Здоровье и красота
472

Humusul


     Hummusul, cunoscut sub multiple nume în întreg Orientul Apropiat (hamos, houmous, hommos, hommus, hummos, hummous or hummus), este  denumirea arabă (romanizată) a cuvântului năut şi desemnează unul dintre cele mai îndrăgite aperitive (mezes) din bucătăria levantină. În arabă, denumirea întreagă a acestui aperitiv este hummus cu tahini (حُمُّص بطحينة), cu referire la celălalt ingredient de bază al acestui preparat: pasta de susan. Hummusul se regăseşte în toate ţările din vechea Sirie Otomană, inclusiv Israelul, iar una dintre cele mai rafinate versiuni ale sale este cea libaneză. De altfel, în octombrie 2008, Asociaţia Industriaşilor Libanezi a solicitat Comisiei Europene înregistrarea hummusului ca marcă libaneză.

    Ingredientul de bază al acestui fel de mâncare este năutul. Bogat în fibre și proteine, dar sărac în grăsimi, năutul este, nu doar foarte hrănitor, ci și foarte sănătos, ajutând la prevenirea unui număr mare de afecțiuni și având efecte antioxidante moderate. Pe lângă acesta, se mai pot adăuga ingrediente precum pasta de susan, mugurii de pin, lămâia, usturoiul, etc. Poate fi servit ca aperitiv sau împreună cu pește, pui, vită, etc. Garniturile includ castraveți, roșii tăiate, ciuperci, ceapa caramelizată, muguri de pin, măsline, ulei de măsline, coriandru.

      Tocmai datorită acestor combinații, humusul este un preparat foarte folosit și foarte util în dietele vegetariene, oferind gama completă de proteine necesare organismului, dacă este servit cu lipie sau pâine. De asemenea, conținutul său scăzut de calorii îl așează pe lista de alimente preferate a celor care încearcă să scape de kilogramele în plus. 

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.