Любовь и секс
1156

De ce apare gelozia în cuplu și cum o tratăm


Primii ani de viață, primele exemple sunt definitorii în crearea personalității adultului de mâine. Astfel că problemele precum neîncrederea în sine, gelozia, frica de abandon sunt puternic înrădăcinate în perioada copilăriei.

Gelozia apare ca o reacţie la ameninţarea percepută la adresa unei relaţii importante. Acest sentiment este asociat cu senzația de pierdere a unei persoane dragi și adesea cu frica de a rămâne singur.

Majoritatea oamenilor în decursul vieții ajung cel puțin odată să cunoască acest sentiment care poate să reprezinte un obstacol mai ales în calea unei relații.

În general persoanele care au fost, sunt singure la părinți pot ajunge să aibă astfel de probleme deoarece ei cresc cu impresia că totul li se cuvine și toată atenția trebuie să fie îndreptată doar asupra lor.

Gelozia nu ține cont de sexe

Această teamă de a pierde nu ține cont de sexul avut, este la fel de frecventă la bărbați cât și al femei. Cu deosebirea că atunci când se întâmplă în cazul bărbaților, adesea poate interveni și violența.

Din păcate nu sunt tocmai puține cazurile de femei abuzate de partenerii lor geloși.

Gelozia se poate manifesta la toate vârstele, la femei aceasta este asociată cu o rivală, cu teama de a acapara cineva atenția partenerului mai mult decât ele, pe când în cazul barbaților odată instalată aceasta poate devia destul de ușor către reale conflicte, deoarece la bărbați simțul posesiunii este mult mai dezvoltat decât la femei.

Copilăria, momentul în care se formează imaginea de cuplu

Adesea gelozia pare să fie doar o linie extrem de subțire între normal și nebunie, se poate baza pe procese psihice simple, fundamentale.

În cazul în care putem discuta despre ideea unui cuplu ănseamnă că de ambele părți există lucruri comune sau care atrag destul de mult. Nu trebuie scăpat din vedere faptul că atât în copilărie cât și în perioada adolescenței persoanele din familie și cele apropiate joacă un rol fundamental în creionarea imaginii de cuplu.

Astfel, copilul observă cum se exprimă verbal și nonverbal, sentimentele față de soț/soție/ copil, modalitatea prin care îți controlezi sentimente precum bucurie, accese de furie, tristețe. Fapte și lucruri care sunt valorizate, apreciate, ignorate. Toate acestea trebuie atent studiate în preajma unui copil, dacă vrei ca mâine să te bucuri de un adult integru și stabil psihic.

Comunicare este piesa de bază

Un cuplu în general rezistă atât timp cât fiecare dintre parteneri obţine beneficii pe termen lung, de o natură sau alta (recomandabil sănătoase): satisfacerea nevoii de apartenenţă, securizarea, creşterea stimei de sine, respectul, sentimentul de împlinire.

Comunicare este una dintre piesele de bază care odată ce începe să nu mai fie fructificată, lasă loc problemelor ulterioare.

În momentul în care apare sentimentul de gelozie, unul din sentimentele sau nevoile de mai sus se consideră a fi amenințate, astfel cad pradă atacurilor de gelozie, în care sunt copleșiți de gânduri de toate felurile, se instalează tot mai bine teama de abandon, de neputință, de vulnerabilitatea în fața oricărui fel de problemă.

Cea mai bună modalitate de a depăși această problemă este comunicarea și acceptarea situației reale în care te afli. Trebuie să îți accepți trecutul cu probleme care au fost și oamenii care au contribuit la starea ta și să încerci să depășești acest obstacol.

Gelozia netratată este doar o chestiune de timp până ce ajunge să se transforme în agresiune fizică și verbală. După primul semnal de gelozie, echilibrul psihic devine din ce în ce mai slab, iar dacă mai există și probleme de consum de alcool sau droguri, nu sunt excluse și prezența altor probleme înafară de violența fizică.

Această nesiguranță care pune stăpânire pe gândurile tale se va răsfrânge în toate domeniile vieții.

Este vital să faci pace cu trecutul tău, să ierți comportamentele care te-au lezat într-un fel sau altul, să cauți ajutor specializat, să comunici deschis cu partenerul tău, pentru a ști de la bun început la ce să se aștepte și cum să te ajute.

În cazul în care alegi să mergi la un psiholog este bine ca partenerul să te însoțească în felul acesta te vei simți mai echilibrat și mai stăpân pe situație.

Un rol important are şi terapia de cuplu, deşi se întâmplă rar ca cei doi să-şi dorească în acelaşi timp să întreprindă un efort comun în acest sens.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.