Здоровье и красота
1113

Analize de făcut la 40 de ani pentru bărbați


Deși de cele mai multe ori faci analize medicale doar atunci când neplăcerile nu-ți dau pace, atât femeile cât și bărbații trebuie să facă investigații anual, mai ales în jurul vârstei de 40 de ani, pentru a putea depista din timp eventualele boli care pun viața în pericol.

În cele ce urmează, vom vorbi despre analizele pe care orice bărbat de 40 de ani trebuie să le facă!

Analize de făcut la 40 de ani pentru bărbați — control cardiac

Tensiunea arterială reprezintă presiunea făcută de coloana de sânge asupra peretelui vascular în timpul contracţiei şi relaxării ritmice a inimii. Valoarea normală a tensiunii este sub 120/80 mmHg, în care prima unitate reprezintă tensiunea sistolică (presiunea când sângele este pompat în artere) și cea de-a doua este tensiunea diastolică (când inima se relaxează).

Dacă valorile depășesc 140/90 mmHg vorbim despre hipertensiunea arterială. Foarte periculoasă este situaţia când tensiunea arterială „joacă” de la mică la mare, fiindcă în acest caz este dificil de stabilit medicaţia. Se recomandă folosirea unui aparat de măsurarea tensiunii care îi oferă pacientului valorile la momentul dat pentru a-şi putea adecva tratamentul.

În cazul în care tensiunea este mare, bărbații trebuie să efectueze controale cardiace regulate.

Analize de făcut la 40 de ani pentru bărbați — verificarea colesterolului

Printre analizele uzuale de sânge se numără şi cea care măsoară nivelul colesterolului. Substanță importantă pentru organism, colesterolul este periculos atunci când este în exces, pentru că se depune pe pereții arterelor care alimentează organe precum inima și creierul.

Valorile normale

• colesterolul total < 200 mg/dl
• colesterolului „bun” (HDL) ˃60 mg/dl
• colesterolului „rău” (LDL) < 100 mg/dl.

În cazul bărbaților de 40 de ani, testele se vor efectua la fiecare 5 ani sau mai des dacă nivelul este peste 200.


Analize de făcut la 40 de ani pentru bărbați — test pentru depistarea cancerului de prostată


Cancerul la prostată este, cel puţin în Statele Unite, a de-a două cauza a deceselor în rândul bărbaţilor, după cancerul de piele. Testele pot depista boala, chiar înainte de a apărea primele simptome, ceea ce face ca tratamentul să fie eficient. Medicii urologi recomandă ca primul test de depistare a cancerului de prostată să se facă după împlinirea vârstei de 40 de ani şi chiar mai devreme dacă în familie există precedente.

Analize de făcut la 40 de ani pentru bărbați — test pentru depistarea cancerului testicular

Această formă rară de cancer se dezvoltă în zona glandelor reproductive. Ea poate apărea între 20 şi 54 de ani. De aceea este recomandat ca la fiecare vizită la medicul de familie să soliciți şi o trimitere pentru a face testul. Prezintă un risc major bărbaţii care au avut cazuri similare în familie sau care au avut probleme cu testiculele necoborâte în scrot.

Bărbaţii se pot controla şi singuri şi pot observa dacă în scrot există noduli tari sau moi sau dacă testiculul şi-a schimbat forma sau mărimea. Se recomandă ca primul test de depistare a cancerului de prostată să se facă după împlinirea vârstei de 40 de ani şi chiar mai devreme dacă în familie există precedente.

Analize de făcut la 40 de ani pentru bărbați — test pentru depistarea glaucomului

Această boală a ochiului afectează nervul optic gradual până când se ajunge la orbire. Din păcate, efectul este ireversibil. În plus, foarte îngrijorător este faptul că orbirea se poate instala chiar înainte că bărbatul să-şi dea seama de simptome. O măsurare a tensiunii oculare poate depista precoce boală.

Un bărbat trebuie să-şi facă testul o dată la 2-4 ani sub 40 de ani, o dată la 1-3 ani (între 40 şi 45 de ani), o dată la 1-2 ani (55-64 de ani) şi la fiecare 6-12 luni (peste 65 de ani).

Analize de făcut la 40 de ani pentru bărbați — testarea auzului

Cei mai mulţi bărbaţi merg să îşi verifice auzul doar când observă că au o problemă. Indicat ar fi însă să faci testele la fiecare zece ani, până la vârsta de 50 de ani, iar apoi la fiecare trei ani. Audiograma reprezintă graficul rezultat în urmă măsurătorilor făcute în privinţa auzului.

Analize de făcut la 40 de ani pentru bărbați — verificarea tiroidei

Tiroidă este o mică glanda situată la nivelul gâtului carereglează metabolismul. Cea mai comună metodă de verificare a funcţionării corecte a acesteia este testul de sânge TSH care ar trebui făcut prima dată la 35 de ani şi apoi repetat anual.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.