Здоровье и красота
716

Curiozități despre condimente

              Șofranul este cel mai scump condiment din lume. Prețul unui kilogram de șofran este de aproximativ 4000 de dolari, însă poate crește în funcție de calitate. Totuși, fiind un condiment foarte puternic, cantitatea mică de șofran care trebuie folosită pentru gătit compensează prețul.
         Condimentele  au stat la  baza  primelor  forme  de  comerț.  Piperul și scorțișoara au fost inițial condimentele cele mai comercializate în Orientul Mijlociu, chiar de acum 4000 de ani. Ghimbirul, scorțioșoara, piperul negru și cuișoarele eru considerate produse de lux în Europa din Evului Mediu. Fiind importate tocmai din locuri îndepărtate  ca Asia și Africa, costurile  erau  foarte mari  și  de aici caracterul exclusivist al acestor condimente.
             Comerțul cu condimentele a stat la baza prosperității unor state ca Veneția sau Portugalia, în perioada Evului Mediu.  Veneția a deținut la început  monopolul pe rutele de comerț cu Orientul Mijlociu, fapt  care a dus la o prosperitate remarcabilă  a acestui mic stat în acea perioadă. Controlul asupra rutelor de comerț cu condimente a fost și motivul principal al celebrei expediții a lui Vasco da Gama din 1499.
          Conform unui grup de cercetători de la Universitatea Cornell, motivul pentru care oamenii au început să gătească mîncăruri condimentate și picante este acela de a se proteja în fața microbilor, bacteriilor sau ciupercilor pe care alimentele le pot dezvolta mai ales în țările cu climat călduros. Astfel se explică  și de ce popoarele care locuiesc în zone foarte calde  ale  planetei  ca  Mexic, India, Orientul Mijlociu etc.,  obișnuiesc să mănînce mai picant decît europenii.
            Ceea ce trebuie de știut este faptul că  există standarde de certificare (ISO) și pentru condiment. Astfel, standardul  ISO 959-1 cuprinde normele de certificare pentru piperul negru în timp ce ISO 959-2 face referire la norme similare dar aplicate piperului alb.
         Conform  celor  mai  recente  date  ONU,  cel  mai  mare  producător  mondial de condimente  este  India. Această  țară  este  responsabilă  pentru  producerea  a 1600 000   tone de condimente,  adica 86% din  totalul  mondial.  La mare distanță urmează China, cu 4%, și Bangladesh cu 3 %.
Compania Olandeză a Indiilor de Est (VOC), create  pentru  comerțul cu condimente, este prima corporație  multinațională din lume și prima companie care a emis acțiuni.  În perioada anilor 1700, VOC  deținea  supremația  absolută  în comerțul  cu condimente, cu mult în fața următoarei  rivale  (Compania Britanică a Indiilor de Est).
               În zilele noastre, piperul este cel mai tranzacționat condiment la nivel mondial. Circa 20%  din comerțul mondial cu acest tip de produse este reprezentat de piper, iar Vietnam-ul este cel mai mare exportator al acestui condiment deținînd 34% din piața în 2008.
 

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.