Психология и отношения
1132

Ştii să-ţi ceri iertare?


Se spune că prin cuvinte poți răni mai mult decât în oricare alt mod. Se poate întâmpla însă uneori ca atunci când vine vremea să te scuzi pentru suferința sufletească provocată o barieră psihologică să te împiedice să găsești puterea de a stinge conflictul.

A-ți cere iertare pentru ceva ce ai făcut sau ai spus înseamnă a accepta că ești vinovat. Iată una dintre posibilele cauze pentru care este greu de făcut un astfel de gest! De obicei, găsești că e mai comod să arunci vina asupra altcuiva sau să invoci motive care nu țin de tine, pentru a-ți justifica greșeala.

E o practică folosită intens încă din copilărie, când, de pildă, trebuia să dai explicație cine a început o ceartă sau a lovit primul. De fapt, prin recunoașterea vinei, renunți la orgoliul personal în favoarea menținerii relației care riscă să fie ruptă din cauza neînțelegerilor.

Dificultatea psihologică survine tocmai din imposibilitatea de a păstra o bună imagine de sine.

Păstrarea relației trebuie să primeze

Când e nevoie să-ți ceri scuze, e indicat să parcurgi 2 etape. Mai întâi, trebuie să regreți sincer cele întâmplate, acceptând totodată că nu ai dreptate de fiecare dată. Acest pas aduce cu sine pacea interioară. După aceea, urmează să-ți canalizezi toată atenția asupra celui rănit sufletește și asupra relației voastre, pentru a nu se deterioara sau destrăma.

Cea mai bună metodă este să te pui în locul celuilalt. Așa îți da seama cât de mult a fost afectat și-i poți arăta că înțelegi prin ce trece! Al doilea lucru important este să-ți exprimi regretul pentru greșeala făcută.

Sunt șanse mult mai mari ca scuzele să fie acceptate dacă sunt motivate printr-un sentiment de culpabilitate sau prezentate cu părere de rău pentru cele întâmplate.

Știai că…

...persoanele depresive au tendința să-și ceară scuze prea des și pentru lucruri minore dintr-un sentiment de inutilitate și de culpă excesivă?

Alege cel mai bun moment

Dacă vrei să ai succes în demersul tău de a-ți cere iertare, alege cea mai potrivită cale de comunicare și cel mai bun prilej. De pildă, dacă disputa dintre voi durează de ani buni, o variant ar fi să i te adresezi în scris, pentru a-i da posibilitatea celuilalt să reflecteze. Evită să-ți exprimi scuzele în timpul unei dispute, întrucât vor părea neverosimile sau nu vor fi ascultate cu atenție. După ce vă calmați, vei găsi cuvintele potrivite pentru a-l convinge pe celălalt de toată sinceritatea ta.

Evită să te justifici

Știi cum se spune: cine se scuză se acuză. Nu face o greșeală în plus aducându-i justificări pentru ceea ce s-a întâmplat și nu minimaliza faptele făcându-l pe celălalt să creadă că el este cel care exagerează. Asta va duce la noi certuri și la aprofundarea rupturii dintre voi. Răspunde-i la nelămuriri, la toate întrebările și caută să nu-l rănești cu nimic în plus. Vorbele pot răni, deci alege-le cu multă grijă.


Cum să-i recăpeți încrederea

De multe ori crezi că demersul de a obține iertarea se finalizează odată cu exprimarea părerii de rău. De fapt, o soluție reparatorie pentru cele petrecute poate fi adesea ca un balsam pentru persoana lezată. E cea mai bună cale de a da uitării totul. Pentru a putea conta din nou pe tine, poți fie să-i faci persoanei dragi o favoare pe care i-ai refuzat-o în trecut, fie să-i oferi ocazia de a spune ce are pe suflet și a vă îmbunătăți în acest fel relația actuală.

3 căi de a obține iertarea

· Păstrează tonul vocii coborât și evită injuriile, pentru a-ți arăta respectul și a nu lăsa conflictul să degenereze.

· Ascultă ce are de spus și celălalt, apoi asigură-l că înțelegi ce simte, subliniind cele destăinuite de el.

· Evită să te justifici aruncând cu acuze la adresa celui față de care ai greșit.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.