Психология и отношения
727

Stima de sine

Una din conditile esentiale in atingerea succesului este evaluarea planurilor, a propriilor actiuni si ca rezultat economisirea energiei, concentrarea ei intr-o singura directie. Este indispensabil ca sa cunosti cu adevarat ceea ce vrei de la viata, si sa poti dirija gandurile si actiunile numai in directia dorita.
In prima etapa este imfoarte important sa te evaluezi corect — sa iti cresti nivelul de incredere in fortele proprii, asa numita "stima de sine" — sa te impaci cu tine insuti.

Mic indrumar pentru a reusi sa te impaci cu tine insati:
  1. Compara-te cu tine insati. Priveste in urma si fa un mic bilant. Analizeaza-ti progresele de pana acum si mindreste-te cu tine.
  2. Accepta nevoia de a te compara cu ceilalti ca pe un lucru firesc. Orice om vrea sa afle unde ii este locul printre ceilalti. Dar comparatiile nu trebuie sa fie un scop in sine, ci doar un mijloc de autocunoastere — cu atat mai mult, cu cat nimeni nu e perfect si nu poate avea totul. Fericirea nu inseamna neaparat bani, iar frumusetea si desteptaciunea nu merg intotdeauna mana in mana.
  3. Nu lua drept bun orice ce auzi. De multe ori se intampla sa iei de bun tot ce auzi, fara sa verifici adevarul informatiilor primite. Ar fi de preferat ca, uneori macar, sa te intrebi: oare prietenul verisoarei mele e chiar asa destept cum pretinde ea? O fi casatoria VIP-ului X atat de fericita precum declara?
  4. Concentreaza-te asupra propriilor calitati. Incearca sa identifici acele parti cu care te mandresti atunci cand vine vorba despre propriul corp sau personalitatea ta. Cu cat te vei vedea intr-o lumina mai buna, cu atat vei fi inclinat sa descoperi mai multe calitati. Vei vedea cum respectul de sine atinge cote mai inalte aproape pe negandite.
  5. Scrie 20 de propozitii care sa te descrie. Dupa ce le-ai asternut pe hartie, reciteste-le si bifeaza-le pe cele care redau aspecte pozitive. Pe acestea din urma trebuie sa ti le repeti in minte atunci cand faci comparatii in defavoarea ta. Atunci cand gandesti: 'Of, el este un om care cunoaste atitea!', poti sa contracarezi efectele negative pe care le are aceasta comparatie cu un gand de genul 'da, cunoaste mai multe, dar eu sunt o persoana minunata!'.
  6. Stabileste-ti un scop clar. Uneori, pentru a fi multumit de tine insuti, ai intr-adevar nevoie de unele schimbari. Dar nu te grabi. Ia-le pe rand si, treptat, totul se va rezolva.
  7. Nu iti mai gasi scuze la tot pasul. In loc sa dai vina pe altii pentru propriile esecuri, ar fi mai constructiv sa te gandesti la tine si sa gasesti explicatii reale pentru insuccese. Renunta sa mai gandesti ca: 'Sigur, a obtinut postul fiindca este mai frumoasa'; este doar un argument steril si nu te face decat sa pierzi timpul.
  8. In loc sa te extaziezi in fata talentelor celor din jur, cauta modalitati care sa te ajute sa evoluezi si tu. Ce ai putea invata din stilul elegant de a se imbraca al colegei de serviciu? Ce ai putea prelua din comportamentul atat de laudat al colegului tau?
  9. Fii realist. Esti sigur ca te compari cu cine trebuie? Poate ca iti doresti ceva care nu ti se potriveste. Poate ca tintesti prea sus sau in sfere de activitate cu totul si cu totul diferite. Aminteste-ti ca niciodata nu poti aduna mere cu pere!
  10. Cum poti sa te simti bine in propria piele? N-ar fi rau sa mai cobori putin nivelul asteptarilor. Ai putea, din cand in cand, sa te compari si cu oameni mai putin norocosi sau mai putin fericit.

In cele mai multe cazuri e suficient ca sa te simti bogat, sa numeri toate lucrurile pe care le ai si pe care toti banii din lume nu le pot cumpara. Astfel vei avea o noua perspectiva asupra vietii si vei invata sa apreciezi la valoarea reala ceea ce ai si sa-ti dezvolti increderea in sine.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.