Здоровье и красота
625

Ce ucide memoria


        Memoria este o minune a biologiei umane, esențială traiului și supraviețuirii, dar atît de complexă încît nu este pe deplin înțeleasă. Ca proces psihologic, depozitarea și amintirea informațiilor este un proces imperfect și deci vulnerabil anumitor forțe distructive  memoriei.
          Forțele sunt fie interne, fie externe și pot afecta orice zonă a memoriei: senzorială, memoria de scurtă sau lungă durată. Mai jos sunt  doar cîteva exemple de ucigași de memorie.Fumatul
           Țigările sunt ucigașii memoriei. Cîteva studii au demonstrat că fumătorii de vîrstă medie și cei în vîrstă au o memorie mai slabă față de cei care nu fumează. Deși uneori este dificil să numeri alți factori din stilul de viață al unui fumător, care ar putea să îi scurteze memoria, spre exemplu lipsa activității fizice, fumatul rămîne cu siguranță cel care afectează memoria, la fel și consumul de marijuană.

Malnutriția
            Ca orice motor, creierul tău are nevoie de combustibil, mai specific de glucoză. Dacă combustibilul tău este pe 0, la fel va fi și puterea creierului. În afară de malnutriție, o problemă mai gravă o au cei care au lipsa de vitamin (vitamina B1): sindromul Korsakoff. Cauzat de alcoolism cronic sau malnutriție, sindromul Korsakoff poate duce la amnezie retrogradă și anterogradă, incluzînd fabulația.

Herpesul
            Herpesul este una dintre cîteva alte afecțiuni care se înscriu în rîndul ucigașilor memoriei. În majoritatea cazurilor, herpesul nu te va face să uiți numele colegului de munca sau locul în care ți-ai lăsat cheile, dar o infecție mai gravă, cunoiscută sub denumirea de herpes simplex encefalis, poate cauza pierderi de memorie severă. Această afecțiune înseamnă o inflamare a creierului și este una dintre cele mai severe infecții ale sistemului nervos central.

Hipnoza
             Lucrurile făcute sub hipnoză tind să fie uitate. Acest fenomen este cunoscut ca amnezie post-hipnotică și se spune că îi afectează doar pe cei care au ideea  preconcepută că vor uita tot ceea ce s-a petrecut sub hipnoză. Efectul este temporar.

Evenimente stresante
            Psihoanaliștii spun că în momentul în care se întîmplă ceva șocant, mintea se “grăbește” să nu uite amintirile și le stochează în colțuri inaccesibile.

           Viața este frumoasă și merită să fie reamintită: primul sărut, prima beție...cred că ai înteles care ar fi ideea. Evită acești ucigași de memorie și vei fi sigur că amintirile preferate nu vor fi uitate vreodată.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.