Здоровье и красота
825

Circumcizia (masculina)

      Se face atât la bărbați cât și la femei. La bărbați presupune tăierea prepuțului în timp ce la femei termenul definește un set mult mai amplu de operații chirurgicale asupra organelor digitale. Circumcizia la femei a început să fie numită, la sfârșitul anilor `70-începutul anilor `80, “mutilarea organelor genitale feminine”.
      Denumirea provine din latină unde înseamnă, în traducere, “tăiere împrejur”. Circum înseamnă împrejur iar caedere înseamnă “a tăia”.
     Circumcizia masculină este obligatorie la evrei și islamiști dar este foarte întâlnită și la popoarele de rit ortodox de tip vechi (Armenia, Etiopia, Siria).
       Statisticile arată că, în lume, aproximativ 30% dintre bărbați sunt circumciși. Procedura este foarte întâlnită în Orientul Mijlociu și SUA, în timp ce europenilor, canadienilor sau australienilor le este aproape necunoscută.

        În martie 2007 Organizația Mondiala a Sănătății a declarat ca procedură este o măsură eficace de combatere a infectării cu HIV. Același text susține că circumcizia reduce cu până la 60% riscul infecției cu HIV în cazul relațiilor sexuale heterosexuale.
       Deși în unele sărbători religioase evreiești este interzisă vărsarea de sânge (Sabatul, de exemplu), circumcizia este permisă. Evreii recurg la această procedură în cea de a opta zi de viață a bebelușului.
Dacă din motive medicale un băiat nu poate fi tăiat împrejur la termen, operația va avea loc la minim 7 zile după ce un specialist declară copilul sănătos. În această situație, ea nu mai poate avea loc în timpul sărbătorilor pentru că se consideră că nu există suficiente motive pentru a încălca tradiția.
Pentru anumiți evrei, chiar dacă un rabin este prezent dar circumcizia este făcută de un medic, ea nu este considerată valabilă. Ea trebuie făcută de un mohel, o persoană special pregătită să o realizeze.
 

via | stiati-ca.com

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.