Психология и отношения
1282

Impacul culorii asupra psihicului uman


       Aruncă-ți o privire în jur şi veţi vedea cel puţin zeci de culori diferite şi nuanţele acestora. Galben, roşu, albastru — alegeţi oricare! Totul în această lume are o culoare proprie, iar lucrul cel mai uimitor este faptul că fiecare culoare are o influenţă asupra noastră.
Oamenii de știință în cronomatică susțin că există anumite culori care te pot ajuta să te relaxezi, să-ți pui poftă de viață. Cu adevărat anumite culori au un impact puternic asupra psihicului nostru, de la roșu aprins pînă la culorile naturale din parc. Efectul puternic este determinat de asocierile mentale pe care le învățăm în copilărie și de care nu ne mai desparțim tot restul vieții, dar și de energia pe care o emite culoarea, explică  Dewey  Sadka, fondator al deweycolorsystem.com. Fiecare nunață are o vibrație diferită, care este percepută de către creer.       Roșul:  Dacă doriți să vă concentrați în timpul unei  prezentări folosiți ceva din vestiment de culoare roșie, spre exemplu cravată sau fular roșu. Această nuanță îndrăzneață  vă va face să fiți mai atent la detalii, conform unui studiu al Universității British Columbia. Roșul este cea mai puternică nuanță și cea mai vibrantă, iar ochiului uman îi ia mai mult s-o proceseze. Acesta este în primul rînd culoarea activităţii, dar în exces devine un semnal pentru agresiune, prin urmare, un interior exclusiv roşu va stîrni conflicte şi va cauza oboseală. Altceva sunt detaliile roşii adecvate în încăpere şi îmbrăcăminte, ele sunt o sursă de energie. Se crede că această culoare este capabilă să lupte împotriva virușilor şi a inflamațiilor, dacă sunt obiecte roşii în camera bolnavului. Predominarea culorii roşii în garderobă, vorbeşte despre faptul că această persoană este curajoasă, nepărtinitoare şi gata oricând să-şi demonstreze abilităţile de lider.

     Galbenul: Dacă doriți să dispuneți de energie de la primele ore ale dimineții adăugați în bucătărie culoarea  galben.  Este ceva legat de culoarea asta care  face să fim mai energici. Un studiu recent   despre efectele culorilor  galbene a arătat că persoanele care stau mult într-o odaie galbenă sunt mai activi și mai dinamici decît cei ce petrec în încăperi de alte nuanțe.  Galbenul prezintă o culoare a dezinvolturii şi a stării de visare. Oamenii care aleg galbenul, doresc să atragă atenţia şi să placă. O caracteristică foarte importantă a galbenului este aceea de a spori activitatea creierului. Prin urmare, în partea apartamentului în care scopii își  fac lecţiile trebuie să fie prezente obligatoriu elemente galbene. Galbenul în garderobă vorbeşte despre dorinţa de a evita neplăcerile, de a se dezvălui şi de a atinge armonia interioară. Dar pentru  un interviu, psihologii nu recomandă de îmbrăcat haine galbene.

       Violetul:
Dacă doriți  să  vă simți fără griji și să rîdeți, înconjurați-vă cu culoarea violetă, punți o vază cu flori pe masa de lucru. Studiul Universității Georgia a arătat că oameniii asociază culoarea violetă cu copilăria și comportamentul micuților, așa că cînd sunteți  stresat, ar fi bine să luați pauză pentru a admira florile de pe masă.Aceasta va ajuta să vă detensionați.  Tot odată această  culoare este  legată de paranormal. Culoarea violetă ne hrănește și ne energizează în mod inexprimabil partea cea mai înaltă a creierului, ajutîndu-ne să ne extindem orizontul întelegerii.  Are un efect stimulator celor mai înalte idealuri umane și, grație inspirației determinate de aceasta, au fost concepute cele mai frumoase opere în artă, muzică, proză, poezie, pictură, sculptură, cinema etc. Leonardo Da Vinci susținea că puterea de meditație a ființei umane poate fi mult mărită dacă meditam într-o cameră cu geamuri violete la ferestre atunci cînd soarele este la amiază.

          Verdele: Dacă vă doriți  liniște și relaxare toatală încercați  să stați  pe o păturică verde sau pe iarbă undeva în parc sau grădină. Cei mai mulți din noi asociem verdele cu natura- un studiu al Universității Georgia arată că oamenii se gîndesc la plante și copaci cînd întră în contact cu verdele și se simt automat relaxați. Culoarea naturii, ne  dă posibilitatea de a ne odihni de toate grijile, dacă privim obiectele verzi, ochii se relaxează. În culoarea verde mult contează nuanţa: verdele pal este liniştitor, cel aprins — oferă vitalitate. Dar să ne înconjurăm exclusiv cu verde este periculos pentru starea psihică, poate apărea senzaţia de plictiseală şi inutilitate, despre " tristeţea verde" au auzit toţi. Oamenii care preferă verdele sunt de încredere, harnici şi încrezători în sine. Această alegere vorbeşte întotdeauna despre tendinţa către echilibrului.

        Negrul:Cu toții știm, că dacă dorim să fim foarte atrăgători atunci ne ajută culoare neagă a hainelor. Această culoare este  neutră, deşi înainte era considerată «grea» şi apăsătoare. În interierele moderne, în lucrările designerilor şi în îmbrăcăminte, negrul a căpătat un sens enigmatic. Negrul este înconjurat de mister, echilibru şi calm, dar este important să nu se exagereze cu folosirea acestuia şi să poată fi nuanţat de alte culori. Negrul are reputaţia de culoare sexuală, în unele triburi din Africa, chiar se crede că femeile cu pielea foarte neagră sunt cele mai bune amante.


       Portocaliu:Pentru o motivație mai bună adaugați culoarea portocalie  în ținută.  În afară că este o culoare foarte trendy în acest sezon, are darul de a ne dinamiza, conform unui studiu Pantone. Anume  această  culoare este considerată culoarea fericirii, care asigură o bună dispoziție. Portocaliul asigură acelaşi flux de energie ca şi culoarea roşie, fără a crea senzaţia de agresiune. Culoarea portocalie vorbeşte despre plăcerea posesorului, despre satisfacţia de realitate. Ambianţa în culori portocalii poate spori capacităţile creative şi să dezvolte fantezia.  Portocaliul are grijă de sănătate, îmbunătăţeşte circulaţia şi digestia.


        Albastrul:Cercetătorii de la Universitatea British Columbia au descoperit că persoanele care privesc ceva albastru își folosesc mai bine imaginația. Culoarea cerului creează o senzaţie de calm, adîncime şi răcoare. Şi senzaţiile de răcoare nu sunt figurative, dar cele mai directe. Pe un scaun albastru va fi întotdeauna mai rece de stat, decît, de exemplu, pe unul roșu sau portocaliu. Albastrul, de asemenea, reduce apetitul, farfuriile albastre sunt o descoperire fericită pentru doritorii de a slăbi în greutate. Albastrul e ales de cei care preferă ordinea, stabilitatea şi ritmul vieţii. Este asociat cu liniştea, de aceea în caz de îmbolnăviri şi oboseli, culoarea albastră este necesară în spaţiul din jur.

       Cafeniu: Culoare  pământului evocă senzaţia de siguranță, stabilitate şi productivitate. În majoritatea cazurilor, cafeniul este ales de oamenii încrezători, ce stau siguri pe picioarele lor şi care s-au aranjat bine în viaţă. Dar, în acelaşi timp, prezenţa cafeniului în interior şi în garderobă vorbeşte despre tendinţa către simplitate şi chiar primitivism, de aceea pentru a face viaţa mai interesantă şi mai diversă, trebuie să învăţaţi să completaţi cafeniul cu alte culori, să învățați să-l combinaţi.


        Albul:Pentru a trece mai repede peste o despărțire  vă vine în ajutor culoarea albă. Un studiul al Universității California a demonstrat că acestă culoare ne face să privim cu speranță către viitor. Prima asociaţie pe care o trezește culoarea albă este puritatea şi inocenţa. Amintiţi-vă de rochia albă de mireasă. O altă semnificaţie a sa este bogăţia. Aceasta vine din timpuri străvechi, cînd numai cei bogaţi îşi puteau permite să nu lucreze pămîntul, şi, prin urmare, puteau purta haine albe curate. Dar culoarea albă nu are întotdeauna o semnificaţie pozitivă, aceasta poate simboliza şi indiferenţa. În ceea ce priveşte îmbrăcămintea, culoarea albă este neutră şi nu poartă niciun sens special.

        Toţi aceşti factori trebuie, desigur, să fie luaţi în considerare în alegerea unei anumite culori, dar în primul rînd trebuie să vă bazaţi pe propriile senzaţii. Iar semnificaţia culorilor vă va ajuta să faceţi spaţiul din jur mai armonios şi să aduceţi armonia şi în lumea dumneavoastră interioară.
Succese!
 

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.