Психология и отношения
872

Wu zhong liu xing zhi qi- cele cinci feluri qi


          Strămoșii nostrii au urmărit și  cercetat cu mare atenție, fenomenele din natură și pe cele care se petrec în corpul și în viața noastră. Cu timpul, cunoștințele și experiența acumulată au condus la principiul celor cinci faze. Bazat pe o anumită înțelegere a lumii, principiul oferă o explicație previzibilă și sistematică a modului în care Qi-ulparcurge transformările ciclice yin/yang.

          Teoria celor cinci elementereprezintă unul dintre fundamentele artei Feng Shui. În limba chineză, această teorie este cunoscută sub denumirea Wu Xing. Wu reprezintă cifra 5, iar alăturarea cuvantului Xing poate fi tradusă prin cinci energii Chi diferite, care acționează în momente diferite. Cele cinci elemente sunt: Apa, Lemnul, Focul, Pămîntul și Metalul.

          Apa, unde  energia Chi prezintă în special iarna. Asta înseamnă succesul financiar, dar și inundațiile sau, tradus pe ințelesul amatorilor deFeng Shui, riscul de a pierde tot într-un interval de timp extrem de scurt. Apa este un puternic element Feng Shui care poate dezvolta atît consecințe pozitive, cît și negative. Nimeni nu poate avea prea multă sau prea puțină apă. Maeștrii Feng Shui recomandă acest element tuturor celor care urmăresc creșteri ale veniturilor. Reprezentînd un flux permanent al banilor, Apa și, implicit, reprezentările simbolice ale acestui element trebuie poziționate în birou sau acasă astfel încat să atragă venituri tot mai mari și nu să faciliteze scurgerile financiare.

            Lemnul, un al element Feng Shui de maximă importanță,  prin verticalitatea și sensul de creștere,  simbolizează expansiunea, starea evolutivă a tuturor lucrurilor. Pentru a întelege acest principiu, te poți gîndi la sămînța unui copac puternic. Energia Chi specifică acestui element face ca din sămînța să crească o tulpină, frunze și flori. Cei care își doresc să fie consecvenți în privința succesului înregistrat în familie, în dragoste sau pe plan social trebuie să activeze Lemnul prin plantarea mai multor plante în zona de est și sud-est a camerei în care lucrează sau unde locuiesc.

          Focul este singurul element Feng Shui care se răspîndește în toate direcțiile. Radiază, emană caldură și, necontrolat, poate produce dezastre. În același timp, Focul poate aduce faimă, lumină și succes spontan. Prin plasarea de obiecte simbolice specifice acestui element Feng Shui în spațiul de lucru, te poti bucura de o popularitate de mari proporții. Însă nu exagera, deoarece Focul poate la fel de bine să neutralizeze celelalte energii Chi.

               Metalul este elementul Feng Shui cel mai ușor de controlat, ascuțit, îndreptat către interior, letal uneori și extrem de puternic. Banal pentru unii, dar foarte important pentru alții, acest element Feng Shui își păstrează o aura de exclusivitate care conferă o putere covărșitoare tuturor celor care îi apreciază calitățile. Energia Chi a Metalului emană putere și autoritate. În combinații cu reprezentări Feng Shui ale focului, poți fi sigur că ții Metalul sub control.

             Pămîntul este cel mai accesibil dintre cele cinci elemente Feng Shui, fiind călduros și plăcut privirii. Avînd o energie optimă, Pămîntul este ocrotitorul căminului și, în combinație cu alte elemente, îți conferă stabilitate și noroc pe plan financiar. Totuși, fii foarte atent cum asociezi Pămîntul în sistemul stelelor zburatoare. Orice greșeală în acest sens îți poate crea o evidentă predispoziție către stări bolnăvicioase, ghinion și accidente.

         La fel ca yin și yang, cele cinci faze sunt cinci caracteristici sau tipuri de Qi care se schimbă în timp. Feng Shui  studiază mișcarea, transformarea și interacțiunea dintre faze, nu elementele în sine. Un copac, o piatră, și o ființă umană nu sunt decît fascicule de energie-diverse faze ale energiei, aflate în interacțiune. De la concepție și naștere pînă la maturitate și moarte, totul nu este decît un șir nesfîrșit de transformări yin și yang.
          Chinezii  din vechime aveau credința că interacțiunea dintre cele cinci faze a dat naștere la toate cele ce există în cer, pe pămînt și în plan uman. Fiecare fază are un anumit tip de Qi și propriul său mod de interacține cu celelalte faze. Qi-ul focului radiază, Qi-ul pămîntului se condensează, Qi-ul metalului se contractă, Qi-ul apei are o mișcare de cădere, iar Qi-ul lemnului, o mișcare de creștere. Modul în care cele cinci faze interacționează una cu alta determină echilibru Qi-ului din natură, din spatiul în care trăim sau muncim și din propriul organism.

1 комментарий

avatar
Logoul hora este gindit conform fenomenelor naturii
0
:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.