Здоровье и красота
670

Cum sa bei corect cafeaua ca sa faca minuni pentru creier


Iubitori ai cafelei, puteti profita la maximum de beneficiile revigorantei bauturi, daca invatati cum, cand si cata sa consumati. Pana in 2004, cafeina era trecuta pe lista de substante interzise de catre Comitetul Olimpic International. La inceput de secol 17, cand a fost introdusa pentru prima data in Europa, era vazuta de catre angajatori drept un drog miraculos, care transforma muncitorii lenesi in angajati productivi, in adevarate masinarii industriale.

«In multe feluri, este un drog al muncii», spune Stephen Braun, author al Buss: The Science and Lore of Alcohol and Caffeine, citat de Bloomberg.

Multi dintre noi nu putem incepe ziua fara doza de cafeina care ne tine treji si alerti, insa cercetatorii sugereaza ca inseamna mult mai mult de atat: ne poate ajuta sa ne crestem perfomantele, intr-o zi cu multe deadline-uri, de exemplu. Dar foarte usor ii putem anula chiar noi efectele pozitive.

Iata cum si cand sa bei corect cafeaua:

1. Cafeaua nu te ajuta foarte mult daca esti obosit/a

Poate unora li se pare ciudat, dar cafeina functioneaza cel mai bine cand esti odihnit/a. Totul sta in chimia substantei.

2. Bea suficienta cafea inainte de a-i da creierului multe informatii

Potrivit unui studiu din 2014, publicat in Nature Neuroscience, consumul de cafeina poate imbunatati semnificativ memoria pe termen lung, ajutandu-ne sa ne aducem mai usor aminte informatii si pentru o perioada mai mare. «Am descoperit ca o portie de 200 mg de cafeina imbunatateste memoria timp de 24 de ore», spune profesorul Michael Yassa. Pentru a profita la maximum de efectele lei, Yassa sugereaza sa consumam o cantitate moderata de cafeina chiar inainte de a absorbi un val de informatii.

3. Bea o ceasca cu cafea inaintea unei intalniri solicitante de lucru sau a unui examen

Poate cafeina sa-i faca pe oameni sa colaboreze mai usor? Un studiu din 2009, aparut in Nutritional Neuroscience, condus de cercetatori din Hong Kong, arata ca ar fi posibil.

Yassa mai spune ca cele mai recente cercetari sugereaza ca poate fi asociata cafeina cu cresterea longevitatii, cu o reducere a declinului cognitiv in cazul barbatilor si se pare ca ar putea ajuta si la prevenirea Alzheimer. Asa ca, in viitor, cafeina ar putea fi prescrisa nu doar pentru a ne trezi dimineata.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.