Психология и отношения
2449

Limbajul semnelor

         Comunicarea inter-umană este foarte importantă pentru bunul mers al societăţii. Încă de la Turnul Babel oamenii au trebuit să găsească soluţii pentru a se înţelege, limbajul verbal devenind o componentă esenţială în viaţa oricui. Dar uneori cuvintele rostite nu-şi au rostul, situaţie în care în comunicare intervine limbajul mimico-gestual sau alfabetul în dactileme. În timp ce canalul de comunicare pentru vorbire este vocal-auditiv, limbajul semnelor se transmite pe un canal gestual-vizual; reprezintă un mod de exprimare prin gesturi naturale de configurare-spațiu, precum şi percepția vizuală prin care persoana sudo-mută poate stabili un canal de comunicare cu mediu social.

      Deși limbajul semnelor este utilizat în prezent aproape exclusiv de persoanele surde, originea sa este la fel de veche ca cea a limbilor orale sau chiar mai veche în istoria apariției umanității, și a fost și încă mai este folosit de către comunitățile auzitoare.
     În anul 1620 Juan Pablo Bonet a publicat cartea “Reducción de las letras y arte para enseñar a hablar a los mudos”, astfel a fost primul tratat modern de fonetică și logopedie, în care și-a propus o metodă de educație orală pentru persoanele surde, utilizând un alfabet gestual pre-stabilit, răspândind în întreaga Europă și apoi în întreaga lume, manualul limbajului mimico-gestual, util pentru o mai bună comunicare cu surdo-muții. Fiecare ţară foloseşte limbajul semnelor, existând multe similitudini.
     Este o lume în tăcere, în care ne-am simţi stingheri; cu puţină răbdare am putea păşi cu încredere şi am descoperi o altă latură a comunicării. O persoană extraordinară şi-a dedicat timpul liber pentru a crea diverse clipuri, în încercarea de-a deschide porţile limbajului semnelor şi a încărcat peste 100 de filmuleţe în care ne învaţă tăcerea!

via | www.logopedics.info

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.