Психология и отношения
1427

Un studiu recent arata de ce depinde fericirea in cuplu


Fericirea in dragoste depinde de relatia iubitului tau cu...parintii tai! Vestea proasta, potrivit cercetatorilor, este ca mama si tatal tau il urasc pe barbatul din viata ta si exista motive stiintific dovedite pentru care o fac!

Sunt des intalnite cazurile in care parintii incearca sa iti influenteze alegerea partenerului, pornind de la casatorii aranjate si pana la forme subtile de persuasiune, adesea fiindca nu au aceeasi parere cu fiica lor cand vine vorba de un partener adecvat.

Un studiu recent a scos la iveala o explicatie evolutionista pentru nevoia parintilor de a controla acest aspect al vietii fiicei lor.

Studiul, efectuat la University of Bristol, ale carui rezultate au fost publicate in jurnalul «Evolution & Human Behavior», arata ca acest conflict in alegerea partenerului de cuplu isi poate avea originile intr-un conflict evolutionist privitor la resurse.

Cercetatorii au scos la iveala ca parintii tind sa le ofere mai multe resurse fiicelor ale caror parteneri au un aport financiar redus in cuplu, iar asta duce la un conflicte in relatia dintre partener si parinti.

Problema apare mai ales cand fiica nu este singura la parinti, intrucat acestia se simt obligati sa nu faca diferente intre copii cand vine vorba de impartirea resurselor materiale.

«Parintii sunt impartiali in relatia cu copii, insa copii cred intotdeauna ca sunt mai indreptatiti sa primeasca mai mult decat ceilalti frati», spune Tim Fawcett, de la School of Biological Sciences de la Bristol University.

Asta inseamna ca se vor multumi si cu un partener mai putin instarit decat si-ar dori parintii.

Din pacate, insa, acest conflict intre preferintele parintilor si cele ale fiicei duc la relatii tensionate in familie si in cele din urma la subrezirea relatiei de cuplu.

Ce e de facut pentru a repara relatia iubitului cu parintii tai?

1. Intelege-i

Au rolul de a te proteja, asa ca arata-le ca intelegi ca iti vor binele si nu ii acuza ca vor sa iti distruga viata amoroasa, chiar daca rezultatul bunelor lor intentii cam asa arata. Priveste-ti intai relatia din punctul lor de vedere inainte sa discuti cu ei despre asta.

2. Explica-le

Spune-le exact ce te face fericita in relatia cu partenerul de cuplu si de ce nu ti-ai vedea viata fara el. Daca vor incerca sa scoata in evidenta anumite defecte ale iubitului tau, fii sigura ca le cunosti si ca le poti explica de ce esti de acord sa ramai cu el in ciuda faptului ca nu are bani, nu are scoala, nu are un statut mai rasarit sau orice alt motiv ar putea incerca sa aduca in discutie parintii tai.

3. Vorbeste cu parintii lui

Daca ai tai nu sunt oameni de inteles, incearca sa discuti cu socrii. Ulterior poti organiza o intalnire de familie, de sarbatori sau cu alta ocazie, unde sa aiba sansa sa discute cu parintii tai. Daca ai sprijinul parintilor lui s-ar putea sa iti fie mai usor sa ii convingi pe ai tai ca relatia este una de viitor.


4. Vorbeste cu iubitul tau

Este important sa discutati despre aceasta problema si despre motivul pentru care relatia lui cu parintii tai scartaie. Cine stie, poate ca o discutie deschisa intre el si parintii tai, referitor la motivele conflictului, ar reusi sa calmeze spiritele si sa ii linisteasca.

5. Fii matura

Daca nimic nu functioneaza, discuta cu ai tai si roaga-i, in cele din urma, sa aiba incredere in tine si in deciziile pe care le iei. Lasa-le timp de gandire si nu te ambala de fiecare data cand aduc subiectul in discutie. Arata-le ca esti responsabila si ca daca lucrurile nu merg asa cum credeai pe viitor iti vei asuma consecintele deciziei luate. Pe scurt, fa-i sa inteleaga ca nu ei vor plati oalele sparte si ca nu vor fi nevoiti sa iti coasa la loc inima franta.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.