Спорт и туризм
672

Ați știut că telefonia mobilă….?

    Că prima generație de telefoane mobile (AMPS și NMT) a apărut în Japonia, în anul 1979?  După 12 ani, în 1991, apare generația a doup de echipamente de telefonie mobilă (GSM, CDMA și TDMA), în Finlanda (de unde provine și Nokia, renumitul producător de telefoane mobile). Actuala generație, a treia (3G), a apărut tot în Japonia în anul 2001. Ea include tehnologiile UMTS, CDMA2000 EV-DO și TD-SCDMA, aceasta din urmă este  un proiect chinez.
 
   Că transmitatorul incorporat în telefonul mobil poate transmite informații către antenele terestre la o distanță de maxim 13 kilometri? Pentru majoritatea telefonelor mobile, raza de acțiune este situată între valorile 8-13 kilometri.
 
     Că  denumirea populară de “telefon celular” este dată de forma structurii din care este alcătuită o rețea de telefonie mobilă? Transmițătoarele GSM sunt așezate în formă de fagure, fiecare acoperind o porțiune de câțiva kilometri în jurul sau.
 
    Că  în țările civilizate, mai ales în orașele și zonele cu potențial turistic, releele GSM, adica antenele sunt camuflate, luând forme diverse, în funcție de elementele mediului înconjurător? În acest mod, funcționarea infrastructurii mobile este posibilă fără daună peisajului.
 
 
  Că producătorul finlandez de telefoane mobile Nokia deține o cotă de piață de aproximativ 40%?  El este urmat la o distanță apreciabilă de Samsung și Motorola, ambele cu 14% din  piață. Primii cinci producatori de telefoane mobile (Nokia, Samsung, Motorola, Sony Ericsson și LG) dețin împreună peste 80% din piață.
 
        Că primul mesaj text scurt (SMS) a fost trimis în 1992, de la un calculator către un telefon, în Marea Britanie? Primul mesaj scris de la telefon la telefon a fost trimis un an mai târziu, în Finlanda.
 
   Că i-Mode, primul serviciu de internet mobil apărut, realizează, în acest moment, venituri comparabile cu cele ale companiei Google? i-Mode a fost lansat în 1999 de către operatorul nipon de telefonie mobila NTT DoCoMo.
 
   Că primul serviciu online care oferea utilizatorilor tonuri de apel (ringtones) pentru descărcare contra-cost a apărut în Finlanda, în 1998?
primele plăți prin SMS au fost realizate 1998? Atunci, două automate stradale de sucuri au fost modificate pentru a accepta plata prin SMS.
 
  Că în Estonia, singura modalitate de plată acceptată pentru taxele de parcare este cea prin intermediul telefonului via SMS? Această prevedere a fost impusă de autorități pentru a descuraja infracțonalitatea din jurul taxelor ilegale de parcare, practicate de diferiți indivizi.
 
  Că serviciul de mesaje scurte (SMS) a găsit adepți printre 74% din totalul utilizatorilor de telefonie mobilă? Se estimează că, în medie, se trimit 2.4 mesaje SMS de către fiecare utilizator, pe zi.
 
  Că în Europa, cele mai multe abonamente raportate la numărul de locuitori se găsesc în Luxemburg?  Astfel, conform Eurostat, luxemburghezii au 156 de abonamente la telefonia mobilă pentru fiecare 100 de locuitori. Surprinzator, rata de penetrare a telefoniei mobile este foarte scăzuta în SUA în raport cu celelalte țări dezvoltate: doar 85%.
 
 

via | stiati-ca.com

2 комментария

avatar
Cine oare s-ar fi putut gindi cu ceva timp in urma ca telefonia mobila se va dezvolta intr-atit?  
0
avatar
Intr-adevar, mobilul a devenit obiectul fara de care nu-ti inchipui ce sa faci. Suni cind este necesitatea, faci notite, inscrii filmulete, carti audio, poze. Dar cind il uit din intimplare, inteleg ca viata e mai putin stresanta. Ca ora o poti afla altfel,  sa intrebi pe cineva din trecatori,  i-ti spui ca cu cei apropiati este bine, si ca nu trebue deranjati de sunete cu intrebarea ”unde esti, si ce faci”?!!!
0
:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.