Психология и отношения
3408

A greși este omenește, a ierta este divin

       Dacă  vrem cu adevarat să iubim trebuie să învaţăm mai întâi să iertam. Iertarea este un cadou pe care ţi-l faci ție însuți, nu este ceva ce faci pentru celălalt pentru că iertarea nu are nimic sau poate foarte puțin în comun cu celălalt. Iertarea estre ceva ce are legătura cu interiorul tău și nu cu exteriorul. Lipsa capacității de a ierta te ține blocat în trecut și te privează de libertatea de a decide cu detașare pentru prezent. Probabil că este dificil să treci direct la «fapte mari» așa că poți exersa iertarea începâd cu lucruri mici.
Pașii pe care-i poți parcurge pentru a ierta:   
    
            Analizează-ți furia. Ia-ți ceva timp pentru a-ți analiza furia. Este ușor să spui: «Urăsc această persoană». De obicei cunoaștem sursa furiei noastre, însă uneori rădăcina ei nu este clară. Nu știi de ce te enervează  şeful sau de ce te irită când cineva parchează  mașina greşit. Dacă reusești să afli care este sursa furiei, poți găsi și o cale de rezolvare a ei. Întreabă-te cum și ce poți face ca situația să arate mai bine. Dacă, spre exemplu, vrei să schimbi o peroană, începe  prin a schimba ceva la tine, în loc de furie să-i arăți iubire și să îți îndrepți atenția asupra lucrurilor pozitive și nu asupra celor negative, prin critică. Poți încerca și vei vedea că merită.

          Fii mulțumit  pentru  experiența  primită.  Îţi poți spune ție și în egală măsură și celeilalte persoane că ai avut posibilitatea unei astfel de provocări. Ai remarcat  vre-o dată  cât  de  puternic ești după experiențe dificile? După un incendiu în pădure, observi cum lăstari noi încep să crească, mai deși decât era pădurea înainte. După experiențe dificile, îți dai sema cât de puternic ești în interiorul tău și cât de mult te-a întărit acea experiență. Încearcă să vezi lucrurile și din alt  unghi, să nu te victimizezi, ci să conștientizezi  pe cât   de puternic ești pentru că ai supraviețuit acelei  experiențe. Fii recunoscător pentru că ai avut posibilitatea să-ţi explorezi interiorul, să-ți testezi limitele și să vezi cât de puternic poți fi.

          Eliberararea de resentimente. Când ești blocat de furie, este ca și cum ai vedea realitatea prin ochelari fumurii și încerci să-i faci și pe celalți să privească prin acești ochelari. Încerci să povestești în stânga și în dreapta ce nedreptate ți s-a făcut, așteptând ca ceilalți să te aprobe și să confirme că ai dreptate. Încearcă să-ți scoți acești ochelari ca să vezi realitatea și în alte culori. Păstrându-ți aceeași viziune rigidă, nu faci altceva decât să te otrăvești cu resentimente și nu-ți dai voie să mergi mai departe. Poți începe să ierți prin a accepta că poate ceva din tine l-a făcut pe celalalt  să acționeze în acest  fel și mai ales, poți ierta pentru că orice om este supus greșelii.

          Schimbă-ți furia în compasiune.  Copiii «greşesc» mai  tot  timpul pentru că ceea ce fac li se pare natural, însă pentru adulți unele acțiuni sunt considerate greșeli pentru că percepția este presetată, etichetând lucrurile în «bune sau rele». Imaginează-ți persoana care te-a rănit în postura de copil. Întreabă-te cum a fost viața ei? De ce acționează în acest fel care te rănește pe tine sau pe ceilalți? Dacă găsești în tine un spațiu cât de mic pentru compasiune, atunci vei putea vedea acea persoană ca fiind ea însăși o victimă a circumstanțelor. În acest fel, vei face loc pentru pace și reconciliere, iar iertarea va lua locul furiei. 

         Este bine ca să  renunți total la furie. Ce ai de pierdut dacă rămâi blocat în resentiment?  Propria  ta liniște. Poți aduce pace și echilibru în sufletul tău, renunțând la furia care-ţi face valurile în interior, astfel să aduci calmul și echilibrul prin iertare. Nici măcar nu este nevoie să o spui verbal persoanei care te-a rănit, este suficient  să o faci în launtrul tău. Însă dacă găsești puterea  și detașarea să-i spui: «te iert pentru toată suferința pe care am trăit-o cu tine» este și mai bine. Vei putea avea parte de un adevărat miracol: celălalt să-ți spună — «iartă-mă pentru durerea pe care ți-am provocat-o». În acest fel  amândoi  veți  avea  parte de un nou început, sau mai bine spus de a  merge mai departe înpreună, trecând peste obstacolul care v-a ținut blocați. A greși este omenește, a ierta este divin. 

Autor: Psiholog Mihaela Sindie
 

2 комментария

avatar
cineva spunea ca «e necesar sa te cunosti pe tine insuti şi apoi sa-ti controlezi miscarile. De aici iertarea si bunatatea». Citind articolul respectiv m-am convins de adevarul acestui citat 
+2
avatar
ПРОЩЕНИЕ. Ничто не лечит лучше слов: «Я ПРОЩАЮ ТЕБЯ». Простить не значит сдаться. Простить — значит поставить точку. Прощая, вы возвращаете себе право выбора. Неважно, заслуживает ли прощения ваш обидчик. Главное, что ВЫ заслуживаете свободы. Прощая, вы не снимаете вину с обидчика, вы залечиваете собственную рану. Прощение — это подарок самому себе.
+1
:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.