• +3.72
    Современная психология представляет собой многоотраслевую науку, а человек и особенно его отношения с другими людьми и обществом являются главное научное направление психологии. В этой рубрике публикуются советы и исследования в психологии и человеческих отношений.
    Модераторов здесь не замечено
Психология и отношения
972

Ce poate fi fericirea?


Cu siguranță toți, la un moment dat în viață ne-am întrebat ce este fericirea…
Cunoastem bine noțiunea de „fericire”, toți o șimtim, dar într-o definiție nu poate nimeni să o formuleze, în ciuda faptului că știm cîd suntem nefericiți, cînd ne doare și ce căutăm cînd visăm la fericire. Fiecare o percepe diferit, pentru fiecare „a fi fericit” înseamnă altceva decît pentru cel de aproape. Rețeta fericirii nu există. Sunt doar pași ce te pot apropia de fericire. Unii sunt fericiți pentru că sunt realizați din punct de vedere financiar, alții — pentru că au prieteni, că iubesc și sunt iubiți, că sunt realizați profesional… și lista poate și poate continua.
Ce este fericirea pentru mine?

Fericirea o poți găsi în orice lucru mărunt care te poate face să zîmbești, sa te bucuri. Nu știu exact ce lucru mă poate face fericită, dar cert este faptul că zîmbitul, optimismul, buna dispoziție și gluma, este o dovadă în plus să realizez ce frumoasă e viața. Fericirea poate fi o idee, un context, o noțiune, un sentiment sau un simplu cuvînt ce ne aduce zambetul pe buze. Dorința de a fi.
Психология и отношения
853

Seducția

La intrebarea ce este seductie se poate de spus, ca ea este o iradierea launtrica, exprimata intr-o privire, intr-un zambet deschis, intr-un fel anume de a te misca, in naturalete si incredere in sine. O parte din aceste atuuri sunt date de Dumnezeu: ne nastem sau nu ne nastem cu ele. Altele insa pot fi deprinse si folosite, cu conditia sa nu se abuzeze de ele, fiindca devin stridente si respingatoare, ca orice exces. Cine stie sa pastreze masura castiga, impingand in eclipsa problemele legate de kilograme, de solduri in plus sau in minus. Sex-appeal-ul ascunde tot.
Психология и отношения
822

Sfaturi utile in lupta cu depresia

Lupta impotriva depresiei! Tristetea, plansul sau sentimentul ca nu esti bun de nimic in lumea asta — acestea sunt semnele depresiei. In lupta impotriva depresiei ai nevoie de prieteni pe care te poti baza. Si aici aveti 10 lucruri pe care le puteti face pentru a va simti mai bine.
• Mediteaza- meditatia poate ajuta diminuarea deprimarii, prin relaxarea corpului si reducerea nivelului de anxietate, mai ales daca este insotita de exercitii de respiratie. Pentru beneficiile maxime, cmediteaza zilnic minimum zece minute;
• Roagate — cercetatorii stiintifici au descoperit ca persoanele religioase isi revin mai repede din crizele de depresie decit cele care nu au asemenea credinte, asa incit rugaciunile pot fi de ajutor;
• Danseaza- se stie ca dansul si muzica ajuta la alungarea depresiilor, pretextul perfect pentru a pune un CD cu muzica favorite si a incepe sa dansezi. Nimic nu te incurca pentru a te inscribe la un curs de dans, sau sa-ti pui vocea la incercare;
Психология и отношения
728

Stima de sine

Una din conditile esentiale in atingerea succesului este evaluarea planurilor, a propriilor actiuni si ca rezultat economisirea energiei, concentrarea ei intr-o singura directie. Este indispensabil ca sa cunosti cu adevarat ceea ce vrei de la viata, si sa poti dirija gandurile si actiunile numai in directia dorita.
In prima etapa este imfoarte important sa te evaluezi corect — sa iti cresti nivelul de incredere in fortele proprii, asa numita "stima de sine" — sa te impaci cu tine insuti.

Mic indrumar pentru a reusi sa te impaci cu tine insati:
  1. Compara-te cu tine insati. Priveste in urma si fa un mic bilant. Analizeaza-ti progresele de pana acum si mindreste-te cu tine.
  2. Accepta nevoia de a te compara cu ceilalti ca pe un lucru firesc. Orice om vrea sa afle unde ii este locul printre ceilalti. Dar comparatiile nu trebuie sa fie un scop in sine, ci doar un mijloc de autocunoastere — cu atat mai mult, cu cat nimeni nu e perfect si nu poate avea totul. Fericirea nu inseamna neaparat bani, iar frumusetea si desteptaciunea nu merg intotdeauna mana in mana.
  3. Nu lua drept bun orice ce auzi. De multe ori se intampla sa iei de bun tot ce auzi, fara sa verifici adevarul informatiilor primite. Ar fi de preferat ca, uneori macar, sa te intrebi: oare prietenul verisoarei mele e chiar asa destept cum pretinde ea? O fi casatoria VIP-ului X atat de fericita precum declara?
Психология и отношения
1141

Cum sa atingi success in viata


Multi oameni pe care ii admiram pentru realizarile lor, si la nivelul carora, poate, aspriram sa ajungem, au luptat ani in sir pentru a invinge obstacolele si temerile, au invatat din esecuri repetate si s-au ridicat deasupra prejudecatilor si neincrederii oamenilor in implinirea visului lor.
Statistic, s-a observat ca persoanele de succes sunt maestrii in utilizarea timpului, cea mai pretioasa resursa de care dispunem.
Poate esti sarac si crezi ca nu ai nici o sansa sa devii celebru, sa te realizezi… nu te descuraja, pentru ca multi dintre tinerii ca tine au dovedit mai multa ambitie si perseverenta in realizarea visului decat cei care s-au bizuit pe bogatiile si «relatiile» lor. Numeroase exemple ne arata asta.
Crezi ca sanatatea si frumusetea sunt atuuri ale succesului? De asemenea numeroase exemple demonstreaza contrariul. Albert Einstein nu a vorbit pana la varsta de patru ani si nu a citit pana la sapte ani. Profesorii spuneau despre el ca este incet la minte, nesociabil si pierdut in lumea lui.

Ca sa fii un om de succes tine cont de cateva sfaturi:
Психология и отношения
882

Depresia

Potrivit unui studiu recent, unul din cinci oamnei sufera de depresie si, fara indoiala, in ultimii doi ani, motivul principal pentru care oamenii ajung sa isi piarda perspectiva asupra vietii il constituie criza economica. Dar cauze pentru a cadea in depresie pot fi multe si diferite.
Depresia ca regula se manifesta printr-o tristete persistenta, pesimism, sentimente de anxietate si de deznadejde, o lipsa a constiintei de sine, a sentimentului propriei valori, frica de esec, complexul de inferioritate, sentimenul vinovatiei, lipsa dorintei de viata. Persoanele depresive isi interiorizeaza sentimentele negative in loc sa se descarce de ele.