Психология и отношения
849

Vise la lumină


         „Încercam să visez cu ochii deschiși, dar mintea îmi tot zbura în alte părți”, a spus actorul Stephen Wright, dînd una dintre cele mai bune  explicații stării de visare cu ochii deschiși. La început, din cauza intangibilității ei, a fost considerată malefică. În 1950, un grup de psihologi a avertizat  părinții să le interzică copiilor visatul cu ochii deschiși, pentru că poate provoca psihoză, adică pierderea simțului realității. Și era normal. Într-o societate, care pune preț de productivitate, o stare de aparență lenevie trebuia înlăturată.

                   În prezent psihologii răstoarnă vechile idei în revista „Science”. „Mințile noastre se detașează zilnic de la sarcinile pe care le facem mecanic intrînd în starea de vise cu ochii deschiși. Partea bună este că, de fapt, ea nu reprezintă o distragere, ci o activitate normală a creerului, care are ca efect îmbunătățirea gîndirii.” Cercetătoarea Malia F. Mason explică mai departe: „Aceste  gînduri pot fi privite ca o capacitate multitasking a creerului, care alocă toate resursele neutilizate spre alte direcții, care vor conduce la rezolvarea unor probleme sau la anticiparea unor reacții din viitorul apropiat.”
 
         La fel ca și meditația, visarea cu ochii deschiși, permite minții tale să-și ia o pauză în care să se elibereze de tensiune. De exemplu,  dacă te temi de vorbitul în public, îți  poți imagina întregul moment, iar atunci cînd vei ajunge în respectiva situație o parte din emoții va dispărea. La fel se întîmplă și în cazul situațiilor conflictuale.
 
         Autorul lucrării „Interacțiuni imaginare: visarea cu ochii deschiși în comunicare” susține că ne gîndim foarte des la persoanele pe care le iubim. „Ne imaginăm că vorbim cu ele, iar dacă avem probleme de cuplu căutăm soluții astfel încît acestea să se evapore.”
 
         Chiar dacă aparent e contradictoriu, să-ți lași mintea să zboare cînd ești la locul de muncă, este un lucru bun. Conform unui studiu  realizat de cercetătorul Jonathan Schooler, visătorii sunt mai creativi. Și la capitolul succes ei sunt priveligiați, deoarece, imaginîndu-și scenarii, reacționează mai bine în fața situațiilor dificile. Atenție totuși la modul în care visezi, pentru că „să-ți lași mintea să zboare e partea ușoară. Cea grea e să te întrerupi pentru a-ți nota ideea”, punctează el.
 
În 1984, Universitatea Western Carolina a efectuat un studiu pe 98 de studenți dotați și 104 de studenți medii. Rezultatele testului au arătat că timpul petrecut în starea de visare e independent de IQ, dar nu și felul în care aceasta se consumă. Studenții cu un grad mare de inteligență trăiesc rareori în  reverii sentimentul de vină sau frica de eșec, în timp ce restul suferă acut de ele.
 

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.