Здоровье и красота
4057

Physalis, planta cu lampioane portocalii


          Este o plantă din floră spontană specifică zonelor de climă temperată din Europa și Asia. În Moldova această plantă este întâlnită prin păduri, tufișuri, la marginea drumurilor, lângă garduri sau cultivat în grădini. Crește sub formă de tufe, înalte până la 80 cm, în locuri însorite. Frunzele sale sunt alterne, cresc în spirală și sunt crestate pe margini. Înflorește vara si are florile mici, nesemnificative, de culoarea alb-gălbui. Toamna apar fructele, care  au mărimea unei cireșe și au culoarea galben-portocaliu și sunt învelite într-un înveliș protector, ce are consistența hârtiei și este de culoare portocaliu intens. Are un gust dulce-acrișor,este bogat în vitamine,are mulți sâmburi mărunți care se pot consuma împreună cu fructul.Physalis care sânt încă verzi, se coc relativ rapid la temperatura camerei, la loc uscat. În general se consumă cruzi, sau înmuiați în ciocolată topită, ca decor la deserturi… sau pur și simplu.        
        Principalii producători sânt Kolumbia, Zimbave și Kenia.

        Dintre elementele chimice ce întră în compoziția plantei amintim:  acid citric, substanțe amare (fisolină), alcaloizi, solanină, mucilagii, zaharuri, substanțe minerale, vitamina C (în cantitate importantă în fructe).


       În fitoterapie sunt utilizate fructele și frunzele. Fructele culese la maturitate sunt comestibile și se pot folosi la prepararea dulcețurilor și marmeladelor, a bomboanelor. Când este uscată poate fi folosită ca element decorativ, deoarece protecția fructelor își păstrează culoarea.Uz intern:

— litiază, gută, reumatism — sub formă de infuzie din frunze sau fructe.


Uz extern:
 
— dureri reumatismale, furunculoze, eriteme, afecțiuni ale pielii — sub formă de comprese cu infuzie de frunze și fructe.
 
      

Proprietati nutritive -100 g physalis

* Calorii 32
* Grasimi 1 g
* Proteine 1 g
* zaharuri 3,9 g
* Vitamina C 12 mg
* Vitamina B12 2,8 mg
* Calciu 9 mg
* Fier 1 mg


1 комментарий

avatar
Tin minte aceste fructe inca din copilarie. Le numeam ciresele. Cind plecam cu bunica in satul vecin drumul trecea prin padure, asa ca multe am vazut. Pe atunci nu stam ca se numeste Physalis. Acum se vinde prin magazine, dar e foarte scump.

0
:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.