Любовь и секс
1163

Cum influențează oxitocina viața de cuplu


Ți s-a întâmplat și ție ca după ce ai luat pe cineva drag în brațe sau invers să simți o stare de liniște și de relaxare? Află din acest articol mai multe despre această substanță benefică relațiilor interumane, în special celor de cuplu.

Aceasta este cunoscută sub numele de „hormonul dragostei“ sau „al îmbrățișării“ pentru că în timp ce oamenii fac dragoste și au orgasm sau atunci când se îmbrățișează se eliberează o cantitate mare de oxitocină. După aceea, persoane respective vor fi mai puțin anxioase. Alt moment când se eliberează acest hormon în cantități mari e atunci când o mamă își ține copilul în brațe și îl drăgălește. Deci oxitocina este responsabilă și cu declanșarea simțului matern.

De asemenea, oxitocina le ajută pe gravide la naștere astfel: declanșează contracțiile care duc la dilatare. Cu o dilatare corespunzătoare, femeilor aflate în timpul travaliului, vor simți mai puțină durere. Oxitocina este și aliatul mamelor care-și alăptează pruncii, căci ea stimuleaza reflexul de „curgere“ și eliberare a laptelui matern.


Dragoste sau criză

Dacă până acum se credea că nivelul de oxitocină crește numai în aceste situații, ei bine, s-a descoperit că se întâmplă și când un cuplu se află într-o situație de criză. La această concluzie au ajuns cercetătorii norvergieni și americani, numind apoi oxitocina drept „hormon de criză“.

În acest sens, Andreas Aarseth Kristoffersen, un om de știință de la Departamentul de Psihologie al Universității norvegiene de Știință și Tehnologie (NTNU) a explicat că atunci când o persoană observă că partenerul de viață nu se mai implică în relație, crește și nivelul de oxitocină, dezvăluie news-medical.net

Așadar acum există două păreri distincte: unii specialiști consideră că acest hormon este eliberat în primul rând pentru a îmbunătăți relațiile de cuplu și a le întări, spune același cercetător de mai sus, dar există și păreri contrare. Spre exemplu, unii savanții consideră că nivelul oxitocinei crește mai mult atunci când un individ se află într-o situație tensionantă și se simte amenințat. Oxitocina eliberată în astfel de momente te poate ajuta să cauți oameni noi adică să devii mai activ în viața socială, să-ți faci noi cunoștințe, amici.


Rolul oxitocinei

Este un relaxant natural, reduce anxietatea și durerea și stimulează comunicarea socială. De asemenea, reduce tensiunea arterială și nivelul de cortizol. Dacă vezi în jurul tău oameni care nu sunt empatici, s-ar putea să fie din cauză că nivelul de oxitocină e la cote minime.

Ce să faci pentru a crește nivelul de oxitocină

Roagă pe cineva să-ți facă un masaj. Stimulează-ți simțurile. Dă-te cu un parfum sau miroase o esență din plante. Mănâncă ceva care îți place. Ascultă un gen de muzică liniștitoare. Stai în preajma persoanelor pozitive care te calmează și au o energie vibrațională bună. Ia-ți partenerul de viață în brațe, ține-l de mână.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.