Здоровье и красота
884

Anasonul, condimentul care protejează pancreasul


Folosit la nivel mondial ca un condiment cu aromă deosebită, anasonul a fost cultivat din vechime, în Grecia antică și Egipt. Planta este folosită ca diuretic și în afecțiuni digestive, în special pentru stimularea secreției pancreatice.

Anasonul stelat crește spontan, în mod obișnuit în zona mediteraneană, iar la noi este întâlnit numai în culturi. În scop medicinal, se folosesc bulbul, rădăcina, frunzele și semințele, sub diverse forme: infuzie, decoct, sirop, pulbere, ulei volatile sau tinctură. Planta reprezintă o sursă excelentă de vitamine (A, C, complexul B) și de săruri minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu).

Infuzia susține funcțiile pancreasului

Dintre organele implicate în digestie, pancreasul este cel mai important în ceea ce privește controlul metabolismului glucidelor, lipidelor și proteinelor. Pentru stimularea secreției pancreatice și în afecțiuni cum sunt chisturile apărute la nivelul lui, ajută ceaiul de anason.

Pentru prepararea lui, se pune o lingură de plantă la 100 ml de apă fiartă. Este o infuzie bună și în caz de dureri sau arsuri stomacale. O altă variantă de a susține activitatea pancreatică este să alături anasonului și alte plante (mentă, tei-frați-pătați, coada-calului, păducel, sunătoare) într-un amestec făcut din părți egale din fiecare leac. Se ia o linguriță din acest remediu și se lasă 10-15 minute într-o cană cu apă fiartă. Infuzia se bea de trei ori pe zi, de-a lungul a 2 luni.

Semințele combat balonarea

Eficientă în stoparea fermentației intestinale care provoacă apariția balonării, infuzia de anason stimulează activitatea ficatului și alungă constipația. Planta alină colicile abdominale și elimină gazele acumulate la nivel intestinal. Se lasă la infuzat 2 lingurițe de plantă în 250 ml de apă clocotită, aproximativ un sfert de oră.

Se bea după ce s-a răcorit și se repetă procedura de 2-3 ori pe zi, pe parcurul unei zile. Un alt remediu este să iei o linguriță de pulbere de anason, la 10 minute după masă.


Este de folos în tusea convulsivă

Anasonul este cunoscut și ca un bun expectorant. Din acest motiv, se poate utiliza în cazul afecțiunilor respiratorii precum tusea convulsivă și bronșita.

Alături de tratamentul recomandat de medic, atâta timp cât simptomele persistă, se poate bea de 3 ori pe zi câte o cană cu infuzie de semințe de anason. Se pune o linguriţă de anason în 100 ml de apă clocotită, se acoperă și se bea după strecurare și răcire.

Info: Remediile naturiste cu anason trebuie evitate de persoanele care suferă de gastrită, ulcer gastro-duodenal, dar și de gravide.

Pulberea, bună pentru diabetici

Pentru scăderea treptată a glicemiei, în cazul celor care suferă de diabet zaharat, și pentru reducerea colesterolului „rău“, anasonul este util sub formă de pulbere.

Se obține prin măcinarea semințelor de anason cu ajutorul unei râșnițe electrice. Se face o cură de 2 luni, timp în care se ia câte o linguriță de pulbere zilnic, dacă se poate proaspăt măcinată.

Ceaiul stimulează lactația

Anasonul este de folos și în problemele tipic feminine. După naștere, când unele mame au nevoie de o creștere a lactației, pot face o infuzie din 10 g de semințe de anason și 100 ml de apă fiartă.

În cazul unor menstruații dureroase sau neregulate, se bea de 3 ori pe zi ceai de anason, preparat astfel: într-un litru de apă clocotită se pun 3 linguri de anason, se fiarbe un sfert de oră și se iau câte 100 ml din această infuzie.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.