Здоровье и красота
830

Curiozități despre ochiul omului


  — Dacă oamenii ar avea acelaşi raport între dimensiunea capului şi cea a ochilor ca în cazul păsărilor, ochii noştri ar trebui să aibă mărimea unei mingi de tenis. La păsări, ochii ocupă 50% din dimensiunea capului. În schimb, la om, ochii nu reprezintă decât 5% din mărimea capului.

  — După mai multe ore petrecute în faţa unui ecran de calculator, privind cu atenţie o pagină albă, vei avea impresia că aceasta este colorată într-o uşoară nuanţă de roz.

  — Omul clipeşte o dată sau de două ori la 10 secunde, deci de 9300 de ori în 24 de ore. O clipire durează 1/3 de secundă. Copiii clipesc doar de la vârsta de şase luni.

  — Retina conţine cinci tipuri de celule nervoase. Celu­lele cu bastonaşe sunt în număr de 125 — 130 de mi­lioane, iar cele cu conuri de 5 — 7 milioane.

  — Ochiul uman este capabil să diferenţieze aproximativ 10 milioane de nuanţe.

  — Pentru a obţine lumina albă trebuie să amestecăm trei culori de bază: roşu, verde şi albastru.

  — Efectele tridimensionale ale imaginilor din filme se obţin dacă imaginile se fac în două variante: una în verde şi una în roşu şi apoi se suprapun.

  — Toţi bebeluşii se nasc cu ochi albaştri. După câteva ore de la naştere, culoarea se poate schimba.

  — Omul primeşte 83% din informaţiile externe prin văz.

— Majoritatea oamenilor de pe planetă au ochi căprui. Persoanele cu ochi albaştri sunt mai puţin numeroase, iar cele care au un ochi căprui și altul albastru, asemeni cântăreţului David Bowie, sunt de-a dreptul o raritate.

  — Timpul de adaptare a vederii la întuneric este de 30 — 40 de minute, iar la lumină de 5-6 minute.

  — Ţesătorii de goblenuri disting circa 14.000 de nuanţe de culori, iar textiliştii disting circa 40 de nuanţe de negru.

— Este de preferat ca astronauţii să nu aibă prea multe motive de supărare. Ajunși în spaţiul cosmic, acestora le-ar fi greu să plângă, întrucât, din cauza imponderabilităţii, lacrimile nu s-ar putea scurge în jos, pe obraji.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.