Здоровье и красота
738

Vegetarianismul - viață mai lungă


           Se spunea cînva în trecut că vegitarienii sunt oameni extremiști, fanatici, greu de înțeles, care adesea sunt confundați cu multe ”boli”. Dar astăzi, grație  unei cunoștințe mai avansate, nu se mai arată dispreț adepților alimentației preponderent vegetale. din contra, aceștea sunt priviți cu respect și considerați ca persoane mult mai rezistente. Incidența diferitor boli cronico-degenerative este mai mică între vegitarieni.
         Acesta se datorează următorilor factori:Răspîndirea din ce în ce mai mult a publicațiilor ce susțin vegitarianismul,  creșterea semnificativă a numărului de vegitarieni.
 
      Există actualmente mii sau milioane de persoane culte, care se mulțumesc să se hrănească cu ceriale, leguminoase și fructe, pîine integrală, castane și nuci și să bea sucuri de fructe. În cartea doctorului Henri Collierri, intitulată ”Vegitarianismul și longivitatea” se găsește biografia cîtorva centenari. Iată cîteva exemple:
 
1.    Nicole Marc, servitoare la castelul Colemberg în Franța a trăit 100 de ani, fără să mănînce carne. Niciodată n-a fost bolnavă, ci doar s-a simțit rău și puțin obosită în ultimile 10 zile de viață. Avea încă toți dinții, cu excepția unuia, pe care îl perduse cu 5 ani în urmă,  spărgînd o nucă foarte dură.
 
2.     Patrice O'neil, s-a căsătorit ultima dată la 113 ani și chiar în ziua morții, întîmplare care a avut loc la o zi după căsătorie, mergea fără baston. Toată viața a fost vegitariană.
 
3.     Jean Effingham mînca numai vgitale și pînă la 100 de ani nu a fost bolnav niciodată. A trăit 144 de ani și cu 8 zile înainte de a muri a făcut o călătorie pe jos de 5 km.
 
4.     Jean Bill a trăit 133 de ani fără să mănînce carne.
 
5.     Thomas Parr, la 120 de ani s-a căsătorit și la 130 de ani lucra încă în cîmp. A ajuns o viață de invidiat: 152 de ani, fără să mănînce carne. ”Chales, regile Angliei, dorind să-l cunoască, a trimis să-l cheme să stea cu el la masă; în a doua zi Thomas Parr murea de indegestie...”
 
 
              Cu ceva ani în urmă presa a atras atenția la doua exemple de vegitarianism și longivitate. Primul caz a fost notat astfel: ” A murit omul cel mai bătrîn din lume, cel puțin din informațiile disponibile pînă acum în prezent. Este vorba de marocanul Mahomed Ben Bark, care  a avut 165 de ani. Longevivul lasă 250 de descendenți, fii și nepoți. Fiul cel mai bătrîn din căsătoriile sale, are 100 ani. Înainte să moară el a atribuit longivitatea unei diete sănătoase, lactovegitariene.”al doilea caz estea cesta: ” O femee, cu vîrsta  de 163 de ani, rezidentă în Moscova, Valentina Ponjok, își amintește de armatele napoleonice pe care ea le-a văzut la vîrsta de 9 ani în Lion, de abolirea sclaviei și de prima cale ferată construită în Rusia. Bătrîna care nu suferă de vreo boală, păstrează toată luciditatea, părul nu i-a albit și reușește să introducă ața în ac fin, fără să folosească ochelari. Ea a declarat jurnaliștilor că longivitatea nu constituie excepție în familia ei. Cei trei frați ai ei au 129, 121 și 120 de ani.
            Un reporter a întrebat-o: Doamnă, ne puteți spune care este principalul dumneavoastră aliment? Răspunsul a fost: Suntem vegitarieni.”
 
Odată London Vegitarian Association a supus 10.000 de copii la regimul vegitarian și, în același timp, London Country Concil a adoptat pentru alți 10.000 copii regimul omnivor obișnuit în care intră și carnea. La sfîrșitul a șase luni toți 20.000 de copii au fost examinați și medicii au concluzionat că primii în general se bucurau de sănătate mai bună, luaseră în greutate mai mult kg, aveau mușchii mai bine dezvoltați și erau mai colorați (îmbujorați) decît ultimii. Consiliul Municipal din Londra a încredințat acelei Asociații vegitariene sarcina de a hrăni vegitarian un număr egal de copii săraci din Londra, pe cheltuiala Perfecturii.
           Adevărul este, că gustul se educă și se reeducă. În mod natural, dacă suntem obișnuiți cu mîncăruri foarte condimentate, avem la început o oarecare dificultate în a ne obișnui cu mîncărurile pregătite natural. Dar acesta se întîmlă doar la început.
 
Acest mesaj nu este o informație completă despre vegitarianism, el reprezintă un material mult mai larg și ași putea aduce mai multe exemple despre benificiul adus organizmului nostru. Eu nu sunt un vegitarian strict. Se poate întîmpla să gust ceva carne o dată la jumătate de an, dar numai cînd foarte mult îmi doresc, mii poftă. Dar sper că într-o bună zi voi constata că carnea nu mă mai intereseză, și nu mă atrage nici în jumătate de an. Din propria experință am văzut că un regim alimentar vegitarian aree multe avantaje: cel mai principal este sănătatea, ești mult mai rezistent și nu te mai îmbolnăvești la orice strănut din rutieră, ochii îți sunt plini de viață, dispui de un izvor neînsecat de entuziasm și cel mai important este simțul plăcut de usurare a corpului care te face să creezi, să zbori.
           Dar, să știți că nu scriu ca să vă zic faceți ca mine, da  vă îndemn la un mod mai sănătos de viață. Însă decizia finală este numai prioritatea fiecărui din voii și mai mult nimic. Decideți ce alegeți, de a duce o viață minunată  într-un corp sănătos sau dedicată  plăcerii  burții – valorile nostre, ale oamenilor  sun diferite.
 
                                                                                                                                                                                           


 SUCCES!

   

1 комментарий

avatar
Da, asta e bun pentru cei ce se gindesc la sanatate cu adevarat, și vegetarianismul nu e o modă dar un stil de viața. trebuie să te concentrezi la o calitate a vieții pe care o duci. Sustin ideea. Bravo! Înainte tot așa, cu legume :)
+1
:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.