Любовь и секс
765

Cât de sigură e metoda calendarului


Dacă metodele contraceptive disponibile pe piață nu se potrivesc cuplului vostru și vreți să folosiți moduri naturale pentru a evita o sarcină, trebuie să știți cât de eficiente sunt.

Corpul femeii se pregătește pentru ovulație din prima zi a menstruației, care este și prima a ciclului menstrual.

În săptămâna a doua a ciclului, ovulul este aproape de maturizare, ceea ce corespunde cu intervalul fertilității.

Prima zi a perioadei fertile este în jurul celei de-a noua a menstruației, pentru un ciclu de 28 de zile.

În timpul ovulației, ovulul este eliberat de unul dintre ovare și pornește spre uter prin trompa uterină, urmând să fie gata de fecundare.

Cum funcționează

Metoda calendarului presupune evitarea contactului sexual în perioadele fertile.

În cazul unui ciclu menstrual regulat, de 28 de zile, ovulația va avea loc în ziua a 14-a. Prin urmare, dacă nu se dorește o sarcină, trebuie evitate contactele sexual cu 3-4 zile înaintea ovulației și cu 1-2 zile după ovulație, având în vedere că spermatozoizii pot rezista până la 7 zile în interiorul uterului.

În cazul ciclului menstrual de 29 de zile, ovulația va avea loc în ziua a 15-a. Femeile care au cicluri menstruale neregulate este nevoie să urmărească 6-8 cicluri consecutive, pentru a afla câte zile au cel mai scurt și cel mai lung dintre ele.

Pentru a se afla prima zi a perioadei fertile dinaintea ovulației, se scade 18 din numărul de zile a celui mai scurt ciclu menstrual. Pentru a descoperi ultima zi a perioadei fertile, se scade 11 din numărul de zile a celui mai lung ciclu menstrual.

Info

Dacă este urmată corect, de fiecare dată, metoda calendarului are o eficiență de 95%.


Temperatura, un alt indiciu al ovulației

Alături de metoda tradițională, bazată pe calendar, există și alte opțiuni de a evita o sarcină în mod natural. Pot fi urmărite semnalele pe care le dă propriul corp când ajunge în perioada fertilă.

Temperatura în timpul dimineții (temperatură bazală) crește cu 0,4-0,5 grade imediat după ovulație. De asemenea, mucusul cervical își schimbă consistența, asemănându-se cu albușul, pentru a permite spermatozoizilor să ajungă la destinație.

Aceste indicii sunt utile mai ales pentru femeile care au cicluri menstruale între 26 și 32 de zile.

De ce să ții cont

Chiar dacă abstinența în perioadele fertile poate fi eficientă, atunci când nu-ți dorești o sarcină, trebuie avut în vedere că ciclurile menstruale nu sunt predictibile întotdeauna.

Dacă ai menstruații neregulate, cicluri menstruale când mai lungi, când mai scurte sau dacă alăptezi, metoda calendarului nu este cea mai bună opțiune.

Pentru a-i spori eficiența, urmărește ciclul menstrual mai multe luni la rând.

Pont

Îți poți afla perioada fertilă și cu ajutorul unui calculator online de ovulație, cum este și cel numit Sex planner, disponibil pe site-ul www.clicksanatate.ro.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.