Психология и отношения
800

Ce este o relație toxică


Partenerul de viață, un coleg sau o rudă apropiată îți spune mereu vorbe grele, nu se bucură de reușitele tale, te critică și, cu fiecare ocazie, te pune într-o lumină proastă? E semn că relația voastră este nesănătoasă pentru tine.

Relațiile toxice sunt cele în care dorințele, așteptările și nevoile (conștientizate sau nu) pe care cei 2 le au unul de la celălalt și de la relația lor sunt împlinite într-o formă denaturată, diferită de maniera în care fiecare are nevoie să le fie împlinite“, precizează Livia Căciuloiu, psihoterapeut și consilier psihologic.

Există numeroase semne care arată că ceva nu merge bine între tine și partener sau între tine și un prieten apropiat, un coleg de muncă sau un membru al familiei. Nu contează tipul relației, ci modul în care această situație te face să te simți.

Se înfurie din orice

Partenerul de viață, un coleg, o prietenă sau o rudă apropiată își iese repede din fire și mereu ți-e teamă de reacția sa, motiv pentru care nu ai curaj să discuți deschis cu el? Gândirea „Nu-mi place că reacționează așa, dar păstrez aparența pentru ca relația să funcționeze“ este eronată, spun specialiștii. Dacă nu te simți confortabil să comunici sincer cu acesta, indiferent de subiect, relația nu are cum să evolueze și, mai ales, să-ți facă bine.

Celălalt ia decizii pentru tine

O persoană dragă ție ignoră sau îți desființează ideile, chiar și atunci când știi sigur că tu ai dreptate? Înseamnă că nu-ți ia în considerare nevoile. În plus, dacă ea face întotdeauna planurile, atât pentru lucrurile simple, de exemplu, ce veți mânca la cină, cât și pentru chestiuni mai importante, cum este planificarea concediului, e semn că te afli într-o relație toxică. În cazul în care nu ai nicio problemă că partenerul ia majoritatea deciziilor, acest aranjament poate fi bun pentru tine. Dar, de multe ori, într-o relație toxică, un partener renunță la celălalt când nu se mai poate face auzit. „Conștientizarea nevoilor pe care le ai de la relația și persoana cu care te afli în legătură sunt importante pentru stabilirea unor așteptări potrivite și realiste, care să vă însoțească în dezvoltarea sănătoasă a voastră împreună“, explică Livia Căciuloiu.


Nu te apreciază

Nimeni nu este perfect, iar cu cât ești mai apropiat de cineva, cu atât mai vizibile vor deveni defectele sale. De multe ori, apar probleme în relație atunci când unul dintre parteneri îi face mereu reproșuri și-l critică pe celălalt. Într-un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Georgia, în 2015, persoanele căsătorite care se simt apreciate de partener au o căsnicie fericită. Specialiștii spun că și în cazul în care un cuplu se confruntă cu dificultăți, indiferent de natura lor, recunoștința unul față de celălalt duce la o viață conjugală împlinită.

Tu ești mereu vinovat în ochii lui

Când ceva nu merge bine, partenerul începe mereu convorbirea cu următoarele propoziții: „Tu nu știi niciodată!“ sau „E tipic ție!“? Aceste nemulțumiri, transformate în acuzații, nu fac bine nimănui. De aceea, trebuie să te gândești serios dacă merită să investești timp și sentimente într-o relație care nu te împlinește.

Cum te schimbă astfel de legătură

Semnele unei relații toxice lasă urme adânci. Apar frustrările, oboseala, durerile de cap, tulburările de alimentație și dereglările hormonale. Mai mult, depresia, starea de anxietate, teama nejustificată sunt semnele frecvente ale unei relații nesănătoase.

Sfatul specialistului

Livia Căciuloiu, psihoterapeut și consilier psihologic autonom, Centrul Psihomedeor, București

Pentru a finaliza o relație toxică, este necesar, pentru început, să îți clarifici care au fost trăsăturile care au facut-o nepotrivită și totuși atât de necesară pentru tine. Pentru a evita astfel repetarea acestor experiențe în viitor, este important să înțelegi ce te-a reținut în relație în ciuda emoțiilor puternic neplăcute pe care le-ai simțit, pentru că, în realitate, o relație toxică presupune, în primul rând, detașarea de propriile nevoi și orientarea spre nevoile celuilalt sau spre relația în sine. În plus, suportul prietenilor și al celor dragi este important pentru creșterea stimei de sine, a sentimentului de autonomie și independență în afara relației toxice, demonstrându-ți posibilitatea unor alternative de relații sănătoase, în care nevoile îți sunt acceptate și respectate.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.