Здоровье и красота
972

Un nou studiu arata că stresul ne face sa alegem alimente nesanatoase


Stresul perturba functionarea anumitor regiuni ale creierului, avand drept consecinta favorizarea consumului de alimente nesanatoase, arata un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Zurich (Elvetia) transmite passionsante.be.

Oamenii se confrunta zilnic cu situatii care produc stres usor sau moderat. Unii reusesc sa gestioneze bine aceste episoade, iar altii, mai putin. Episoadele de stres repetate pot avea repercusiuni neasteptate, indeosebi in plan alimentar.

Dieta care alunga stresul

Cercetatorii elvetieni au efectuat o serie de experimente, constand mai intai in declansarea unui stres la o parte din participantii la studiu. Ei au propus apoi tuturor (persoane stresate si nestresate) sa aleaga dintr-o selectie de alimente mai mult sau mai putin sanatoase.

Boli cauzate de stres

Testele au fost repetate de cateva ori, iar concluzia a fost ca stresul face ca oamenii sa prefere cele mai apetisante alimente, dar si cele mai putin sanatoase. Nu este un lucru sistematic, insa tendinta este destul de evidenta.

Mai interesant este faptul ca observarea activitatii cerebrale in timpul experimentului arata ca stresul perturba doua regiuni bine definite: cea asociata cu gestionarea emotiilor si cea implicata in motivatie. Acest lucru sugereaza ca stresul acut duce la pierderea momentana a controlului, in acest caz in plan alimentar. Insa, atunci cand episoadele de stres se aduna, pierderile momentane de control se acumuleaza, iar riscul de crestere in greutate creste.

Cercetatorii subliniaza ca unii oameni se confrunta mai putin cu acest fenomen, acestia avand o capacitate mai mare de a se controla. Oamenii de stiinta vor mai studia felul in care gestionarea stresului (prin tehnici de relaxare, activitate fizica, sustinere afectiva) poate contribui la un control mai bun al acestor situatii.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.