Спорт и туризм
530

Cele mai vorbite 10 limbi pe glob

         O limbă vorbită este o limbăale cărei cuvinte sunt pronunțate  de cunoscătorii acesteia. Aproape toate limbile sunt vorbite. Înțelesul expresiei „viu grai” este foarte larg. De regulă, limbile indo-europenese vorbesc prin emiterea unui șir de consoaneși vocalegrupate în silabede diverse durate, mai mult sau mai puțin accentuate. Prin comparație, alte limbi vorbite se bazează pe mecanisme fiziologice care pot fi foarte diferite. În limbile tonale(cum ar fi toate dialectele limbii chineze, alte limbi din Asia, cîteva limbi din Africa și cele două Americi, și într-o măsură mai mică limbile lituaniană, norvegiană, slovenă, etc.) intonația joacă un rol esențial în transmiterea înțelesului cuvintelor. În anumite limbi africane și una din limbile indigene australiene, în afară de vocale și consoane se mai folosesc numeroase tipuri de „clicuri,” sunete produse prin blocarea și eliberarea rapidă a fluxului de aer în cavitatea orală. Alte cîteva limbi (limba japoneză, limba greacă veche, etc.) prezintă un accent muzical (englezăpitch accent) care asociază fiecărei silabe o anumită înălțime muzicală.
 
Limbile vorbite s-au luat în calcul  după numărul de native:
 
1.     Limba mandarină (chineză), 1.4 miliarde de vorbitori, este folosită în China, Taiwan, Singapore, Indonezia, Macau, Flipine, SUA, Australia, Peru, Canada, etc. Este cea mai complicată limbă de pe glob. Salutul în mandarină: Ni hao!
 
2.     Limba hindi-urdu, vorbită de peste 500 de milioane de oameni, este una din cele 22 de limbi oficiale ale Indiei și limba oficială în Pakistan (varianta urdu). Urdu este vorbită de populația musulmană, pe când hindi de către populația indiană de alte religii. Salutul în limba hindi-urdu: Namaste!
 
3.     Limba spaniolă, vorbită în intreaga lume, de aproape 500 de milioane de vorbitori, este limba oficială a 20 de țări, cea  mai  mare  comunitate înregistrându-se în Mexic, unde trăiesc peste 112 milioane de vorbitori. Salutul în spaniola: Hola!
 
4.     Limba engleză, vorbită de nativi dar și ca a două limbă de către vorbitorii nativi de limba spaniolă, numară sub 500 de milioane de vorbitori. Este limba oficială în 53 de state din lume. Este cu adevărat limba cea mai vorbită pe glob. Salutul în limba engleză: Hello!
 
5.     Limba arabă, vorbită de peste 300 de milioane de vorbitori, mai ales în Peninsula Arabică, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, este limba în care a fost scris Coranul, cartea sfântă a musulmanilor. Limba arabă este limba oficială în 26 de state, cea mai mare fiind Egiptul, cu 80 de milioane de vorbitori. Salutul în limba arabă: Al salaam a'alaykum!
 
6.     Limba franceză, vorbită de aproximativ 300 de milioane de vorbitori nativi, limba oficială în 29 de țări, vorbită în Franța,  Maroc,  Canada,  Algeria, Belgia, Elvetia, Congo, Coasta de Fildeș, etc. Salutul în limba franceză: Bonjour!
 
7.     Limba rusă, cu aproximativ 270 de milioane de vorbitori, cea mai vorbită limbă slavă, limba oficială în Rusia, Belarus, Kazahastan, Kirghistan, etc. Salutul în limba rusă: Здравствуйте!
 
8.     Limba malaeziano-indonezianх, cu circa 260 de milioane vorbitori, folosităîn Indonezia, Malaezia, Brunei, Singapore, sudul Thailandei și al Filipinelor, etc. Indoneziana este un dialect (numit și Riau) al malaezienei. Salutul în limba malaeziano-indoneziană: Selamat pagi!
 
9.     Limba portugheză, vorbită de circa 240 de milioane de vorbitori, limba oficială în 9 tari. 80% din vorbitorii de portugheză se găsesc în Brazilia. Salutul în limba portugheză: Bom dia!
 
10.   Limba bengaleză, cu circa 230 de milioane de vorbitori nativi. Vorbită mai ales în Bangladesh și India, a evoluat acum 3000 de ani direct din sanscrită, limba vorbită de însusi Budha. Salutul în limba bengaleză: Ei Je!

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.