↑ Sus
Язык сайта:
Язык статей:


Национальные традиции
Iertăciunea de la părinţi - tradiţie din cadrul obiceiului de nuntă


           Cineva spunea că „a ierta e omeneşte”. „Iertăciunea” joacă un rol important în cadrul obiceiului de nuntă, întrucît marchează momentul de iertare a mirilor cu părinţii, pentru toate cele necuviincioase. Această tradiţie este exprimată în versuri şi se rosteşte de către conocar:
 
De cînd e lumea şi pămîntul  
Se căsătoresc doi tineri,
Pînă a ajuns şi la aceşti doi tineri ai Dvs,
Care stau cu capetele plecate
Şi cu feţele ruşinate,
Şi se roagă cu plecăciune
Să le daţi iertăciune.
Părinţii spun:
            Iertăm!
Conocarul continuă:
            Dumnezeu luni a făcut cerul şi pămîntul
Numai cu gîndul;
Marţi l-a împodobit cu
Soarele şi luna
Pe care-i vedem întotdeauna;
Miercuri l-a împodobit cu stelele de pe cer,
Cu cei trei luceferi luminoşi
Care-i privim noi aeşti păcătoşi;
Joi l-a zidit pe strămoşul nostru Adam
Cu trupul din lut
Cu oasele din piatră, cu sîngele din mare
Frumuseţea de la soare;
Vineri l-a adormit pe strămoşul nostru Adam,
A luat trup din trupul lui
Şi a zidit-o pe strămoaşa noastră Eva
Să-i fie lui soţie.
L-a trezit pe Adam din somn,
Adam s-a înfricoşat,
S-a speriat,ce trup vede el lîngă dînsul?
Dar Dumnezeu i-a spus:
Adame, nu te-nfricoşa, nu te-nspăimînta,
Am zidit pe strămoaşa Eva
Să-ţi fie ţie soţie;
Sîmbătă i-a luat pe amîndoi
Şi i-a pus în rai zicînd:
Aici să vieţuiţi!
Iertaţi părinţi?
Apoi părinţii zic:
            Iertaţi să fie,
            Să le fie casa plină de copii,
Toţi sănătoşi şi fericiţi! 

După aceasta, tinerii se scoală, sărută mîinile părinţilor şi ale naşilor. Toţi cei prezenţi joacă în jurul mesei, pe-ale căror colţuri se află cîte-o jemnă, cîte o farfurie cu grîu, din care ia fiecare şi aruncă prin casă în semnul crucii, zicînd: «De trei ori pe după masă/Să scoatem dansul din casă,/Să-nsutească binele/Ca mierea albinele».
 
După ce au jucat de trei ori în jurul mesei,se scoate dansul din casă. Înainte merge un conocar cu tradiţionalul busuioc în mînă, după el, nunul, mirele, mireasa, etc. Cînd mireasa ajunge în uşa casei, un frate sau o soră de-a ei (de obicei mezinul casei) îi stă în uşă cu cuţitul în mînă, zicînd: «N-o dau pe lelişoara/Pînă nu-mi dai sutişoara».
 
Mirele trebuie să plătească şi mai apoi toţi ies cu chiote în ogradă. În prag, conocarul aruncă busuiocul peste casă, zicînd: «Ce-a fost rău ca să se ducă/Pînă în pîrău s-ajungă». Ulterior, se joacă un dans şi tot alaiul se porneşte la biserică, unde mirii primesc taina cununiei. Ei sînt însoţiţi de lăutarii care cîntă melodii vesele tot drumul iar nuntaşii chiuie. 
 
  
 • Рейтинг: +8
 • flowers
 • 20 октября 2012, 09:02
x

Ещё одна интересная статья:

 • Încă un obicei din ceremonialul de nuntă – „calea”
  Încă un obicei din ceremonialul de nuntă – „calea”

  Nunta, în toată complexitatea ei include o serie de obiceiuri. Ultima tradiţie care marchează acest eveniment este „calea”, care semnifică „să le deschidă copiilor cale şi cărare în toate”. De obicei, se desfăşoară a doua zi după nuntă şi după tradiţie, se face acasă la mireasă. Tot aici, se întîlnesc din nou socrii mari şi mici, nunii, precum şi alte rude mai apropiate.   Fiecare dintre cei prezenţi mai pun tinerilor însurăţei cîte o sămînţă de bani, le mai dau poveţe cum să procedeze în anumite situaţii şi le urează trai fericit. Şi părinţii le oferă daruri şi alte „cele trebuincioase în viitoarea lor gospodărie”.

 • Cum se desfăşoară obiceiul „dezbrăcatul miresei” în cadrul ceremonialului de nuntă?
  Cum se desfăşoară obiceiul „dezbrăcatul miresei” în cadrul ceremonialului de nuntă?

  Într-o serie de articole anterioare am vorbit despre mai multe tradiţii care fac parte din ceremonialul de nuntă. Aici, mi-am propus să abordez şi tradiţia cu privire la „dezbrăcatul miresei”, ceea ce marchează trecerea ei la statutul de „nevastă” şi, totodată apropierea de sfîrşitul nunţii.   La această etapă a nunţii, lăutarii cîntă de jale. Nuna mare piaptănă mireasa, îi scoate vălul, îi pune pieptenele în cap şi îi leagă cosiţa cu un colţişor, în îndoitura căruia pune bani. Acest colţişor cu care e legată cosiţa miresei simbolizează norocul ei şi de acum viitoarea nevastă trebuie să-l poarte mereu. Trebuie să aibă mare grijă de această basma, deoarece în popor se spune că dacă îl pierzi, îţi dezlegi norocul.

 • Invitaţie la nuntă!
  Invitaţie la nuntă!

  Nunta face parte din ciclul existenţei umane, în care se mai încadrează naşterea şi moartea. Compexă în specificul tradiţiilor ei, nunta uneşte deopotrivă tinerii şi bătrînii, marcînd trecerea unui cuplu de la o etapă a vieţii, la alta.   Modernizarea vieţii, în general, îşi lasă amprenta şi pe ritualul nupţial sau altfel spus, „Nunta”. Practic, nu se mai obişnuieşte astăzi să se respecte în totalitate tradiţiile. Vechile obiceiuri „s-au schimbat” cu altele (variante considerate mai „la modă”) sau au fost excluse în totalitate. Şi „invitatul oaspeţilor” la nuntă implică modificări. Care sunt acestea?

 • Top-5 cele mai frecvente cadouri de nuntă
  Top-5 cele mai frecvente cadouri de nuntă

  Nunta rămîne a fi cel mai important eveniment din viaţa omului dar şi “cel mai bogat” în cadouri. Cînd oare mai primim atît de multe daruri dacă nu atunci cînd ne-am pus pe cap pirostriile şi am jurat în faţa Domnului că iubirea faţă de aleasă va fi pînă la moarte? Aşa cum e firea naţiunii noastre, la ceremonii de asemenea gen, se înghesuie să ofere mirilor ceva “care să se vadă”: fie un set de veselă învelit în celofană, cu o lungime de vreo jumătate de metru sau fie ceva voluminos, aranjat în cutie. Bineînţeles că există o categorie de invitaţi care nu se prea “deranjează” în a oferi ceva tinerilor, scuzîndu-se cu următoarea formulă “Vă felicităm din suflet şi ne scuzaţi de cadou da am fost prea ocupaţi şi nu am reuşit să-l cumpărăm. Cînd mai intraţi în ospeţie pe la noi, ne luăm revanşa.” Pînă aici e bine, dar cu condiţia că pe urmă “nu se fac a uita” şi dacă se întîmplă aşa, ce să-i faci? Taci şi tu, că doar nu o să te lase obrazul să le reaminteşti…

 • Nuntași ingenioși
  Nuntași ingenioși

             Nunta poate fi veselă și  interesantă   fără ca să servești un păharel de vodcă. Acesta o demonstrează  toți participanții acestei nunți,   întrînd  în biserică  cu  pași de dans modern. Mireasa și cu Mirile  au făcut-o la fel. Poate acest clip va inspira pe cineva.    

Комментарии (0)

RSS свернуть / развернуть
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.