Психология и отношения
1157

Singurătatea, boala sufletului


Din ce în ce mai des întâlnit în zilele noastre, sentimentul singurătății este deseori accentuat de ritmul rapid al vieții și de problemele de zi cu zi. Deși simțim uneori nevoia de solitudine, pe termen lung, efectele acesteia își pot pune amprenta asupra sănătății fizice, cât și psihice.

„Studiile recente arată că 1 din 5 persoane în acest moment se simte singură, iar această frecvență este îngrijorătoare, pentru că singurătatea este la fel de periculoasă pentru sănătate precum obezitatea“, spune Livia Căciuloiu, psihoterapeut și fondator al centrului Psihomedeor din București.

Dacă pe termen scurt, tendința de izolare poate avea efecte pozitive asupra persoanei, atunci când ea se prelungește poate fi asociată cu stările depresive, cu scăderea stimei de sine, iar în situațiile severe chiar cu gândurile de suicid. Bine de știut este că unele schimbări pe care le poți face chiar tu în rutina zilnică pot avea impact asupra stării emoționale, respectiv a celei psihice.

Un sentiment, nu o stare

Teama de a fi lăsat singur este trăită diferit de la caz la caz. Dacă unele persoane tind să se interiorizeze și mai mult în astfel de situații, altele pot avea atacuri de panică. Amintește-ți că singurătatea este un sentiment și nu o stare.

„Înțelege că există anumiți factori declanșatori care te fac să te simți singur/ă, așa cum există și lucruri pe care le putem face pentru a ne fi bine chiar și singuri. Poți începe să îți folosești de acum timpul pentru a analiza gândurile și emoțiile, preocupările și convingerile pe care le-ai căpătat de-a lungul timpului“, explică psihoterapeutul Livia Căciuloiu.

Schimbările care te pot ajuta

— alege un voluntariat în care să te implici cu drag;

— concentrează-te pe nevoile și emoțiile celor din jur. Vei observa cu mai multă acuratețe oamenii din jurul tău și te vei simți mai puțin singur/ă și mai înțeleas/ă;

— încearcă să te îndepărtezi de rețelele sociale. În loc să scrii un mesaj, sună un prieten sau coleg și ieși la o plimbare sau la o cafea.

Ce impact are singurătatea asupra sănătății

— favorizează apariția demenței și a bolilor de inimă;

— afectează calitatea somnului;

— poate creşte riscul de moarte prematură;

— afectează sistemul imunitar. Cercetările recente au arătat că persoanele singure se îmbolnăvesc mai ușor;

— pe termen lung, singurătatea poate avea același impact ca și fumatul asupra organismului.

Sentimentul singurătății este în zilele noastre din ce în ce mai întâlnit și poate fi accentuat de implicarea în viața virtual, care oferă iluzia apartenenței unei comunități.

Chiar dacă se pare că apariția acestui sentiment de singurătate este legată și de moștenirea genetică, acesta este declanșat de factori externi cu care fiecare noi se confruntă în timpul vietii (de pildă, pierderea unei relații semnificative cu un om drag, dificultățile de a începe relații noi, teama de a fi respins sau etichetat de societate, pensionare sau schimbarea domiciliului).

INFO: Starea patologică caracterizată prin frica de singurătate este numită de psihologi monofobie sau autofobie.

Știai că…
… singurătatea afectează creierul la fel cum o face durerea fizică? Sentimentul de izolare activează aceleaşi zone din creier în care se înregistrează şi durerea fizică.

via | http://www.clicksanatate.ro

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.