Политика и общество
505

Comisia Europeana a stabilit criteriile de identificare a pesticidelor periculoase pentru sanatate


Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste o substanta- chimica sau naturala — ca fiind perturbator endocrin daca are un efect advers asupra sanatatii umane; are un mecanism de actiune prin intermediul sistemului endocrin si daca exista o legatura de cauzalitate intre efectul advers si mecanismul de actiune.

Comisia Europeana a prezentat miercuri o serie de criterii stiintifice pentru identificarea perturbatorilor endocrini in domeniul pesticidelor si al produselor biocide, potrivit criteriilor stabilite de Bruxelles, care se bazeaza pe definitia data de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Criteriile aprobate miercuri specifica totodata modul in care trebuie efectuata identificarea unui perturbator endocrin: prin utilizarea tuturor dovezilor stiintifice pertinente; prin utilizarea unei abordari bazate pe forta probanta a dovezilor si prin aplicarea unei recenzii sistematice solide.

''Perturbatorii endocrini pot avea efecte grave asupra sanatatii si mediului si, in pofida faptului ca multe substante care ii contin au fost deja interzise prin legislatia in vigoare din domeniul pesticidelor si al produselor biocide, trebuie sa ramanem vigilenti. Comisia este hotarata sa asigure cel mai inalt nivel de protectie a sanatatii umane si a mediului, de aceea prezentam astazi criterii stricte pentru perturbatorii endocrini, bazate pe date stiintifice, astfel incat sistemul de reglementare al UE sa fie primul la nivel mondial care defineste astfel de criterii stiintifice in legislatie'', a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, citat pe site-ul executivului european.

Comisia a cerut Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara si Agentiei Europene pentru Substante Chimice sa inceapa evaluarea substantelor pentru a stabili daca acestea afecteaza sistemul endocrin. Propunerea CE trebuie validata de statele membre. Executivul european a fost criticat pana acum de nenumarate ori pentru dezinteresul fata de precizarea acestor criterii, in conditiile in care OMS le-a definit inca din 2002. In decembrie 2015, justitia europeana i-a amintit Bruxelles-ului obligatiile, la doi ani dupa data promisa de Comisie pentru publicarea acestor criterii, care citeaza AFP.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.