Здоровье и красота
1710

Gastronomia moleculară

31 фото
image

           Probabil  că orice pasionat de gastronomie s-a lovit măcar o dată de bucătaria moleculară. Nu în farfurie, ci pe diverse ecrane sau în paginile frumos colorate ale publicațiilor preocupate cu trenduri și tendințe. De unde vine de fapt, încotro se îndreaptă și ce face chimia comestibilă atît de atrăgătoare? Punctul de plecare l-au constituit cele două dileme culinare ale oricărui aspirant la titlul de bucătar: „de ce a ieșit așa bun?” și „cum să fac să iasă mereu așa?”. Răspunsul s-a lăsat așteptat mult mai mult decît credeau întemeietorii bucătăriei contemporane. Aproape 150 de ani, mai exact.
          Gastronomia moleculară a apărut în anii ’80 în Franţa, iar preparatele gastronomice care rezultă sunt mai degrabă nişte experimente demne de laboratorul lui chemist  decît de un chef.  Practic, gastronomia moleculară urmăreşte procesele fizice şi chimice prin care trec alimentele pe măsură ce sunt gătite. Prepararea unor astfel de alimente necesită temperaturi înalte, condiţii de vid, sonde cu ultrasunete, azot lichid sau alte substanţe, iar ceea ce este gătit trece prin tot soiul de reacţii chimice. Spumă de piept de pui care să aibă acelaşi gust ca un grătar de piept de pui, caviar virtual sau îngheţată cu azot, sunt doar cîteva dintre reţetele cele mai încercate.
         Iată ce ar presupune un desert pentru 4 persoane obţinut prin gastronomie moleculară, un simplu jeleu de apă caldă care ar putea fi gătit acasă: se încălzeşte jumătate de litru de apă, peste care se adaugă aromă de vanilie pentru gust şi 30 de grame de zahăr. Peste acest amestec se adaugă 5 grame de agar-agar (geloză din alge marine), iar totul se dă 5 minute la fiert la o temperatură de 90 grade Celsius. Se aşează în mici boluri de sticlă şi se ornează cu fructe uscate.
         Cum este posibil să mîncăm un jeleu fierbinte care să nu se dezintegreze? Foarte simplu, geloza numită agar-agar are o putere mare de gelificare. Reţeta este printre cele mai simple din  gastronomia moleculară, însă se bazează pe nişte informaţii ştiinţifice precise, cum ar fi puterea de gelificare a gelozei.
        Restaurante care să ofere astfel de meniuri moleculare sunt puţine, iar preţul lor este ridicat.  Atenţie, însă, anumiţi specialişti susţin că gastronomia moleculară nu e deloc sănătoasă, că substanţele chimice şi procedeele folosite sunt dăunătoare, iar gastronomia moleculară nu trebuie să devină un stil alimentar.

31 изображение

Показать ещё фото ↓

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.