Здоровье и красота
562

Vasele de gătit emailate

       Emailul este cel mai sănătos material din care pot fi confecţionate vasele de gătit, deci cea mai sigură soluţie pentru sănătatea bebeluşilor. Este complet antibacterian, complet inert dacă este intact, indiferent de temperatura la care se găteşte, nu este atacat de acizii din alimente, nu reţine resturi alimentare sau mirosuri, putând fi uşor de curăţat şi sterilizat prin fierbere, ceea ce nu este posibil la vasele din plastic, de exemplu.
       Vasul emailat este rezultatul acoperirii acestuia cu o glazură sticloasă emailată. Alimentele aderă la emailatele din oţel şi fontă mult mai greu decât la vasele de metal neacoperite. Ca atare, acestea pot fi folosite ca un substitut pentru vasele teflonate, evitând astfel presupusele riscuri de sănătate asociate cu substanţele din teflon. Potrivit, Cookware Talk, vasele acoperite cu email nu conţin plumb.

     Pe lângă emailul tradițional au apărut tehnologii noi, in care stratul ceramic este compus din nanoparticule de silicon. Dimensiunea redusa a moleculelor din compoziția stratului de ceramica conferă acesteia excelente proprietăți de compactibilitate si coerenta. Acest strat ceramic are o rezistenta remarcabila la zgârieturi, materiale abrazive si temperaturi ridicate. Suprafața este foarte fina, cu proprietăți anti-aderente ridicate.

     Vasele emailate sunt mult mai sigure decât cele din aluminiu, care reacţionează cu alimentele acide fapt care, pe lângă toxicitatea crescută, poate afecta aroma şi gustul lor  în timpul gătirii.

      Emailatele din oţel şi fontă pot fi folosite la foc mic sau mare pentru o perioadă îndelungată de timp, fără a pierde proprietăţile non-stick, spre deosebire de stratul de teflon. Au de asemenea proprietăţi remarcabile de retenţie a căldurii, ceea ce le face foarte eficiente energetic.

     Emailul acoperă fonta şi oţelul pentru a preveni ruginirea şi nu reacţionează cu nici un tip de alimente. Vasele emailate sunt uşor de curăţat şi sunt sigure pentru utilizarea în cuptor.

     În trecut unele vase conţineau cadmiu, substanţă potenţial toxică din pigmenţii roşu, galben şi portocaliu utilizaţi la colorarea interiorului de vase emailate, dar în prezent acesta a fost eliminat, interiorul vaselor fiind acoperit exclusiv cu emailuri alimentare, inerte.

    Chiar dacă vasele de teflon sunt preferate de mulţi oameni care doresc să scadă nivelul de grăsimi din dietă lor, nu sunt recomandabile, mai ales din cauza problemelor de sănătate şi de mediu cu privire la acidul perfluorooctanoic (APFO), un produs chimic folosit la acoperirea teflonată. S-a demonstrat că PFOA poate provoca cancer, greutate mică la naştere şi un sistem imunitar reprimat la animalele de laborator expuse la doze mari.

      Teflonul se zgârie uşor şi poate elibera cantităţi mici de plastic inert în produsele alimentare precum şi vapori toxici la temperaturi mari. Studiile arată că DuPont Teflon eliberează particule toxice de la  446 F la 680 F dintre care cel puţin şase gaze toxice, inclusiv două substanţe cancerigene. DuPont deţinătorul mărcii teflon, recunoaşte că fumul poate îmbolnăvi oamenii făcând referire la o afecţiune numită febra polimer fumului.

     Chiar dacă PFOA este eliminat, există preocupări cu privire la vaporii toxici eliberaţi din vasele teflonate în cazul în care vasele sunt supra-încălzite. Conform DuPont, vasele cu strat de teflon au o temperatură recomandată deutilizare la maximum500 de grade Fahrenheit şi că descompuneri semnificative de strat de protecţie vor avea loc numai atunci când temperatura depăşeşte 660 de grade Fahrenheit.

     În 2003 Environmental Working Group (EWG) a raportat că teflonul ar putea ajunge la 700 de grade Fahrenheit în mai puţin de trei-cinci minute, eliberând 15 tipuri de gaze toxice şi chimice, inclusiv 2 tipuri de gaze cancerigene.

Sugestii: Luaţi în considerare înlocuirea vaselor dvs. de Teflon.
 
      Nu supraîncălziţi vasele de Teflon. Stratul de acoperire neaderentă prezintă un risc, dacă acestea sunt supra-încălzite. Acest lucru se poate întâmpla dacă o tigaie goală este lăsată pe un arzător. în acest caz, fumul eliberat poate fi iritant sau periculos. Dacă aveţi de gând să continuaţi să utilizaţi Teflon, gătiţi numai alimente la foc mic.

 

via | www.7p.ro

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.