Здоровье и красота
1046

Cum ne afectează schimbarea anotimpurilor şi ce putem face


Zilele sunt mai scurte, temperaturile în scădere și soarele îşi face tot mai puţin simţită prezenţa. Dacă ai o stare de disconfort, să ştii că există şi o explicaţie ştiinţifică pentru asta.

Modificările nu afectează însă pe toată lumea, dar schimbările de dispoziție sezoniere apar la multe persoane, manifestându-se prin lipsă de energie, pierderea interesului in activitatile preferate, prin pofta de carbohidrati şi schimbări în ritualul de somn: fie ai probleme cu somnul, fie ai vrea să dormi mai mult decât de obicei. Un factor important în aceste modificări ale dispoziției este lumina.

Ritmul circadian este de vină

Ceasul circadian este în strânsă legătură cu aceste stări. Acesta este cronometrul intern al organismului; îi spune când să se simtă somnoros, când să se trezească și joacă un rol important într-o mulțime de alte sisteme din corpul nostru, cum ar fi eliberarea de hormoni, reglarea temperaturii, metabolismul şi starea de spirit. Astfel, fiindcă este mai puţin timp lumină, unele dintre aceste procese, inclusiv cele care influențează starea de spirit, sunt perturbate.

Un studiu a arătat că în lunile de toamnă şi iarnă se produce mai puţină serotonină, unul dintre hormonii care ajută la reglarea stării de spirit şi contribuie la stările noastre de bunăstare și fericire.

Alte cercetări arată schimbările ciclurilor de lumină-întuneric afectează temperatura corpului, cât timp ne ia pentru a adormi și producţia de melatonină.

Ce măsuri poţi lua

— bucură-te de soare, ori de câte ori ai ocazia,

— fă mişcare, cel puţin 30 de minute pe zi,

— fă-ţi timp să mănânci. Este important să consumi fructe, legume, proteine, căci ajută la îmbunătăţirea stării de spirit,

-fă-ţi timp pentru prietenii tăi. Cercetările arată că timpul petrecut cu prietenii te ajută să te eliberezi de stres, te face să te simţi bine şi să treci mai uşor peste neplăceri.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.