Психология и отношения
3921

Invidia și strategia de evitare a ei

             Toți simțim invidie. Este ca un gînd spontan. Invidia este un sentiment absolut normal ce apare atunci cînd, involuntar sau nu, ne raportam propria persoană la cei din jur și constatăm că ei au ceva ce nouă ne lipsește.
 
            Antropologia consideră că invidia, sora bună a geloziei, a apărut în lumea animală cu mult înainte de om, odată cu înțelegerea competiției și a diferențelor dintre indivizi. A fi invidios înseamnă, practic, a reacționa la descoperirea dezavantajului tău față de cineva care-ți seamană, dar, în mod aparent nefast, este avantajat de calități sau circumstanțe. Lăsînd în urmă spectaculoasa istorie a invidiei în lumea vie, la om acest fenomen devine extrem de complex și totodată periculos, tocmai din cauza capacității sale superioare de gîndire și în special a puterii de implicare afectivă în invidie. Totuși, omul, spre deosebire de animal, trăiește invidia, este roș de invidie și îl îmbătrînește acest sentiment negativ.  

           Femeia este  genetic invidioasa. Etologia, știinta despre comportamentul animal și uman, a dovedit că invidia umană este o consecință a competiției pentru necesitățile primare: hrană, apă, aer  și  reproducere, deci inclusiv sexualitatea. Oricare obiect al invidiei noastre este inclus în dorința de a fi avantajat. Femeia, prin natura sarcinilor impuse de condiția de viitoarea mamă, percepe mai intens competiția cu alte femei. În consecință, ea simte extrem de viu și invidia. Invidia feminină avea în trecutul istoric al omului primitiv rolul eliminării, chiar și fizice, a adversarelor care ținteau un bărbat puternic, deci capabil de a naște unii copii apți de supraviețuire în condiții vitrege. Este, deci, extrem de intensă, avînd o bază moștenită, și se manifestă agresiv mai ales împotriva femeilor care par să reprezinte o amenințare prin superioritate sau avantajul unor circumstanțe.

                    Femeia de astăzi este genetic la fel de invidioasă ca și cea de acum 2.000-3.000 ani, iar invidia este sentimentul care o împinge practic în competiție, de obicei împotriva altor femei.  Femeile bîrfesc, bărbații lovesc. Spre deosebire de bărbați, invidia le determină pe femei să lovească puternic în imaginea competitorului. Fenomenele cele mai frecvente sunt bîrfa și intriga, ca atitudini premeditate ale defaimării celui invidiat. Astfel, 60% din femeile care invidiază alte femei recurg la strategii cu scop de defaimare, subliniind defectele reale ale adversarelor. 20% inventează aspecte defaimatoare, iar 10% plănuiesc amanunțit situații care să conducă la evenimente neplăcute pentru competitoare. Invidia feminină față de sexul opus se reduce de regulă la bîrfa banală, care țintește fie incompetentă (20%), fie iresponsabilitatea masculină (30%), fie aspectul moral (40%) sau grija pentru aspectul exterior (10%). Bărbații sunt mai rar stăpîniți de sentimentul de invidie, dar îl și ascund foarte bine, pentru a nu pune în gardă adversarul. Ei nu lovesc prin bîrfă și intrigă, ci «răpund» prin atitudini și planuri care conduc la evenimente foarte concrete ce pot elimina adversarul. Deseori, bărbatul invidios poate crea situații conflictuale foarte grave prin cuvinte grele adresate la momentul potrivit, fără a mai vorbi de angrenarea în violente fizice. Cu toate acestea, invidia feminină este mult mai periculoasă, atît prin implicarea afectivă mai amplă și frecvența cazurilor, cît și prin inteligența încercărilor de doborîre a  strategieide evitare a invidiei:
 
          1.Cunoaște-le bine pe cele  invidioase. Deși este riscant să te contaminezi cu o gîndire de acest gen, încearcă să le cunoști pe cele din jurul tău care pot fi invidioase. După ce le-ai identificat, ascultă-le și arată din mimică faptul că ești interesată de tot ce spun. Încearcă să obții cît mai multe detalii despre toți cei bîrfiți și urmărește-i cu atenție. Concentrează-ți atenția asupra celei mai agresive femei din «cercul de bîrfitori și imaginează-ți că tot ceea ce spune este logic și corect. Învață să-i intuiești felul de a raționa și chiar invit-o să-ți spună ce ar merita fiecare dintre cei pe care îi urăște. În acest fel, vei ști la ce te poți aștepta dacă te va invidia vreodată. Află ce gîndesc femeile care îți sunt în preajmă și oferă-le siguranța că le poți păstra secretele.
 
          2. Redu-le complexele față de tine. Chiar dacă aparent femeia pare să te trateze de sus, există șansa să te invidieze pentru ceva la care nici nu te gîndești. Așa că este bine să te porți cu toate femeile în așa fel încît să le arăți că le respecți și că au dreptate să fie respectate pentru tot ceea ce ele pretind ca merit. Nu este o umilință din partea ta, ci doar un gest care poate scădea riscul de a deveni țintă invidiei. Încearcă să fii naturală în a-i arăta oricărei femei din jurul tău că este deosebită, inteligentă, frumoasă și, cu siguranță, nu vei avea mari probleme.
 
          3. Loveste-le în „rațiuneai invidiei”. Arată-te puternică și total indiferentă la felul în care ești privită de cei care nu te îndrăgesc. Astfel, invidiosul nu va găsi nicio cale prin care să te lovească chiar dacă te urăște de moarte. Oferă-i iluzia că-ți este total indiferent ce spune și ce face cineva care îți dorește răul, accentuînd justificarea indiferenței tale prin faptul că nu ai o viață care poate fi invidiată.
 
         4. Arată-le respect și daruire. Comunicarea cît mai deschisă cu oricare femeie este o reală terapie a problemelor de invidie. Dacă dorești să scapi de invidia femeilor din jurul tău, încearcă să fii total sinceră cu ele și să te arăți un suflet deschis, în care pot avea încredere. Dacă îți arăți slăbiciunile și dovedești sinceritate și bunătate, invidia își poate croi drum spre tine mai greu. Printr-o comunicare intimă, deschisă, poți face din ea un inger pentru tine. Totul este să ai răbdare și să-i arăți respect și dăruire. Invidia nu se poate manifesta față de un confesor intim decît în cazuri de schizofrenie. Însă nu-i vorbi niciodată despre succesele tale, chiar dacă pare că o interesează.
 
          5. Ocolește competiția directă. Este recomandat să nu-ți arăți vehement superioritatea în nicio discutie. Atunci cînd ai ceva de spus care „demolează” ideea unei femei sau o completează, fă-o în așa fel încît să pară doar o părere a altora. Nu este un comportament supus, ci doar unul elegant, iar felul discret de a te impune astfel este superior și lipsit de probleme. Nu arăta direct că știi mai multe decît cele din jurul tau. Lasă ca acest lucru să se înțeleagă de cine trebuie. Mai mult, pune-le întrebări interlocutoarelor după ce ai spus un lucru inteligent. Se întelege că în privința aspectului fizic și vestimentar nu trebuie să arăți niciodată că ești conștientă de faptul că arăți mai bine decît alte femei.
 

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.