Cel mai venerat templu de acest gen este Pura Besakih. Se află în zona vulcanului Agung, și este denumit și Templul Mamă.
         Templul de la Uluwatu, loc de pelerinaj, cu construcții suspendate la aproape 100 de metri deasupra  oceanului, taie respirația  și te face să uiți  de lumea reală. Atenție însă la faimoasele maimuțe indigene, care smulg din mână sau de la gâtul turiștilor tot ce apucă. Astfel că într-o fracțiune de secundă te trezești fără camera video, fără aparatul foto, fără medalion etc. Singura soluție pentru a vă salva lucrurile este să le oferiți imediat maimuțelor fructe sau altceva de mâncare. În acel moment ele apucă „darul” și eliberează obiectul sustras, asta dacă nu apucă să-l distrugă înainte. Oriunde ați fi în Bali, e bine să știți ca 95% din localnici sunt hinduși și tolerează mai greu străinii care nu le respectă tradițiile. În concluzie: când primiți sau dați ceva, nu folosiți mâna stângă. Nu purtați în temple pantaloni scurți sau tricouri cu mâneca scurtă. Nu atingeți capul nimănui și nu arătați nimic cu degetul. Iar când stați în fața cuiva feriți-vă să vă expuneți privirii sale talpa piciorului.


     Puteți vizita Celuk, renumit pentru bijuteriile din argint fabricate manual.
     Ubud, centrul cultural al Insulei Bali care deține o sumedenie de galerii de artă și magazine de unde puteți cumpăra mici suveniruri pentru cei dragi.  Satul de munte Kintamani este situat la 1500 m altitudine și vă oferă o priveliște unică asupra Lacului Batur și a vulcanului activ cu același nume.
     Pentru amatorii de scuba diving se recomandă regiunile de-a lungul coastei de est în apropiere de Candi Dasa, Amed și Tulamben, și lângă Nusa Penida. În Golful Amuk Bay, Padangbai puteți face tururi cu un submarin pentru a face cunoștință cu lumea subacvatică. La fel puteți practica și așa spotruri ca: water rafting (pe râul Ayung, la nord-vest de Ubud ), bungee jumping, călărie, paintball, carting.

1 комментарий

avatar
Am auzit multe lucruri interesante despre Bali, si pozele cu plaje cu nisip alb sunt superbe{#emotions_dlg.playboy}. Probalil ca vacanta petrecuta acolo va fi mult timp colorata.
 
0
:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.