Здоровье и красота
736

Adevărat sau fals despre cancerul mamar


Despre cancerul de sân circulă adesea informații contradictorii sau neverificate. Despre această boală se fac numeroase studii, menite să facă diferența între mituri și adevăruri medicale.

«Alăptarea are efect protector»

ADEVĂRAT. Printre numeroasele beneficii ale alăptării se numără și protecția oferită contra cancerului mamar. Potrivit cercetărilor, femeile care alăptează 1 an au o protecție de 5% față de această boală. Explicația: alăptarea favorizează scăderea nivelului estrogenului. Cu toate acestea, nodulii la sâni apăruți în perioada alăptării nu trebuie ignorați.

Antiperspirantele, factor de risc

FALS. S-a speculat multă vreme că antiperspirantele pot duce la apariția cancerului mamar. Incriminat este un compus pe bază de aluminiu, care împiedică eliminarea toxinelor prin transpirație. Potrivit Institutului Național al Cancerului din SUA, nu există suficiente dovezi care să arate că folosirea antipersiprantelor duce la apariția cancedrului de sân. Pe de altă parte, parabenii folosiți nu doar în antiperspirante, ci și în produselele de îngrijire și de înfrumusețare pot acționa în organism precum estrogenul.


«Alimentația influențează riscul de apariție a bolii»

ADEVĂRAT.
Din ce în ce mai multe cercetări au arătat că există o legătură între alimentația nesănătoasă și apariția cancerului de sân. În vreme ce unele alimente au efect protector, altele pot fi factori de risc. Printre alimentele benefice se numără legumele crucifere (varza, broccoli), care, consumate regulat, pot reduce cu 20 până la 40% incidența cancerului la sân, potrivit unui studiu suedez. Trebuie evitate grăsimile saturate (prezente în carnea de porc, lactate) și cele trans (obținute, în cele mai multe cazuri, prin hidrogenarea industrială a uleiurilor vegetale și conținute de produsele de patiserie, dulciuri).

Mamografiile de rutină pot cauza boala în loc să o prevină

FALS. Există temerea că mamografiile de rutină pot favoriza apariția cancerului mamar. Este adevărat că mamografia presupune o doză de iradiere, însă aceasta este minimă, mai ales dacă alegi aparatele moderne precum mamografia digitală. Potrivit specialiștilor, beneficiile depistării timpurii a cancerului mamar prin mamografie depășesc estimările teoretice ale riscurilor asociate expunerii la radiații ionizante. Introducerea mamografiei pentru screening-ul cancerului mamar a dus la scăderea mortalității cu peste 30%.

Info

Presiunea exercitată pe sâni în timpul mamografiei nu duce la răspândirea cancerului de sân, așa cum se crede.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.