Психология и отношения
658

Realizeaza-ti visele!

        Lumea în care trăim este într-o continuă competiţie. Ne dorim mereu sa fim cei mai buni în tot ce facem. De cele mai multe ori, nu ne luptăm cu semenii noştri, ci cu noi înşine. Aceasta este de fapt cea mai dificilă confruntare: să nu renunţăm atunci cînd pierdem o bătălie. Nu trebuie să uităm că un eşec este doar o scurtă secvenţă din marele razboi al vieţii.
 
       Atunci cînd investim mult efort şi entuziasm într-o activitate, este normal să avem aşteptări. Şi nu unele oarecare. În fond, avem dreptul să ne dorim ce e mai bun, mai ales atunci cînd considerăm că merităm. Însa viaţa ne arată fiecaruia, mai devreme sau mai tîrziu, faptul ca nu e mereu aşa.

Răbdarea şi ambiţia de neclint
it: condiţii pentru reuşită

        Deşi poate sună a clişeu, dorinţele îndeplinite după o lungă aşteptare chiar işi au rostul lor. În prima fază, ne învaţă să fim perseverenţi, consecvenţi în acţiunile noastre. La o privire mai atentă, ne ajută să conştientizăm ce ne dorim cu adevărat. De multe ori, ceea ce credeam că avem nevoie se dovedeşte a fi fals.
 
       Putem să ne identificăm nevoile reale, doar dupa ce ele trec testul obstacolelor. Atunci cînd nu renunţăm la ele şi la realizarea lor, oricît de grea ar fi calea de urmat. În ultima instanţă, impedimentele pe care le întîmpinăm ne ajută să ne decoperim pe noi înşine, aşa cum suntem: ambiţioşi sau delaşatori, cu mai multă putere de luptă sau învinşi de resemnare, într-o continuă reinventare ori cufundaţi în plafonare.
 
Cînd avem ceea ce ne dorim, ne plîngem de plictiseală
       Din ce în ce mai des, oamenii se plîng de plictiseală. Rutina zilnică ne aruncă într-o lume amorţită, mecanizată, fără culoare. Să nu uităm că în urmă cu cîteva secole, accesul la cunoaştere era mult mai restrîns. Fără calculator, Internet, televizor, radio. Nu exista nici măcar banalul telefon.
 
       Ne plîngem de faptul că societatea actuală şi-a pierdut valorile. Inevitabil, facem comparaţie cu ceea ce se întîmplă în trecut. Şi devenim melancolici. Însă uităm un lucru esenţial: beneficiem de lucruri pe care stramoşii noştri nici nu şi le imaginau. Cu toate acestea, declarăm cu ardoare, ori de cîte ori avem ocazia, că suntem nefericiţi.
 
       Progresul este cel care ne-a ajutat ca, astăzi, în era informaţiei, să obţinem totul mult mai uşor. Însă, tot el ne-a determinat să devenim mai nerabdători, mai puţin ambiţioşi. Uităm faptul că ceea ce primim, nu este un drept, ci un privilegiu. Ne lasăm învinşi prea repede, deoarece considerăm că totul ni se cuvine.

Invidia faţă de cei din jur contribuie la nereuşita noastră
       Uitîndu-ne în jurul nostru, nu îi observăm decît pe cei care par a fi mai “norocoşi” decît noi. Şi atunci intervine frustrarea. Începem să ne întrebăm: “Oare eu de ce nu am reuşit? În comparaţie cu x am muncit mai mult, şi totuşi, el a căţtigat, iar eu am pierdut”. De prea puţine ori alegem să îi privim pe cei care au probleme mult mai mari, unele de-a dreptul cutremurătoare. Poate daca nu ne-am mai compătimi, şi am conştientiza că nimic nu este atăt de dramatic, am reuşi să acceptăm o înfrîgere cu demnitate.
 
       Ne mirăm atunci cînd auzim de persoane care par a avea tot ce-şi doresc. În mintea noastră apare invidia. Şi poate dorinţa de a fi în locul lor. Normal, toate aceste gînduri vin la pachet cu sentimentul de nemulţumire, faţă de propria viaţă şi, de ce nu, faţă de propria persoană.
 
       Ne mirăm cînd vedem oameni care au realizat lucruri remarcabile, cu toate că nimeni nu credea în reuşita lor. Nu ne gîndim la faptul ca tot ei au întîmpinat numeroase obstacole. Sau ca nu au renunţat ani la rînd la visul lor, în pofida circumstanţelor nefavorabile. După ce dispare uimirea, încercăm să ne găsim scuze de genul: “Dacă nu avea noroc, sigur nu ajungea aici!”.

Găsim scuze pentru eşec si motive pentru a ne cufunda în pesim
ism

       Aceste judecăţi nu reprezintă decît apărarea propriului ego. Încercăm să ne demonstrăm nouă înşine că reuşita depinde mai mult de noroc, şi nu de noi. Astfel, cădem din nou în capcana resemnării. Ne simţim neputincioşi, fără sprijin, şi siguri că mereu ceva nu va merge bine. Găsim motive infinite pentru insuccesul nostru, fără însă a dori să găsim o soluţie. Aşteptăm pînă data viitoare, pentru a ne convinge că, într-adevăr lucrurile nu vor decurge bine niciodată.

       Avem nevoie de pesimism pentru a ne masca nemulţumirea faţă de propria persoană. Este mult mai uşor să treci peste un eşec atribuind vina celor din jur, ghinionului, momentelor nepotrivite. Este adevărat că uneori lucurile rele se întămplă fără voinţa ta. A ceda în faţa necazurilor poate fi, la fel de bine, o greşeală. A pierde este pînă la urmă uman. Fiecare om, indiferent de natura sa, încearcă fiorii duri ai aceste experienţe.
      Dezămăgirea, sentimentul de neputinţă sunt normale în momentele tensionate. Însă nu trebuie lăsate să ne domine. Doar de noi depinde dacă le dăm putere, atît de multă încît să ne afecteze şi ne dicteze întreaga existenţă.
      Eşecul e relativ: pierdere pe moment, caştig pe termen lung.
 
       Nu trebuie sa ne axăm doar pe rezultatele imediate, concrete, palpabile. Adevăratul cîştig poate fi evaluat doar cînd ne raportăm la evoluţia noastră interioară. Formarea unei personalităţi puternice, cunoaşterea de sine şi o determinare de neclintit sunt definitorii pentru traiectoria oricărui om. Iar aceste lucruri nu pot fi dobîndite primind mereu ceea ce ne dorim, fără răbdare, efort şi perseverenţă.

       Ceea ce realizăm în viaţă nu se bazează pe o tranzacţie. Nu se întîmplă ca atunci cînd mergem la un magazin: oferim o sumă de bani şi cumparăm ce dorim. Există momente cand ne străduim să dăm tot ce e mai bun din noi, însa nu primim conform aşteptărilor noastre. În asemenea situaţii, însa, ne dăm seama cît de puternici suntem şi cîtă putere de luptă avem. Doar aşa ne putem autodepăşi limitele. Şi, ce este mai important, putem fi mîndri că am obţinut victoria dupa o bătălie dură.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.