Психология и отношения
1997

Intrebari capcana la interviu

1. De ce crezi ca esti potrivit(a) pentru acest post? 
   Aceasta este una dintre cele mai frecvente intrebari. Angajatorii stiu ca majoritatea candidatilor aplica simultan la zeci de joburi, mai ales cand este vorba de sistemele de recrutare online. Ei vor sa stie daca aplicantul chiar stie desre ce post este vorba, daca isi doreste cu adevarat sa lucreze pentru ei si sa vada modul in care potentialul angajat se percepe pe sine. 

Este important sa iti evidentiezi calitatile, in special pe acelea care ar reprezenta un atuu pentru postul pe care il doresti. 

Tips: Angajatorii se feresc de persoanele laudaroase si cele care au senzatia ca stiu absolut tot. 


2. De ce vrei sa faci o schimbare in cariera? 
   Prin aceasta intrebare se verifica seriozitatea aplicantului. Raspunsuri de genul “Doresc sa imi largesc sfera de cunostinte, consider ca pot sa ofer mai mult, am nevoie de provocari mai mari” sunt de preferat. Angajatorii nu vad cu ochi buni un aplicant care isi schimba slujba “de plictiseala”. 3. De ce ar trebui sa te angajam? 
   Ca si in cazul intrtebarii numarul 1, trebuie sa dovedesti ca stii suficiente lucruri despre companie si sa identifici felul in care calitatile tale vin in intampinarea nevoilor angajatorului. 


4. Care este salariul minim pe care la-i accepta? 
   Este cu adevarat o intrebare-capcana. Pentru a da raspunsul corect, inainte de interviu trebuie sa te documentezi atat in legatura cu politica salariala a companiei, cat si cu grila de salarizare practicata in domeniul tau de activitate, la o experienta asemanatoare. Nu vrei sa sochezi prin pretentiile tale salariale, dar nici sa ceri pe jumatate decat ai putea obtine.

Tips: Aplicantii ce par interesati numai de partea materiala si cei care au astepatari mari, intr-un timp foarte scurt, nu fac o impresie buna. Incearca sa eviti subtil raspunsul, cu o replica de genul “Dificila intrebare! Ati putea sa-mi spuneti care este grila de slarizare pentru aceasta functie?” Luat pe nepregatite, intervievatorul s-ar putea sa-ti raspunda. Daca nu, spune ca depinde de taskurile si responsabilitatile pe care le vei avea si propune un salariu “decent”; in plus, intereseaza-te de posibilitatile de promovare. 


5. Care sunt obiectivele tale pe termen scurt si lung, in ceea ce priveste cariera? 
   Cu toate ca raspunsurile pregatite de acasa nu sunt recomandate, in cazul acestei intrebari ar trebui sa meditezi putin inainte de a da un raspuns. Gandeste-te ce anume vrei sa obtii la noul job, care sunt obiectivele de ordin profesional pe care vrei sa le atingi. Un raspuns sincer la aceasta intrebare iti va arata si tie daca iti doresti cu adevarat sa obtii acel job, daca esti pe cale de a face o alegere inspirata. 

Tips: Angajatorul doreste sa vada cat de ambitioasa si determinata esti sa reusesti in cariera, sa-ti cunoasca interesele. Totusi, dac aintentionezi sa faci un master in strainatate, adica sa-ti concediu de studio dupa numai cateva luni, ai face bine sa omiti acest obiectiv. 


6. Daca ai lua-o de la capat, ce ai schimba in privinta educatiei tale? 
   Orice ai face, nu lasa impresia ca nu iti place ceea ce faci. Daca vrei sa te angajezi ca translator, dar spui ca regreti ca ai facut Facultatea de Litere, nu vei fi vazuta cu ochi buni. 


7. Ce ti-a placut la fostul tau sef? Ce nu ti-a placut la el? 
   Increderea in sine, simtul umorului, corectitudinea, loialitatea fata de companie si angajati, precum si exigenta sunt calitati pe care toti sefii cred ca le poseda. Asa ca demonstreaza ca ai sesizat aceste atuuri la fostul tau sef. 

Orice ai face, nu-ti vorbi fostii angajatori de rau. Intervievatorul va considera ca vei face acelasi lucru si cand vei pleca de la noul loc de munca. Incerca clasica replica “nu a fost vina lui, a fost a mea”. 


8. Care sunt cele mai mari defecte ale tale? Dar calitati? 
   La aceasta intrebare, majoritatea candidatilor mint, ceea ce nu este tocmai indicat. Nici raspunsuri de genul “sunt perfectionista” sau “dependenta de munca — workaholic” nu te avantajaza. Toti apeleaza la aceste clisee, asa ca nimeni nu le mai crede. Cel mai bine ar fi sa iti recunosti un defect, dar nu unul major. Timiditatea sau lipsa de experienta ar fi niste slabiciuni acceptabile. 

La calitati, iti poti evidentia capacitatea de a lucra sub presiunea timpului, de a rezolva probleme sau atitudinea pozitiva. 


9. Ce te face sa-ti pierzi cumpatul? 
   Nu vrei sa pari o persoana aflata in pragul unei depresii, asa ca eschiveaza-te de la raspuns. Poti spune ca esti o persoana sociabila si toleranta, asa ca te enervezi foarte greu. 


10. Cu ce gen de oameni nu iti place sa lucrezi? 
   Gandeste-te bine inainte de a da un raspuns. Nu te lega de lucruri marunte si nu da dovada de cinism sau prejudecati. Lipsa de loialitate fata de companie, comportamentul violent sau dezinteresul ar putea fi principalele defecte ale unui angajat. 

Succese la interviu... 

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.