Здоровье и красота
651

E posibil să ai hepatita C fără să știi


Mergi destul de rar la medic sau doar dacă ai simptome care te deranjează foarte mult? Hepatita C este o afecțiune care nu te constrânge să cauți rapid un tratament, pentru că este o boală silențioasă.

Cauzată de un virus care se transmite de obicei prin sânge, transfuzii sau ace contaminate, hepatita C este o infecție care afectează ficatul fără să dea vreun semn al prezenței ei în circa 80% dintre cazuri.

În unele situații, până la declanșarea propriu-zisă a afecțiunii, hepatica C poate fi anunțată de o serie de semne.

Primele simptome

Asemănătoare cu simptomele unei perioade mai stresante sau a unei răceli, semnele hepatitei C pot fi trecute ușor cu vederea.

Cele mai multe apar la 1-2 luni după infectare, dar pot fi și la 6 luni distanță: greață, oboseală, dureri de stomac, musculare sau articulare, febră, paloare a pielii, inapetență.


Semne care anunță suferința ficatului

În lipsa unui tratament, hepatita C poate să afecteze buna funcționare a ficatului.

Dacă sunt observate o oboseală care nu dispare nici după odihnă prelungită, o pierdere în greutate inexplicabilă, o culoare închisă a urinei, dureri abdominale, o îngălbenire a ochilor sau a pielii, amețeli, confuzie.

Un simplu test de sânge poate fi salvator

Dacă te confrunți cu simptome precum cele indicate mai sus, poți prevenii probleme grave cu ficatul printr-un test de sânge. Este cea mai bună soluție, mai ales dacă te afli într-o grupă de risc:

— lucrezi în sistemul sanitar sau într-un domeniu în care intri în contact cu sânge sau ace care pot fi contaminate cu virusul hepatite C

— ai mai mulți parteneri sexuali sau întreții raporturi sexuale fără să te protejezi

— ai fost expus la virusul hepatitei C în perioada intrauterină

— ai suferit un transplant sau ți s-a făcut transfuzie de sânge

Info

Hepatita C acută se poate manifesta la aproximativ 6 luni de la contactarea virusului. În timp ce în circa 15% dintre cazuri nu este nevoie de tratament, la alte persoane se ajunge la o infecție cu hepatita C acută.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.