Здоровье и красота
1139

4 toxine zilnice care accelerează procesul de îmbătrânireExpresia “vârsta este doar un număr” este folosita de aproape oricine din domeniul sănătăţii, de la maeştrii de fitness la life coach (un fel de instructor care te învaţă să îţi trăieşti mai bine viaţa), dar există un element de adevăr imposibil de negat în acest clişeu uzat. Bărbaţi şi femei trecuţi de 90 şi 100 de ani care aleargă la maraton până la capătul cursei, o bătrână de 95 de ani, instructoare de yoga, ce îşi răsuceşte corpul în tot felul de moduri, un gimnast de 88 de ani care se poate menţine la orizontală doar în braţe la paralele, sau bătrânii de la ţară care la vârste foarte înaintate încă lucrează pământul şi ograda.

– Astfel de indivizi poate că nu sunt standardul, dar existenţa lor impune întrebarea: de ce unii îmbătrânesc mai repede decât alţii?

Genele, regimul alimentar şi activitatea fizică joacă fără îndoială un rol în determinarea faptului dacă vom avea nevoie de baston la 75 de ani sau încă vom fi capabili să alergam 5 km în fiecare zi. Dar există cumva şi alţi factori trecuţi cu vederea care pot să accelereze procesul nostru de îmbătrânire?

Da, există, potrivit unui document recent publicat în jurnalul “Tendinţe în Medicina Moleculară”/ “Trends in Molecular Medicine.” Un trio de experti de la Universitatea statului Carolina de Nord (UNC), Norman Sharpless, Jessica Sorrentino şi Hanna Sanoff afirmă că unii dintre factorii majori ce contribuie la îmbătrânire — botezaţi “gerontogeni” — pot fi găsiţi în mediul nostru de fiecare zi.

Fumul de ţigară: nici o surpriza cu acesta. Cu 4000 de substante potential toxice, fumul de tigara a fost corelat cu o gramada de probleme de sanatate – de la cancer la boli cardiace si artrita. Studiile au mai aratat ca cei ce fumeaza regulat isi scurteaza in medie viata cu sapte ani. Cand vine vorba de accelerarea procesului de imbatranire, fumatul deterioreaza ADN-ul si scurteaza telomerii, importante componente cromozomiale care au impact asupra vitezei de imbatranire celulara. Utilizarea regulata a tigarilor mai rideaza si pielea prin contractia vaselor de sange, si degradarea colagenului si elastinei.
Lumina ultravioleta: un alt inamic lipsit de surprize al tineretii, expunerea la ultraviolete este cunoscuta ca un factor ce contribuie la mutatiile ADN-ului, fotoimbatranire (dermatohelioza) si cancer al pielii.

Benzenul: una dintre cele 20 de chimicale cele mai larg utilizate, benzenul este folosit pentru a face o larga varietate de diferiti lubrifianti, vopseluri, materiale plastice, medicamente si pesticide. Poate fi gasit in fumul de tigara, emisiile poluante industriale si gazele de esapament. Expunerea excesiva la benzen poate scurta telomerii si poate contribui la dezvoltarea anumitor cancere, incluzand limfomul si leucemia.

Arsenicul: o chimicala ce inhiba capacitatea ADN-ului de a se autorepara, arsenicul este utilizat pentru producerea anumitor ierbicide, insecticide si pesticide. Mai poate fi gasit in cantitati mici in apa, orez, fructe de mare si pesti, si in anumite produse agricole. Un cunoscut carcinogen, arsenicul poate fi fatal in doze mari, desi nu se cunosc prea multe despre efectele pe termen lung ale expunerii la nivel scazut de arsenic.

Desi nu este gasita in vietile zilnice ale multor persoane, chimioterapia mai este si ea identificata ca un gerontogen. Iar desi alte toxine de pe lista au fost demonstrate ca factori ce contribuie la dezvoltarea cancerului intr-un fel sau altul, medicamentele din cadrul chimioterapiei utilizate pentru tratarea cancerului pot si ele accelera imbatranirea, in principal prin deteriorarea structurilor ADN-ului si a altor celule sanatoase. Chimioterapia ajuta la combaterea cancerului prin inhibarea capacitatii celulelor maligne de a creste si a se divide. Din nefericire, chimicalele ataca si celulele benigne, adesea acest fapt avand ca rezultat pierderea parului si a poftei de mancare, probleme de fertilitate, si un numar de alte efecte secundare.

Cand se discuta rolul chimioterapiei in procesul de imbatranire, autorii studiului recunosc rolul ei in procesul tratarii cancerului, dar subliniaza importanta dezvoltarii unei metode mai bine definite pentru a evalua cu acuratete costurile fizice ale chimioterapiei in comparatie cu beneficiile acesteia.

La acest moment, conexiunea dintre toxinele din mediu mentionate mai sus si procesul de imbatranire este cunoscuta, dar nu bine înțeleasa, de aceea Sharpless si colegii lui indeamna la o mai amanuntita investigare a acestei chestiuni. “Credem ca precum intelegerea factorilor cancerigeni a dus la acumularea de informatii pentru biologia cancerului, asa si intelegerea gerontogenilor va aduce beneficii studierii procesului de imbatranire”, spune Sharpless intr-un comunicat de presa al UNC. “Prin identificarea si evitarea gerontogenilor, vom fi capabili sa influentam imbatranirea si speranta de viata la nivelul sanatatii publice”.

via | http://www.care2.com

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.