Психология и отношения
513

Cum sa calmezi episoadele de furie la copil


Printre provocările cu care au de-a face frecvent părinții se numără crizele de furie ale celor mici. Este bine să știm ce anume provoacă astfel de reacții din partea copilului și, mai ales, care sunt cele mai bune modalități de rezolvare a situației.

Nu puțini sunt părinții care au trecut testul răbdării în timp ce încercau să liniștească accesele de furie ale copilului. Ca orice altă provocare pe care o presupune meseria de părinte, crizele de furie au rezolvare, chiar dacă, de multe ori, par imposibile.

„Explicabilă sau nu, furia manifestată de copii declanșează la rândul ei o serie de reacții puternice în părintele care nu poate controla intensitatea cu care cel mic se exprimă, iar în acest fel adultul se confruntă cu o dublă provocare, și anume gestionarea propriului cocteil emoțional alături de cel manifestat de copil“, explică Livia Căciuloiu, psihoterapeut și consilier psihologic la Centrul Psihomedeor din București.

De ce apar

Deseori bunicii și părinții puneau crizele de furie ale copiilor pe seama testării limitelor adultului sau a nevoii generale de atenție din partea celor din jur. Cu toate acestea, în prezent, părinții le asociază mai mult cu incapacitatea celui mic de a gestiona anumite situatii resimțite ca fiind copleșitoare.

„Copilul își va manifesta frustrarea atunci când nu obține ceea ce își dorește la momentul potrivit pentru el, când nu primește în măsura în care vrea sau de la persoana de la care are nevoia respectivă“, adaugă psihologul Livia Căciuloiu. De multe ori, accesele de furie ale copilului mai sunt declanșate și de incapacitatea lor de face față emoțiilor și frustrărilor, pe care nu știu încă să le gestioneze la vârste mici.

Calmul, cel mai bun exemplu


Deși crizele de furie ale celui mic par de multe ori imposibil de gestionat, ele se pot rezolva. Cel mai bine este ca părintele să nu reacționeze impulsiv, ci să-și păstreze calmul și răbdarea, elemente care îi conferă stabilitate și siguranță copilului. Astfel, el simte că primește ajutorul de care are nevoie și își poate exprima mai ușor motivele nemulțumirii.

„Adeseori, părinții își sabotează inconștient propriile inițiative sănătoase de gestionare a furiei copiilor lăsând în responsabilitatea lor alegerea unor modalități potrivite de exprimare emoțională“, explică psihologul. Păstrarea calmului nu numai că este un bun exemplu pentru cel mic, ci îl va ajuta să-și descifrezele emoțiile și să le exprime.

3 situații de îngrijorare

1 — dacă cel mic are tot mai des accese de furie și chiar de violență (lovește, mușcă) față de cei din jur (atât cu adulții, cât și cu alți copii);

2 — este o problemă dacă episoadele de furie ale celui mic ajung să afecteze activitățile de la grădiniță sau în alte locuri;

3 — accesele de furie urmate de episoade de tristeţe, plâns şi retragere socială, inclusiv renunţarea la joc, sunt un alt aspect care trebuie să le dea de gândit părinților.

Sfaturi pentru părinți

• Petreace cât mai mult timp cu copilul. Vă puteți umple timpul cu activități care stimulează toleranța la frustrare și controlul impulsurilor (jocuri în echipă, în care jucătorii își așteaptă rândul).

• Citește-i povești cu personaje care trec prin tot felul de stări și emoții. Ulterior, explică-I, prin exemple, ce sunt emoțiile și cum le putem face față.

După cel de-al doilea an de viață și până în jurul vârstei de 4 ani, crizele de furie își fac apariția, așa încât, pentru părinți, provocarea gestionării lor se suprapune perioadei în care copilul poate învăța cu ușurință importanța limitelor și a regulilor stabilite pentru dezvoltarea lui sănătoasă.

Impunerea agresivă a punctului de vedere sau restricțiile, chiar dacă pot pune capăt unei exprimări a furiei, afectează direct felul în care cel mic va învăța să se raporteze la reguli și autoritate.

Există riscul ca el să își dezvolte o stimă de sine scăzută și o relație de subordonare în fața fricilor percepute ca fiind copleșitoare. În plus, confruntarea dintre părinte și copil nu este una echitabilă sau benefică pentru dezvoltarea armonioasă a relației dintre ei.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.