Психология и отношения
702

Fenomenul atacurilor cu acid a femeilor

            Atacurile cu acid sunt un fenomen extrem de violent şi din ce în ce mai răspîndit, în special în ţări precum Afganistan, Pakistan sau India, dar care a depăşit graniţele acestor ţări, relatează Washington Post. Dincolo de faptul că victimele rămân mutilate pe viaţă, mărturiile legate de traumele sufleteşti şi, mai ales, de motivaţia agresorului pentru gestul său sunt cutremurătoare.
         Columbia este una dintre ţările în care acest fenomen a luat amploare, potrivit procurorilor şi a autorităţilor din domeniul sănătăţii, alarmaţi de rapiditatea cu care atacurile cu acid asupra femeilor au devenit o practică.
              Consuelo Cordoba locuieşte în Bogota. Femeia mărturiseşte că o privire în oglindă o trimite în trecut, în momentul în care iubitul ei i-a stropit faţa cu acid, desfigurînd-o. Substanţa i-a ars o ureche, i-a topit un ochi, i-a muşcat din faţă şi i-a distrus dinţii. Acum, Consuelo poartă permanent o mască din material elastic, respiră prin tuburi de plastic, introduse în nări, şi se consideră “un monstru” în momentul în care iese pe stradă, purtînd masca.
“Mi-aş dori să mă duc la culcare şi să nu mă mai trezesc mîine dimineaţă”, mărturiseşte femeia.


     


       Atacurile cu acid au devenit o metodă ieftină şi rapidă de a distruge viaţa unei femei, iar amploarea fenomenului a intrat în atenţia opiniei publice, în ultimii ani. Practica a fost şi subiectul unui documentar despre victimele din Pakistan, producţie premiată cu un premiu Oscar, anul acesta.
               Motivele pe care atacatorii le invocă, pentru gestul lor, sunt dintre cele mai diverse şi merg de la nesupunerea femeii în faţa bărbatului, în Pakistan, pînă la pedepsirea independenţei sau la faptul că un necunoscut se află în toane proaste, în Columbia, potrivit aceleaşi surse.
           În 2004, Maria Cuervo a fost atacată cu acid de către un bărbat necunoscut, care i-a aruncat cu această substanţă chimică în faţă, după ce i-a spus: “asta este pentru ca să nu te mai crezi atît de frumoasă”.
               De obicei, atacatorul este un iubit părăsit sau un soţ gelos. Este şi cazul Ericăi Vanessa Vargas, o femeie de 20 de ani, pe care iubitul, pe care îl avea de patru ani, a stropit-o cu acid chiar în ziua în care s-au despărţit, spunîndu-i că “dacă nu eşti a mea, nu vei fi a nimănui”. Erica mărturiseşte că întreaga viaţă i s-a schimbat din cea zi şi că nu mai merge la şcoală, nu se poate angaja. Acum îşi ascunde chipul sub o eşarfă neagră, pe care o poartă mereu.

Cifre oficiale alarmante. Legislaţie precară

          Statisticile referitoare la numărul atacurilor din Columbia nu sunt clare. Potrivit unei cosiliere din cadrul primăriei din Bogota, Olga Rubio, pînă în acest moment s-au înregistrat peste 100 de cazuri, însă numărul este în creştere şi poate depăşi cele 150 de situaţii similare, petrecute în 2011. Spre comparaţie, în Pakistan, anul trecut, s-au înregistrat 8.500 de atacuri cu acid sau alte forme similare de violenţă.
                În realitate, însă, situaţia din Columbia poate fi mult mai îngrijorătoare. Conform procurorului general, Eduardo Montealegre, multe dintre situaţii nu sunt raportate, întrucît, de cele mai multe ori, victimele sunt atacate de rude, fiindu-le teamă să sesizeze autorităţile. El adaugă că legislaţia trebuie schimbată în ceea ce priveşte încadrarea unor astfel de fapte, luînd în considerare creşterea numărului de atacuri cu acid. În prezent, autorii nu sunt pedepsiţi cu închisoarea, pentru că, potrivit legii, aceste fapte sunt atacuri minore.
        Astfel de iniţiative legislative pot avea un impact major, după exemplul Bangladesh-ului, unde atacurile cu acid s-au redus de la 500 pe an, la 100, după înăsprirea pedepselor pentru atacatori.

Răzbunarea

           Rutina atacurilor cu acid ale bărbaţilor asupra femeilor, în Pakistan, pare a avea şi un revers al medaliei. În prezent, tot mai mulţi pakistanezi cad victime ale unor astfel de acţiuni venite din partea femeilor. Un bărbat de 24 de ani, spre exemplu, a fost atacat cu acid de către soţia sa, după ce a refuzat să semneze actele de divorţ. Femeia va fi judecată anul viitor.
 
Sursa info: Gandul.info.com

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.