Психология и отношения
786

Greșeli ale părinților de adolescenți


Chiar dacă au multă experiență de viață, din dorința de a-și ajuta copiii să se realizeze și să se maturizeze, părinții de adolescenți pot face tot felul de greșeli. De la așteptări prea mari, la libertatea absolută de a naviga pe internet, iată ce greșeli să eviți.


1. Predicile iau locul discuțiilor

Fiecare părinte își dorește să aibă un copil care să devină un adult responsabil, capabil să ia propriile decizii. Însă, în loc să fie un exemplu pentru ei și să îi ajute să ia cea mai bună decizie, părinții preferă să le țină predici adolescenților, tratându-i ca pe niște copii mici.

Ce e de făcut? Atunci când are de luat o decizie discută cu el avantajele și dezavantajele cu care s-ar putea confrunta pe viitor, în funcție de ceea ce hotărăște. Poate nu ești de acord cu decizia luată și ea se dovedește o greșeală, dar ține cont că din greșeli se învață și că pe viitor copilul tău va fi mai atent să nu le repete.

2. Ignoră comunicarea

Trezitul la ore târzii dimineața, chiulitul de la ore și anturajul dubios, pot fi percepute de părinți drept perioade normale ale adolescenței, mai ales dacă aceste schimbări au loc din senin. În loc să afle ce anume a dus la modificarea comportamentului, unii părinți evită să discute cu copilul, sperând că în timp atitudinea lui se va îndrepta.

Nu e cazul să stai deoparte, când riscul ca el să apuce pe căi greșite este destul de ridicat. Vorbește deschis cu el, află ce anume a produs această schimbare, dacă are o problemă și, mai ales, dacă la mijloc se află niște sentimente la care nu știe cum să facă față. Dacă afli cauza, îți va fi mult mai ușor să găsești soluția.

3. Uită să-l încurajeze

Cei mai mulți părinți consideră că principala responsabilitate a adolescenților este să meargă la școală, să ia note cât mai bune și să aibă un comportament adecvat. Acest lucru este perfect adevărat, dar asta nu înseamnă că ei nu merită lăudați și încurajați din când în când. O vorbă bună poate să-i ambiționeze să se autodepășească. De exemplu, o notă mare la o materie care le face probleme merită răsplătită cu o laudă.

O altă greșeală pe care mulți părinți o fac este faptul că au așteptări înalte de la copiii lor. Dacă nu excelează la o anumită materie, dar se descurcă de minune la celelalte, îl poți susține să-și urmeze vocația, în loc să insiști să facă un lucru care nu-i place.


4. Evită anumite subiecte

Pentru unii părinți, educația se termină cu cei 7 ani de acasă, considerând că oricum tinerii din ziua de azi au acces la informații care indică pericolul consumului de droguri, riscurile la care se supun cei care fumează sau vârsta potrivită pentru începerea vieții sexuale.

Studiile au arătat însă că adolescenții care discută deschis cu părinții lor despre aceste probleme sunt cel mai puțin expuși riscului de a deveni dependenți, de a contracta o boală cu transmitere sexuală sau de a se confrunta cu o sarcină neplanificată. Așadar, nu te sfii să abordezi aceste subiecte.

5. Neglijează puterea media

Influența media este mult mai puternică azi, față de cum era în urmă cu 20 de ani. Și modelele după care se ghidează adolescenții în viață s-au schimbat. Cum internetul este plin de informații mai mult sau mai puțin verificate, este recomandat să supraveghezi pe ce site-uri navighează, atât de pe calculator, cât și de pe telefonul mobil.

Cel mai bine este să ții calculatorul într-un spațiu deschis, unde să poți vedea cu ușurință paginile pe care intră. Nici televizorul nu trebuie ignorat și el fiind o sursă atât de informații îndoielnice, cât și de modele care nu sunt demne de urmat.

Info

Un studiu realizat de Universitatea Cornell din New York a arătat că tinerii care iau cina cu familia în fiecare seară au o comunicare mai strânsă că părinții și asta deoarece le este mai ușor să se deschidă în fața lor și să vorbească despre problemele prin care trec.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.