Спорт и туризм
940

10 perle din coroana Indiei

10 фото
Haji Ali Dargah
image
                 Dacă India ar trebui să fie descrisă într-un singur cuvînt, atunci acesta ar fi diversitate. Este probabil singura țară din lume atît de diversă, încăt este imposibil de spus ce îți place cel mai mult aici. Cele 28 de state și cele 7 uniuni teritoriale oferă culturi atît de variate una de alta, încît fiecare oraș pe care îl vizitezi, îți dă senzația că te afli într-o lume distinctă. Atît de multă diversitate îți poate complica serios itinerariul. Așa că în cele ce urmează ai o listă cu locuri pe care trebuie să le iei în calcul atunci cînd ajungi în India. Este imposibil însă să rezumi întreaga Indie la numai 10 atracții fantastice. Așa că în cele ce urmează ai încorporate mai multe locuri reprezentative din diferite părți ale țării, pentru a scoate în evidență diversitatea acestui univers magnific.

Haji Ali Dargah, Mumbai

         Aflată în Worli, Haji Ali Dargaheste una dintre cele mai frumoase structuri arhitecturale din oraș. Nu numai că este una reprezentativă pentru orașul Mumbai, dar este și unul dintre cele mai fine exemple ale culturii islamice indiene. Altarul conține mormîntul lui Sayed Peer Hajil Ali Shah Bukhari. Povestea spune că Sayed Haji Ali a murit în timpul călătoriei sale către Mecca, iar sicriul cu trupul său a plutit pe mare, pînă a ajuns în Golful Worli. Aici este locul unde a fost construit altarul (dargah). Cel mai sigur moment pentru a ajunge aici este acela cînd valurile sunt mici, întrucît drumul care duce pînă la Dargah este inundat atunci cînd valurile sunt înalte. În medie, în fiecare săptămînă, indiferent de religia pe care o au, aici vin în jur de 100000 de pelerini. În interiorul altarului există încăperi separate de rugaciune, pentru femei și bărbați  în funcție  de tradiția musulmană. Cel mai bine este să vii aici în zilele de vineri, atunci cînd un grup de cîntăreți Sufi se adună la un loc și cînăa așa-numitele ‘qawwali’. Nu rata această locație în timpul călătoriei tale în India.

Fatehpur Sikri, Agra

             Orasul Fatehpur Sikrieste probabil una dintre cele mai somptuoase creații arhitecturale datînd din timpul domniei acestui împărat indian. Construit inițial de un conducător hindus, la inceputul secolului 16, a fost redenumit Fatehpur Sikri după ce Akbar a cucerit această așezare în urma unei bătălii. Ce a urmat după, a fost construirea unui oraș în totalitate din piatră de culoare roșie. Se crede că stilul arhitectural din Fatehpur Sikri a fost inspirat în mare măsură de gusturile și preferințele împăratului Akbar. În Fatehpur Sikri se află unele dintre cele mai importante clădiri ce datează din perioada domniei Mughal. Construcții precum mormîntul lui Salim Chishti, Buland Darwaza, Diwan-i-Khas și multe altele, se află toate în acest oraș. Este unul dintre acele locuri unde istoria se află concentrată între zidurile orașului.

India Gate, New Delhi

           Nu poți veni în India fără a vedea “Poarta Indiei”.  Privită drept un monument național al țării, ‘India Gate’ este un adevărat tribut adus patriotismului. Proiectată de către Sir Edward Lutyens, construcția a fost ridicată în onoarea celor 90000 de soldați indieni care și-au pierdut viața în primul război mondial și în timpul războaielor afgane. Într-un altar de sub arcada porții, arde flacăra Amar Jawan Jyoti, dedicată memoriei soldaților necunoscuți. De Ziua Republicii, Primul Ministru aduce un omagiu tuturor eroilor căzuți la datorie, la Poarta Indiei. Un adevărat memento în cinstea curajului armatei indiene, o excursie la acest monument nu trebuie ratată.

Templele Khajuraho, Khajuraho

            Templele Khajurahosunt unele dintre cele mai populare temple medievale aparținînd religiilor hindusă și jainistă. Aflate în Madhya Pradesh, templele sunt vestite pentru sculpturile erotice cu care sunt împodobite. Construcțiile sunt grupate în trei părți: de sud, de vest și de est,  exemplifică stiluri arhitecturale care au cîștigat popularitate, datorită descrierilor erotice explicite. Incluse în Patrimoniul  Mondial al UNESCO,  templele Khajuraho trebuie incluse obligatoriu în itinerariul tau indian.

Templul de Aur, Amritsar

              Cunoscut si sub numele de Harmandir Sahib, constructia Templului de Aura fost inceputa de Guru Ram Das si terminata de Guru Arjan Dev. In secolul 17, Adi Granth, Sfanta Scriptura, a fost terminata si asezata in interiorul templului. Este un loc sacru pentru indienii Sikh din toata lumea. Casa de rugaciune este deschisa pentru toata lumea care ajunge aici, indiferent de religie, clasa sociala sau casta. Placat cu aur si facut din marmura, Harmandir Sahib inseamna “Templul lui Dumnezeu”. Putine sunt locurile atat de linistite si incarcate de pace ca acesta. O excursie la Templul de Aur nu este una neaparat religioasa; este mai mult una spirituala, care te ajuta sa faci o introspectie in sufletul tau si sa te impaci cu tine insuti.

Templul Konark, Odisha

         Cunoscut și sub numele de “Pagoda Neagra”, Templul Konarkeste unul dintre cele mai frumoase temple din lume. Este un exemplu de stil arhitectural din perioada dinastiei Ganga. Povestea care stă în spatele său este aceea că Samba, fiul Lordului Krishna s-a îmbolnăvit grav, iar după aproape 10 ani, el a fost vindecat de Surya, Zeul Soarelui. În onoarea sa, a fost construit Templul Konark, cunoscut și ca Templul Soarelui. El are forma carului Zeului Soarelui și este împodobit cu sculpturi din piatră. Roțile carului acționează ca niste cadrane solare, indicînd exact ora, pe toată durata zilei. Apeleați la ajutorul unei agenții de turism indiene pentru a descoperi această minune.

Keoladeo National Park, Rajasthan

          Cunoscut și ca Sanctuarul Bharatpur, acest loccreat și administrat de om, este considerat drept cea mai frumoasă rezervație de păsări din India. Este unul dintre cele mai cunoscute parcuri naționale din țară, unde în timpul iernii, numeroase specii de păsări migrează aici. Locul este cu adevărat spectaculos cu păsari  minunate. După un tur al mai multor orașe, aici îți poți recupera energia consumată.

Palatul Mysore, Karnataka

           Palatul Mysore, sau Palatul Amba Vilas este una dintre cele mai populare atracții turistice din India,  după Taj Mahal, atrăgînd aproape 3 milioane de turiști anual. Construit la începutul secolului 20, este reședința oficială a familiei Wodeyars, fosta familie regală din Mysore. Palatul găzduiește celebrul festival Mysore Dasara, care are loc în lunile septembrie și octombrie, prilej cu care clădirea este împodobită cu aproximativ 100000 de lumini. Construcția este un amestec de stiluri – hindus, rajput, musulman și gotic ce  reprezintă alegerea perfectă pentru cei care vor să experimenteze sentimentul regalității indiene de odinioară, în timpul călătoriei lor în această țară.

Memorialul Victoria, Kolkata

          Construit la începutul secolului 20, Memorialul Victoriaa fost proiectat ca un tribut adus Reginei Victoria, urmare a faimei de care s-a bucurat Imperiul Britanic în India. Creația îi aparține lui Sir William Emerson și încorporează stiluri arhitecturale indo-saracenice și elemente Mughal. Memorialul este în prezent muzeu. Galeria Regală, aflată în incinta sa, conține tablouri ce o înfățișează pe Regina Victoria și pe Prințul Albert. Făcut în intregime din marmură, el aduce în oarecare măsură cu Taj Mahal. Mulți spun că Memorialul Victoria este simbolul contribuției imense pe care britanicii au avut-o în India. Merită să alegi un pachet turistic care include și o vizită la această atracție turistică încărcată de istorie.

Taj Mahal, Agra

         Taj Mahal este probabil cea mai frumoasă creație de artă și arhitecturală care există în prezent în India. Realizat în întregime din marmură albă și una dintre cele 7 minuni ale lumii, Taj Mahal este un amestec de stiluri arhitecturale îmbinate armonios (persan, turcesc și indian). Așa cum spune legenda, mausoleul a fost construit de către împăratul Shah Jahan aparținînd dinastiei Mughal, în secolul 17, în memoria iubitei sale soții, Mumtaz Mahal. Tot legenda spune și că impăratul le-a tăiat mîinile celor care au cosntruit monumentul, pentru că o astfel de minunăție să nu mai poată fi construită niciodată. Mormîntul este partea centralp a Taj Mahal, camerele sale principale conținînd sarcofagele false ale lui Shah Jahan și ale lui Mumtaz Mahal. Adevăratele sarcofage se află mult mai jos. Odată ce întri în camerele principale, simți cum te învăluie linistea și ești cuprins de un sentiment aparte. Elementele decorative de la exteriorul structurii reprezintă pasaje din Coran, absolut minunat caligrafiate. Acestea sunt probabil cele mai fine elemente create vreodată în arhitectura Mughal. Taj Mahal este o atracție obligatoriu de văzut.

10 изображений

  • Haji Ali Dargah
  • Fatehpur Sikri
  • India Gate
  • Khajuraho
  • Templul de Aur, Amritsar
  • Templul Konark
  • Keoladeo National Park, Rajasthan
  • Palatul Mysore, Karnataka
  • Kolkata
  • Taj Mahal, Agra

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.