Психология и отношения
637

Cum să găsești echilibrul între serviciu și familie?


       Aceasta este o întrebare la care mulți nu reușesc să găsească un răspuns. Însăși ideea de a avea lucrurile în echilibru în ziua de astăzi e un mit. Nimeni nu poate să administreze perfect și corect tot ceea ce poate oferi viața, fie că e vorba de planul spiritual, emoțional, financiar, profesional sau din punct de vedere fizic. Zi de zi, să găsești un echilibru între toate acestea este imposibil, mai ales când intervine și familia printre acestea. În acest articol o să îți oferim câteva sfaturi despre cum să îmbini viața de familie cu serviciul astfel încât să te îndrepți spre un echilibru.

     Împarte treburile casniceîn așa fel încât fiecare membru din familie să muncească în mod egal pentru casă. Ambii părinți trebuie să se implice în mod egal și în îngrijirea copiilor și nu să stabiliți din timp că un părinte se ocupa de un aspect din viața copiilor și celalalt de alt aspect. Trebuie o implicare din partea ambilor.


       Prioritizați activitățile și problemele – Chiar dacă simțiți că atât serviciul cât și familia sunt foarte importante, încercați să decideți care este mai importantă într-un moment dat. Astfel nu trebuie să neglijați pe una în favoarea celeilalte cauzând un conflict. De exemplu, dacă cineva este bolnav și trebuie să mergi la servici, atunci e mai bine să rămâi cu cel bolnav și să ai grijă de el decât o zi normală la servici. Însă dacă ai o ședință sau un meeting stabilit din timp, acest lucru poate fi considerat mai important decât o ieșire în parc. Stabiliți treburile casnice în așa fel încât fiecare să facă ce îi face plăcere mai mare.


      Lucrează ca un profesionist– Mergi la servici mereu dimineața ( sau la ora stabilită ), fii punctual, și părăsește serviciul imediat ce s-au terminat orele de lucru. Când ești acasă blochează orice activitate legata de servici sau dacă uneori trebuie să mai lucrezi și acasă, programează foarte strict aceste momente.


     Organizează-ti timpul– Dacă ai un time management foarte bun, atunci nu există motive pentru care nu ai putea să acorzi suficient timp familiei. Time management nu înseamnă numai să îți administrezi timpul, ci și să stabilești clar când începe și când se termină lucrul, să știi să spui “nu” unui coleg care te roagă des să îl ajuți și vede în tine un ajutor de fiecare dată când este presat de timp. Ține minte că nu vei putea să te ții de un program în care ai ocupat 110% din timp. Include mereu și timp de “rezervă” în planurile tale.


      Fă o listă de lucruri pe care nu vrei să le faci, lucruri care îți consumă timpul fără să te ajute și care îți consumă energia. De exemplu, nu te ajută cu nimic să stai la servici pe diverse siteuri de bârfe și noutăți, sau pe rețelele sociale. La fel nici să ieși toată ziua să fumezi sau să stai la o bârfa cu colegii.


     Implică-ți partenerul de viață în planificările pe termen scurt– Revezi planurile pentru săptămâna ce urmează în fiecare duminică după amiază de exemplu și revezi planurile pentru ziua următoare în fiecare după amiază. Astfel vei fi alături de partenerul tău și veți simți că faceți parte din aceeași familie. Nu încercați să vă planificați separat treburile.


    Stabilește o zi pe săptămână în care să ai activități cu familia. Poți să stabilești ziua de joi seara pentru a merge la film, pentru a ieși în parc sau pentru a face diverse activități care vă implică cu toți.


    Vorbește cu prieteniide la servici despre viața ta de familie. Nu lucruri personale, dar poți să vorbești despre mediul de acasă.  Un studiu făcut de o universitate de prestigiu din SUA a demonstrat că persoanele care sunt deschise față de colegi la servici și vorbesc cu aceștia diferite probleme din viața lor personală, sunt mult mai satisfăcuți la servici și sunt mult mai eficienți.
     Încearcă să renunți complet la taskurile și activitățile care ți-au aparținut ție și acum aparțin altor persoane. Încearcă să nu te dai cu părerea sau să critici. Renunță la orice sentiment de vină sau remușcare față de un  proiect la care nu mai lucrezi.
 
  • nu te sfii să vorbești cu partenerul tău despre problemele pe care le sesizezi; cu cât mai repede semnalezi o problemă, cu atât mai repede o vei rezolva.
  • implică-ți partenerul în viața de la servici, pune-l la curent cu ce se întâmplă și consultă-l referitor la unele probleme, chiar dacă nu o să faci cum spune, dar se va simți satisfăcut.
  • fii foarte strict cu organizarea, pentru că dacă nu reușești să fii organizat nu ai nici cea mai mică șansă să găsești vre-un echilibru, pe orice plan.
 

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.