Здоровье и красота
473

Mâncarea ne schimbă emoțiile?

       Nutriționiștii și medicii generaliști anunță un trend de creștere a intoleranței la gluten, termen general ce numește proteinele care se găsesc în grâu, secară, orz, ovăz. Forumurile de pe internet abundă de mărturii care acuză glutenul pentru deficiențele de atenție, problemele școlare, tulburările de comportament, depresiile…Mâncarea ne schimbă cu adevărat emoțiile?
      De douăzeci de ani, o asociație suedeză, Școala Stelior, susținută de un colegiu de științe, consideră glutenul vinovat pentru agravarea unor boli cum ar fi autismul și schizofrenia.
        În acest context, glutenul are un capital de imagine destul de afectat, însă el nu este singurul „infractor“, căci glutamatul, aspartamul sau chiar lactoza, cazeina, zaharurile, coloranții ar putea, și ele, să ne afecteze în egală măsură sănătatea fizică.
      Literatura științifică este plină de studii, observații, descrieri referitoare la legăturile directe dintre alimentație, funcționarea creierului și comportament. În ciuda numărului mare de informații disponibile, foarte puține sunt însoțite de recomandări sanitare.
        De ce? Din două motive. Foarte multe dintre aceste studii nu sunt realizate ca la carte. Mai precis, dublu-orb împotriva efectului placebo, de exemplu, ceea ce nu le face să fie acceptate de comunitatea științifică și de autoritățile sanitare. În al doilea rând, până mai curând, creierul și funcțiile cognitive erau un tărâm necunoscut.
 

Molecule binefăcătoare

      Apariția imagisticii medicale (RMN, scanner etc.) a permis reducerea distanței dintre cunoașterea structurii creierului și funcțiile cognitive. De acum înainte, cercetătorii sunt capabili să identifice în alimentația noastră moleculele susceptibile să ne influențeze hormonii și neurotransmițătorii, deci comportamentul. Ceea ce întărește teoriile care asociază nutriția cu sănătatea mintală.
        Astăzi, s-a dovedit că Omega 3, antioxidanții, probioticele și polifenolurile, vitaminele, mineralele și oligoelementele, în afară de binefacerile lor asupra sănătății, au urmări pozitive asupra comportamentului nostru: mai puțină agresivitate, agitație, schimbări de dispoziție și depresie…
       Ca dovadă, avem experimentul făcut de Bernard Gesch, cercetător în nutriție și criminologie la Universitatea din Oxford, Anglia, care arată, într-o manieră spectaculoasă, impactul unei schimbări de alimentație asupra comportamentului agresiv al unor tineri deținuți.
       Impresionată de aceste rezultate, o fundație britanică (Wellcome Trust) a finanțat un alt studiu de foarte mare anvergură asupra unor tineri deținuți, cunoscuți pentru violența lor, integrând la acesta și teste comportamentale și cognitive.
       Pentru a verifica dacă simpla modificare a alimentației persoanelor în dificultate reduce procentul delincvențelor, experimentele pot fi făcute și pe alte grupuri, de exemplu în școli din cartiere mai rău famate.
        O sugestie interesantă a cărei valabilitate este deja demonstrată într-un liceu american din Wisconsin, unde natura meselor oferite elevilor s-a schimbat complet. În meniu există proteine naturale, cereale integrale, fructe și legume, totul pregătit pe loc, fără coloranți, conservanți, prăjeli sau sucuri acidulate. Rezultatul: tinerii sunt mai puțin indisciplinați, mai concentrați și au rezultate școlare mai bune.


via | www.psychologies.ro

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.